Šport > Nogomet
25 ogledov

Oražem z izjavo za javnost nad sodnike

Stane Oražem, predsednik NK Domžale mediaspeed
Po več spornih odločitev sodnikov v slovenski Prvi ligi, je v izjavi za javnost svoje mnenje strnil predsednik NK Domžale Stane Oražem. Izjavo objavljamo v celoti.

SODNIŠKA GROZLJIVKA NA NOČ ČAROVNIC

Dolgo smo v Nogometnem klubu Domžale tiho, a zaskrbljeno opazovali, kako se drugi klubi pritožujejo nad sojenjem na naših tekmah in izvajajo pritisk na sodnike. Nismo se odzvali kljub temu, da smo bili popolnoma prepričani, da gre za neupravičene pritožbe nad sojenjem, ki je bilo že v preteklosti prej v našo škodo kot korist. Bali smo se, da bo to vplivalo na sojenje na naših tekmah in dogajanje je svoj neslaven vrhunec doživelo na včerajšnji tekmi proti NK Zavrč.

Močno oškodovani smo bili že na domači tekmi proti Olimpiji, ko je bil v 74. minuti popolnoma neupravičeno razveljavljen zadetek Slobodana Vuka. Sodnik Mitja Žganec ga je razveljavil zaradi domnevnega simuliranja našega igralca, Žana Majerja, ki ne samo, da ni simuliral, temveč je bil pod očitnim prekrškom. To se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko so Ljubljančani še enkrat več medijsko napadli sodnika Mateja Juga za sojenje na naši prvi medsebojni tekmi v Ljubljani.

Nadaljevalo se je v Novi Gorici, kjer napadalec Gorice Miran Burgič, v nasprotju s pravili, ni bil sankcioniran in posledično izključen zaradi namernega udarca Gabra Dobrovoljca. Obenem je bil nepravilno dosojen tudi nedovoljeni položaj Slobodana Vuka, ki ni bil niti blizu nedovoljene igre. Kljub temu so ostre puščice na sodnike ponovno neupravičeno letele s strani naših nasprotnikov. V prvi četrtfinalni tekmi slovenskega pokala proti Luki Koper smo prejeli zadetek po tem, ko so gostje stranski avt izvajali 20 metrov od položaja, kjer je žoga prečkala stransko črto. Ob tem dodajmo, da smo bili med polčasom priča nedopustnim in popolnoma neprimernim pritiskom gostujočih funkcionarjev na sodniško ekipo. Tudi to smo vzeli v zakup, saj se napaka lahko primeri vsakomur.

Dogajanje na včerajšnji tekmi proti Zavrču pa je sodu izbilo dno in tako smo primorani jasno, glasno in javno opozoriti na napake, ki so popolnoma nedopustne na takšni ravni tekmovanja kot je prva slovenska nogometna liga. Začelo se je v 68. minuti, ko je gostujoči bočni branilec po predložku Nejca Skubica evidentno in namerno igral z roko v svojem kazenskem prostoru, kar je lepo ujela kamera Prve lige Telekom Slovenije. Nadaljevalo se je minuto pozneje, ko je po strelu Matica Črnica gostujoči branilec z vratarsko parado preusmeril strel na vrhu kazenskega prostora, a tudi ta situacija je sodniški ekipi ušla. Na srečo ni ušla našemu snemalcu in to nepravilno posredovanje je jasno vidno tudi na povzetku tekme na naši uradni spletni strani. Za vrhunec pa si je gostujoči napadalec v 91. minuti žogo z roko nastavil za strel ter nato zadel. Spet je evidentna kršitev pravil sodnikom ušla, sta pa zato situacijo izvrstno ujeli kameri nacionalne televizije in Prve lige Telekom Slovenije, tako da dvomov o sodniški napaki spet ni. Sodniška ekipa je v dobrih dvajsetih minutah trikrat močno oškodovala Nogometni klub Domžale in v drugem polčasu popolnoma nebogljeni gostujoči ekipi podarila zmago.

Morda smo bili preveč naivni in verjeli, da medijska burleska javne razprave, ki se je odvijala v zadnjih mesecih, ne bo imela vpliva na sodniške odločitve, a očitno smo se ponovno ušteli. Sedaj enostavno ne moremo biti več tiho. Število jasno razvidnih in dokazljivih sodniških napak je preveliko, da bi lahko to še naprej tiho in mirno spremljali. Večkrat smo že dejali, da ne iščemo sodniške pomoči, ki je naš klub nikdar ni bil deležen, temveč si želimo in zahtevamo leenakopravnost in poštenost. Sodniška organizacija pogosto trdi, da se na dolgi rok stvari vedno izenačijo, a v aktualni sezoni so si sodniki pri nas nabrali že precej kredita in za uresničitev njihove teze, ki lahko služi le za slab izgovor, se bodo morale stvari močno spremeniti.

V NK Domžale delamo trdo in pošteno ter trdno verjamemo, da tudi dobro. Čas je, da tudi ostali deležniki začnejo opravljati svoje delo dobro, kajti sojenje na zadnji tekmi je bilo katastrofalno slabo. Toliko očitnih napak v tako kratkem času redko vidimo. To je popolnoma neprimerno in nedopustno ter zahteva naš oster odziv.Nismo pristaši teorij zarote, vendar je edina druga možna razlaga popolna nepripravljenost in nesposobnost, kar je morda še bolj zaskrbljujoče. Očitno nekateri sodniki še zdaleč niso na takšni ravni, da javne razprave, ob tem naj poudarimo še popolno neupravičenost teh napadov, ne bi imele vpliva na njihovo delo in odločitve. Dodali bi lahko na žalost, saj imamo vrsto odličnih sodnikov in ob tej priložnosti bi radi poudarili dejstvo, da je bilo sojenje na nekaterih naših tekmah v letošnji sezoni tudi odlično. A to seveda ne odtehta teže napak, ki so se zgodile na včerajšnji tekmi.

Radi bi dodali, da si želimo odprte in javne razprave o teh situacijah, a ne bomo. Definicija norosti je ponavljanje enakih dejanj in pričakovanje drugačnega rezultata. Nori nismo, oškodovani, razočarani in jezni pač. Nikoli še nismo doživeli resnega odziva sodniške organizacije in tudi sedaj gane pričakujemo, kljub temu da imamo o vseh naštetih velikih napakah v našo škodo tudi materialne dokaze v obliki posnetkov.Slednje lahko vsak najde na naši uradni spletni strani, ostale pa hranimo v arhivu. Za konec naj si sposodimo frazo, ki so jo ob komentiranju sodniških odločitev na naših tekmahuporabili v nekem drugem klubu: Zaslužimo si in zahtevamo zgolj spoštovanje. Na zadnji tekmi ga vsekakor nismo bili deležni, kljub temu, da smo klub s skoraj 100-letno tradicijo, ki igra 20. sezono v najmočnejši slovenski ligi, s petimi lovorikami, tremi aktualnimi slovenskimi reprezentanti ter še kopico igralcev v ostalih reprezentančnih selekcijah, obenem pa slovensko reprezentanco zastopa tudi plejada igralcev vzgojenih v našem klubu. 

S spoštovanjem!

Stane Oražem, predsednik NK Domžale

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.