Šport > Nogomet
18 ogledov

Papež in Interpol sta prekinila sodelovanje z nogometnima zvezama

fifa logo zaščitni znak EPA
Zaradi korupcijskega skandala Fife je sodelovanje s svetovno nogometno zvezo prekinil Interpol, papeževa fundacija za Scholas Occurentes pa je prekinila sodelovanje s CONMEBOL.

Poseben otroški dobrodelni sklad papeža Frančiška Scholas Occurrentes je sporočil, da ne bo več sprejemal denarja Južnoameriške nogometne federacije (Conmebol), ta odločitev pa bo veljala do razčiščenja korupcijske afere v Mednarodni nogometni zvezi (Fifi).

Conmebol je Scholas Occurrentesu namenil po 10.000 dolarjev donacije za vsak gol ali streljanje enajstmetrovk med južnoameriškim nogometnim prvenstvom, ki se je danes začelo v Čilu; na prejšnjem prvenstvu je bilo doseženih 72 golov.

Paragvajski senat pa je soglasno umaknil diplomatsko imuniteto članom Conmebola, ki ima sedež v paragvajskem Asuncionu. S tem je potrdil odločitev kongresa iz prejšnjega tedna. Imuniteta je bila uvedena leta 1997 na prošnjo tedanjega predsednika Conmebola Nicolasa Leoza. Slednji je med 12 osebami, za katere ZDA zaradi korupcije v Fifi zahtevajo izročitev in sojenje.

Tudi Interpol prekinil partnerstvo s Fifo

Interpol in Fifa sta začeli sodelovati maja leta 2011 na programu integritete v športu, ko je Fifa za desetletno sodelovanje namenila 20 milijonov evrov. Na seji izvršnega odbora pa so se sedaj odločili, da bodo prekinili sodelovanje s Fifo in njenimi članicami Interpola na področju preprečevanja manipulacij v nogometu in nelegalnih stav kriminalnih združb. Generalni sekretar Interpola Jürgen Stock je dejal, da bodo tudi "zamrznili uporabo finančnih virov Fife", ker morajo vsi partnerji, zasebni ali javni, spoštovati osnovne vrednote Interpola.

Stock je obenem pa zatrdil, da bodo še naprej podrobno spremljali dogajanje v Fifi in nogometu nasploh.

Fifa je v prvem odzivu pa odločitev zapisala, da obžaluje odločitev Interpola, posebej zato, ker "ta pomemben program boja proti kriminalnim organizacijam" ni v ničemer povezan s trenutnimi dogajanji v Fifi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.