Šport > Nogomet
2036 ogledov

Ostre obsodbe grozljivega napada na novinarja

žoga nogomet Simbolična fotografija.
Na Hrvaškem odmeva napad na preiskovalnega novinarja.

Mednarodna in evropska novinarska zveza (IFJ in EFJ) sta ostro obsodili fizični napad na hrvaškega novinarja Hrvoja Bajla prejšnjo nedeljo v Zadru. Bajla je hujše poškodoval podjetnik Jakov Surać, ki je bil igralec nogometnega kluba Zadar. Bajlo je poročal o povezavah med športniki, politiki in pravosodnimi delavci v Zadru.

Mednarodni novinarski organizaciji pozivata hrvaške oblasti, naj sprožita nujne ukrepe, upoštevajoč mednarodne konvencije za zaščito človekovih pravic in svobode izražanja, so sporočili iz hrvaškega novinarske društva (HND), ki so napad na kolega Bajla obsodili prejšnji ponedeljek.

Ostre obsodbe so v preteklih dneh poslali tudi iz Organizacije za evropsko varnost in sodelovanje (Ovse) kot tudi regionalna platforma zahodnega Balkana za medijske svobode in varnost novinarjev, ki predstavlja več kot 8000 članov, so zapisali na spletni strani HND.

Surać je najprej z besedami žalil Bajla potem pa ga je tudi fizično napadel na parkirišču sredi Zadra prejšnjo nedeljo zvečer. Surać je grozil, da bo naslednjič "odrezal glavo" Bajlu, če bo nadaljeval poročati o njegovih prijateljih. Med drugim je zagrozil, da bo Bajlo končal kot lastnik zagrebškega tednika Nacional Ivo Pukanić, ki je bil umorjen v eksploziji podtaknjene bombe na parkirišču pred uredništvom tednika v Zagrebu leta 2008. Bajlo je moral poiskati zdravniško pomoč zaradi zlomljene roke in poškodb glave, ki so bile posledica Suraćevega napada.

Potem ko je zadrsko tožilstvo ovadilo Suraća zaradi fizičnega napada in hudih telesnih poškodb, je preiskovalni sodnik v Zadru napadalcu omogočil, da se brani s prostosti. Kot varnostni ukrep je naložil, da se Surać ne sme približati na manj kot 50 metrov Bajlu.

HND navaja, da je Bajlo tudi pred napadom bil deležen groženj zaradi svojih dokumentiranih prispevkov o političnih in poslovnih povezavah zadrskih mogotcev iz politike, pravosodja in športa, a pristojne hrvaške oblasti nobenega izmed primerov niso rešile. Bajlo je lastnik novičarskega portala zdnews.hr ter dopisnik Nacionala in Index.hr.

HND spominja, da hrvaške oblasti niso storile ničesar niti potem, ko je pred kratkim hrvaški minister za veterane Tomo Medved grozil novinarju Index.hr Vojislavu Mazzoccu. "Državne institucije so s svojim molkom jasno stale ob strani napadalcev na novinarske pravice in na svobodo izražanja ter so na ta način spodbujale vzdušje strahu in nasilja v družbi," je povedal podpredsednik HND Denis Romac.

Komentarjev 3
  • Snežinko 17:19 30.junij 2018.

    Hja, če dregneš v osje gnezdo boš popikan, to je dejstvo, ki se ga tile novi mladi "preiskovalni novinarji" sploh ne zavedajo. Zadeva je enako nevarna kot raziskovanje kakšnegazasebnega detektiva. Seveda, v mislih jim je morebitni uspeh ob razkritju "afere". ...prikaži več. Ne me narobe razumet, seveda podpiram tako raziskovanje, ki lahko razkrije marsikakšno goljufijo, ampak poudarjam, da mora taka oseba take in podobne napade in grožnje predvidevati še PREDEN začne z raziskovanjem.