Šport > Nogomet
46 ogledov

Oslabljeni Velenjčani s kopico novih obrazov

Olimpija Rudar Stožice Benjamin Kovač
Nogometaši nogometnega kluba Rudar Velenje se pred začetkom nove sezone soočajo z odhodom mnogih ključnih igralcev, obenem pa jih pestijo še poškodbe. Kljub temu je trener Milan Djuričić optimističen, da bodo s pomočjo novih okrepitev našli potrebno kvaliteto za dosego vrhunskih rezultatov.

Nogometni klub Rudar Velenje je lansko sezono končal z visoko zmago nad Nafto, ki so jo pred domačimi obiskovalci premagali s 5:2 in si tako zagotovili skupno šesto mesto na lestvici. Igralci so si nato privoščili nekaj kratkega počitka, že sredi junija pa so se spet zbrali na pripravah za novo sezono. Še pred tem je upravni odbor kluba soglasno potrdil, da bo v prihajajoči sezoni knape še naprej vodil Milan Djuričić, ki se poleg poškodb sooča še z odhodom nekaterih ključnih igralcev.

''Imeli smo pet, šest poškodovanih standardnih igralcev, zato smo v tem pogledu hendikepirani. Poleg tega je veliko število igralcev odšlo, medtem ko je dosti novih prišlo, zato imamo v tem pogledu kar nekaj težav,'' je povedal Djuričić, ki je vidno razočaran nad dejstvom, da finančno ne morejo tekmovati z nekaterimi večjimi klubi, kar je nenazadnje tudi botrovalo odhodu nekaterih ključnih igralcev.

Klub pretresle številne rošade

Vrste nogometnega kluba iz Velenja je že konec maja zapustil Damjan Trfković, sicer otrok Rudarja, ki se je odločil, da bo kariero nadaljeval v ljubljanski Olimpiji. V Velenju pa so hitro poskrbeli za okrepitve, saj sta se klubu pridružila napadalec Ivan Firer, ki se je preselil iz Celja, in vratar Matjaž Rozman. Slednji je bil nazadnje član nemškega drugoligaša Greuther Fürtha, z Rudarjem pa je podpisal enoletno pogodbo. Okrepila se je tudi obrambna vrsta, in sicer s prihodom branilca Dragoslava Stkića. Poleg Rozmana bo mrežo čuval tudi Alen Pašagić, ki je v mladinskih selekcijah že branil vrata Rudarja.

''Izgubili smo veliko kvalitete, vendar pričakujem, da nam bo z neko drugo kvaliteto uspelo nadomestiti izgubljeno, kolikor bo to mogoče. Odšli so nekateri ključni igralci. Moramo najti taktiko, ki bo nadomestila izgubo,'' je povedal hrvaški trener, ki je nekaj besed namenil tudi novim okrepitvam. ''To so mladi fantje, ki niso navajeni tako trdo delati. Ni jim lahko. Vendar sem zelo zadovoljen z delom. Fantje dobro delajo, kar je zagotovo pohvalno, zato pričakujem dober rezultat. Opazujem njihov napredek, saj napredek vsakega posameznika pripomore h kvaliteti ekipe,'' je povedal Djuričić.

Še pred začetkom priprav pred novo sezono je postalo jasno, da v klubu ne bodo sklenili ponovnega sodelovanja z nekaterimi igralci, ki jim je nedavno potekla pogodba. Tako so se iz Velenja poslovili vratar Boban Savić (upokojil), Nenad Novaković, Sebastjan Berko, vratar Gregor Fink, Branimir Djokić ter Boštjan Jelečević, ki se je odločil, da bo poskušal do nove pogodbe priti s prizadevnostjo na treningih Rudarja. Knape je zapustil tudi njihov najboljši strelec lanske sezone Luka Majcen, ki si želi nekoliko večjega zaslužka, medtem ko so za klub podaljšali Aleš Jeseničnik (za 2 leti), Rusmin Dedić (za 2 leti), Uroš Rošer (za 1 leto) in Sebastian Perko (za 1 leto). Več raznovrstnosti bo v ekipo vnesel Saša Bakarić (podpisal za 1 leto), ki lahko igra v vezni liniji ali na desnem bočnem položaju. Iz Bosne in Hercegovine se je krapom pridružil tudi Nemanja Stjepanović.

Treba bo najti način, kako dobiti nove kvalitete

''Treba se bo prilagoditi in nadomestiti vse, ki so odšli. Na začetku smo imeli nekaj težav. Veliko smo delali na igri, ki bi prinesla rezultate. To smo poskušali doseči z obilico treninga in tekem, in moram reči, da sem zadovoljen. Igralci razumejo moje nasvete, naloga pa zagotovo ni lahka. Vsi se trudijo,'' je povedal Djuričić, ki se zaveda težavnosti naloge pred njimi.

Na prvi pripravljalni tekmi so se pomerili z nižjeligašem NK Peca, ki so jih premagali gladko, in sicer s 3:0. Za potrebe druge tekme so odpotovali v Avstrijo, kjer so zaigrali proti bogatemu Metalurg Donets, ki je lani v ukrajinski ligi zasedel sedmo mesto. Velenjčani so morali Ukrajincem priznati premoč, ki so jih ugnali z 2:1. Edini gol za knape je prispeval Jaka Bizjak.

Več uspeha pa so imeli že na tretji pripravljalni tekmi, kjer so z 2:1 premagali NK Zagreb, klub, ki je v lanski sezoni v hrvaškem prvenstvu osvojil peto mesto. Na četrto tekmo so se vrnili v Avstrijo na obračun s slovaško Senico, ki je dokazala, zakaj je lani domačem prvenstvu zasedla četrto mesto in Velenjčane ugnala z 2:1. Na žalost domačih navijačev pa je Rudar vknjižil poraz tudi doma, kjer jih je ukrajinski Zorya ponižal s 4:1. Naslednja pripravljalna tekma, tokrat z zmagovalcem ukrajinske druge lige Goverlo iz Užgoroda, se je končala brez zadetkov. Preteklo soboto so v avstrijski Lipnici zaigrali še proti ekipi iz Gradca, ki jo od junija vodi Ante Šimundža. Rudar je slavil z minimalno prednostjo (1:0).

Žreb, ki so ga konec juija opravili na Brdu pri Kranju, je določil, da bo Rudar na uvodno tekmo prvenstva potoval v Mursko Soboto. Prvi obračun pred domačimi navijači pa bodo odigrali proti ljubljanski Olimpiji. ''Ne moremo reči, da je težak, in ne moremo reči, da je lahek. Poskušali bomo zabeležiti dober rezultat. Upamo na najboljše,'' je o žrebu povedal Hrvat, ki ni bil najbolj zadovoljen z lanskim dosežkom v ligi, saj je Rudar končal na šestem mestu. ''Morali bi storiti več. Glede na kvaliteto bi se morali zavihteti višje,'' je zaključil Djuričić, ki bo lov na novo priložnost začel že 15. julija v Murski Soboti.

Prišli/odšli:

prišli: Ivan Firer, Matjaž Rozman, Dragoslav Stakić, Alen Pašagić, Saša Bakarič, Nemanja Stjepanović, Branislav Čonka

odšli: Damjan Trifković, Boban Savić (upokojil), Nenad Novaković, Sebastjan Berko, Gregor Fink, Branimir Djokić, Boštjan Jelečević, Luka Majcen, Peter Stojnić

Prijateljske tekme:

Rudar Velenje : Peca 3:0
Metalurg Donetskom : Rudar Velenje 2:1
Rudar Velenje : Zagreb 2:1
Senica : Rudar Velenje 2:1
Zorya : Rudar Velenje 4:1
Rudar Velenje : Goverla 0:0
Rudar Velenje : Gradec 1:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.