Šport > Nogomet
4 ogledov

Pahor in Kosorjeva na zagovoru

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Pahor in Kosorjeva sta na srečanju v Gdansku "krepila dobro vzdušje", pred tem sta se ločeno sestala tudi s predsedujočim Evropski uniji, predsednikom švedske vlade Federikom Reinfeldtom.

Švedskega premierja Fredrika Reinfeldta je zanimalo, kako napredujejo pogovori med Slovenijo in Hrvaško glede vprašanja meje. Pahor je po srečanju z njim dejal, da sta državi kot članica in kandidatka ugotavljali, ali sta izpolnili pričakovanja iz Trakošćana o dogovoru in dosegli obojestransko zadovoljstvo.

Kosorjeva je premierju Reinfeldtu povedala, da "verjamem, da bomo zelo kmalu prišli do konca urejanja omenjenega vprašanja. Opravili smo približno 95 odstotkov dela, ostale pa so še nekatere podrobnosti".

Fredrik Reinfeldt © Reuters

Še naprej tiha diplomacija
Zadnje srečanje s Kosorjevo pomeni nadaljevanje krepitve dobrega vzdušja, kar zagotovo pomaga pogajalcem na obeh straneh, da v naslednjih tednih pridejo do ustreznega predloga rešitve, je po srečanju za slovenske novinarje povedal premier Pahor.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hine je Kosorjeva napovedala, da bosta Ljubljana in Zagreb nadaljevala pogovore prek "tihe diplomacije" ter da bosta spoštovala dogovor iz Trakošćana, da javnosti v obeh državah o pogovorih ne bodo obveščali, dokler ne bodo dosegli dogovora.

Jelinčič nejevoljen

Prvak SNS Zmago Jelinčič je v svojem provokativnem slogu vladi zastavil vrsto vprašanj o smiselnosti tihe diplomacije in o delovanju Sove, ki naj ne bi imela tako relevantnih podatkov o namerah Hrvaške in njenih tajnih služb kot Jelinčič.

Zanikali srečanje
Pahor in Kosorjeva sta se sestala na koncu slovesnosti, s katero so v Gdansku obeležili 70. obletnico začetka druge svetovne vojne.

V hrvaških medijih so se pojavile trditve, da sta se oba srečala že pred današnjo slovesnostjo ob 70. obletnici začetka II. svetovne vojne v Gdansku.  Vendar so viri blizu kabinetu slovenskega premierja takšne pogovore zanikali.

Sicer pa gre že za drugo srečanje visokih diplomatskih predstavnikov v samo treh dneh. V nedeljo sta se na Bledu sestala zunanja ministra obeh držav, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković, sestanka se je udeležil tudi Pahor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.