Šport > Nogomet
58 ogledov

Osemletna prepoved za prva moža Fife in Uefe

sepp blatter michel platini EPA
Etična komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je suspendirana predsednika Mednarodne (Fifa) in Evropske nogometne zveze (Uefa) kaznovala z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu.

Sepp Blatter in Michel Platini sta kaznovana tako na nacionalni kot mednarodni ravni. Kazen praktično končuje Blatterjevo kariero v nogometu, prav tako pa Platinijevo namero po prevzemu predsedniškega mesta pri Fifi.

Komisija je odločila, da sta oba kršila etični kodeks s spornim plačilom dveh milijonov švicarskih frankov iz leta 2011 s strani Blatterja Platiniju. "Ne v pisni izjavi ne na zaslišanju gospodu Blatterju ni uspelo pokazati pravne podlage za to plačilo. Njegova izjava o ustnem dogovoru ni bila prepričljiva, zato jo je komisija zavrnila," so zapisali v sporočilu za javnost predstavniki komisije.

"S tem, da gospodu Blatterju Fifinih interesov ni uspelo postaviti na prvo mesto in se vzdržati tega, kar bi lahko bilo v nasprotju z interesi Fife, je kršil zaupanje do zveze," so dodali v sporočilu.

Blatterja so dodatno kaznovali s plačilom 50.000 švicarskih frankov, Platinija pa z 80.000. Švicarja so obtožili kršitev Fifinega pravilnika glede ponujanja in jemanja daril, konflikta interesov in kršenja splošnih pravil obnašanja. Platinija so spoznali za krivega istih kršitev.

Tako Blatter kot Platini "nista pokazala zavezanosti k etičnem odnosu, nista spoštovala vseh zakonov in pravil, prav tako pa Fifinega regulatorskega sistema".

Blatter in Platini sta bila 8. oktobra suspendirana za 90 dni zaradi že omenjenega plačila za Platinijevo svetovalno delo za Fifo med letoma 1998 in 2002. Oba sta zanikala kakršno koli krivdo. Blatter je že napovedal, da bo primer predal Mednarodnemu športnemu arbitražnemu razsodišču v Lozani.

Oba sta priznala, da za svetovalno delo ni obstajala nobena pisna pogodba, temveč le "gentlemanski dogovor". Še vedno pa ostaja neznanka, zakaj je Platini denar prejel šele devet let po končanem delu, torej v obdobju, ko je Blatter iskal podporo za četrti predsedniški mandat pri krovni nogometni organizaciji. Takrat se je soočil z resnim tekmecem, Mohamedom bin Hammamom iz Katarja.

Devetinsedemdesetletni Blatter je Fifo vodil od leta 1998, 60-letni Platini, nekdanji nogometni zvezdnik in predsednik Uefe od leta 2007, pa je bil glavni kandidat za njegovega naslednika na volitvah februarja prihodnje leto.

A njega zdaj ne bo med kandidati za prvega moža Fife, tako da bodo delegati izbirali med 39-letnim predsednikom jordanske nogometne zveze, princem Alijem bin al Husseinom, predsednikom azijske nogometne zveze, 49-letnim bahrajnskim šejkom Salmanom bin Ebrahimom al Khalifo, nekdanjim funkcionarjem Fife, 57-letnim Francozom Jeromom Champagnem, 45-letni generalnim sekretarjem Uefe, Švicarjem Giannijem Infantinom, ter Južnoafričanom Tokyom Sexwalejem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.