Šport > Nogomet
17 ogledov

Palace dobil "tekmo za 140 milijonov"

Zaha Hogg Crystal Palace Watford Wembley Championship play-off finale
1/5
Reuters
Le dva dni po finalu Lige prvakov sta se na še vedno razgreti zelenici Wembleyja za uvrstitev v naslednjo sezono Premier League pomerila drugoligaša Crystal Palace in Watford. Palace se je z golom veterana Kevina Phillipsa v podaljšku vrnil med angleško elito, kar jim bo po zadnjih ocenah prineslo vsaj 140 milijonov evrov (1:0).

Neverjetno izenačen finale je oživel šele v drugi polovici drugega polčasa, ko je imel Crystal Palace tri izjemne priložnosti za zadetek. Rezervist Stuart O'Keefe je lepo prodrl v kazenski prostor Watforda, a ga je z zadnjimi močmi ustavil vratar Manuel Almunia, nekdanji član Arsenala pa je bil na mestu tudi čez nekaj sekund, ko je po napaki obrambe hitro zaprl Aarona Wilbrahama.

Almunia je nato tudi spomnil na nekaj svojih črnih trenutkov iz osmih let v dresu topničarjev, ko je zaplaval po podaji iz kota, le nekaj metrov pred praznimi vrati pa žoge ni uspelo ustaviti Dannyju Gabbidonu.

Po enem mnogih fantastičnih prodorov Wilfrieda Zahaja, mladi angleški reprezentant se po koncu sezone seli k Manchester Unitedu, je imel Wilbraham nekaj več kot pet minut pred koncem rednega dela novo izjemno priložnost, a je bil Almunia spet na mestu.

Veteran Phillips spet udaril

Španski vratar je še nekajkrat dobro posredoval in ekipi pevca Eltona Johna priboril podaljšek. Palacov trener Ian Holloway je stekel v slačilnico, verjetno na malo potrebo, njegov vratar Julián Speroni pa je moral že v eni prvih akcij verjetno celo prvič na tekmi resneje posredovati, ko je že na tleh uspel izbiti žogo z noge Troya Deeneyja.

Palace je udaril prvi, in to tik pred premorom po prvem delu podaljška, ko je eden najizkušenejših mož na igrišču, italijanski branilec Watforda Marco Casetti, v kazenskem prostoru podrl Zahaja za čisto enajstmetrovko, ki jo je izkoristil ledeno hladni veteran Kevin Phillips. 39-letni napadalec in nekdanji član Watforda je neubranljivo zabil enega najpomembnejših golov kariere na svoji zadnji tekmi za "orle".

Watford je bil do konca tekme nekajkrat le centimetre oddaljen od šokantnega izenačenja, a se je Palace krčevito branil, tudi z izbijanji z lastne golove črte, kar je denimo uspelo Joelu Wardu. Varovanci Gianfranca Zole so tudi zamanj iskali najstrožjo kazen, v kazenski prostor Palaca pa je v zadnjih tekmah neuspešno pritekel tudi Almunia. Slavje "orlov" se je lahko začelo.

"Največjo tekmo" gledal tudi Mourinho

Trener Palaca Ian Holloway je ponedeljkovo tekmo že pred začetkom opisal kot "največjo na svetu". Nič čudnega – zmaga tistemu, ki se mu uspe uvrstiti v elitno Premier League, po najnovejših ocenah prinese okrog 140 milijonov evrov dodatnih prihodkov, četudi bi ob povratku v druščino najboljših takoj izpadli. 

Na Wembleyju so kamere ujele tudi Realovega trenerja Joséja Mourinha. Portugalec, ki je le še eno tekmo oddaljen od slovesa, si je po prepričanju španskih medijev v London odšel ogledat mladega vezista Watforda Nathaniela Chalobaha, posojenega nogometaša Mourinhove bodoče ekipe Chelseaja.

Daily Mail je v ponedeljek objavil fotografijo Portugalca z navijačem Chelseaja ob svojem pristanku v Londonu, Mourinha pa so "ujeli" tudi v neposredni bližini stadiona Stamford Bridge.

Play-off za uvrstitev v Premier League, finale:

Crystal Palace : Watford 1:0 (0:0)
Phillips (105/11-m)

Postavi

Palace: Speroni; Ward, Gabbidon, Delaney, Moxey; Zaha, Jedinak, Garvan (od 84. Moritz), Dikgacoi (od 17. O'Keefe), Williams (od 66. Phillips); Wilbraham. Na klopi: Price, Richards, Bolasie, Phillips, Ramage, Moritz.

Watford: Almunia; Doyley, Ekstrand, Cassetti; Anya (od 86. Forestieri), Chalobah (od 74. Battocchio), Hogg, Pudil, Abdi; Deeney, Vydra (od 46. Geijo). Na klopi: Bond, Hall, Yeates, Briggs, Geijo, Battocchio, Forestieri.

Sodnik: Martin Atkinson (West Yorkshire).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.