Šport > Nogomet
60 ogledov

Ovekovečili Zidanovo "čelno"

zidane materazzi kip pariz Reuters
Gotovo se večina med vami še spominja finala svetovnega prvenstva leta 2006 v Nemčiji, v katerem je Italija po streljanju enajstmetrovk premagala Francijo. Najbolj znamenit trenutek tekme je sedaj ovekovečen na pariški ulici.

V takratnem finalu je Zinedine Zidane Francoze najprej popeljal v vodstvo, Italijani so izenačili in tekma se je zavlekla v podaljške. V dodatnih tridesetih minutah pa se je zgodilo nekaj, kar še danes buri duhove. Zidane, ki je takrat igral zadnjo tekmo svoje kariere, je italijanskega branilca Marca Materazzija z glavo močno udaril v prsi in si posledično prislužil rdeči karton. Še dolgo potem so se nogometni navdušenci spraševali, kaj je branilec milanskega Interja rekel francoskemu virtuozu, da je slednji tako odreagiral. Govorilo se je o neprimernih referencah na njegovo mamo ali sestro, a vse skupaj je dolgo ostalo v središču zanimanja v svetu nogometa. Francija je nato po enajstmetrovkah izgubila s 5:3, Zidane pa je dejal, da mu za storjeno dejanje ni žal in da bi še enkrat storil enako.

Sedaj je slovita "čelna" dobila svoje mestu na dvorišču muzeja Centre George Pompidou v Parizu, na petmetrskem bronastem kipu je dobro viden tudi "boleč" izraz na obrazu Materazzija. Kdo ve, zakaj so se Francozi odločili za to, da bodo mimoidoči vsakodnevno podoživljali boleče trenutke iz svoje nogometne zgodovine. A gre za enega najbolj prepoznavnih trenutkov v nogometni preteklosti in si zato gotovo zasluži svoje mesto tudi v muzeju (oziroma pred njim). Avtor kipa je Adel Abdessemed.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.