Šport > Nogomet
7 ogledov

Paragvaj izločil Brazilijo v četrtfinalu

Veselje paragvajskih igralcev, Copa America EPA
Četrtfinale med Brazilijo in Paragvajem so po izidu 1:1 v rednem delu tekme, odločale enajstmetrovke.

Nekdaj eden najbolj zaželenih nogometašev na planetu Robinho je ob odsotnosti kapetana Neymarja še drugič prevzel pobudo v ekipi Brazilije in na četrtfinalni tekmi proti Paragvaju zadel za vodstvo ob polčasu.

Robinho, ki je bil del reprezentance, ko je le-ta na zadnjem celinskem turnirju prav proti sobotnemu nasprotniku izpadla iz nadaljnjega tekmovanja na isti stopnički, je svoje maščevanje napovedal z zadetkom po prelepi akciji petih igralcev, ki jo je z rutiniranim strelom z nekaj metrov zaključil ravno nekdanji član Real Madrida in AC Milana.

Toda Paragvaj je povsem zasenčil favorizirane nasprotnike v drugih 45 minutah in izenačil po veliki neumnosti Thiaga Silve, ki je podobno kot v lanski sezoni Lige prvakov v trenutku norosti nepotrebno igral z roko in omogočil najstrožjo kazen, s katere je izid poravnal Derlis González. Član Basla je bil veliki junak tudi v kasnejši "loteriji", ko je po zgrešenih strelih Évertona Ribeira in Douglasa Coste v mrežo za polfinale pospravil odločilni peti strel.

Brazilci so na drugi tekmi brez svojega prvega strelca in kapetana Neymarja začeli v enaki postavi, ki si je priborila napredovanje proti Venezueli, medtem ko je paragvajski selektor Ramón Díaz v dvoboju s starim znancem Dungo opravil kar pet sprememb – začeli so Pablo AguilarVíctor CáceresEduardo Aranda, González in kapetan Roque Santa Cruz.

Favorizirana Brazilija je na otvoritvi še nedokončanega novega stadiona v Concepciónu začela podjetno in Coutinho je že v eni prvih akcij močno udaril s precejšnje razdalje, toda Justo Villar ni imel večjih težav z izbijanjem žoge v kot.

Paragvajci so na drugi strani pretili redko, a bili nevarni v praktično vsaki konkretnejši akciji. Tako je v deveti minuti (ne edinkrat) Danielu Alvesu po boku ušel Edgar Benítez in podal v sredino, Jeffersona pa je ob nezanesljivem posredovanju rešila postavitev Santa Cruza, ki z glavo ni uspel preusmeriti žoge proti golu s praktično nemogočega položaja.

Vroče je bilo tudi po predložku Bruna Valdeza v enem naslednjih napadov, ko so Paragvajci skušali hitro udariti iz protinapada, toda kasnejša podaja Valdeza pred gol ni našla Santa Cruza, oziroma je z zadnjimi močmi posredoval Thiago Silva.

In ravno takrat, ko so Paragvajci postajali vse nevarnejši, je na drugi strani udarila v zadnjem letu dni (skorajda) nepremagljiva Brazilija. Izvrstna akcija, ki sta jo začela Coutinho in Filipe Luís, se je nadaljevala s srečno in spretno zadržano žogo Robinha – kasnejši strelec je razširil igro do Eliasa, ki je  našel vtekajočega Alvesa, slednji pa z žogo v sredino Robinha (podajo je izpustil Roberto Firmino), ki je mirno zatresel mrežo.

Brazilija je nadzirala dogajanje in Paragvajci so se večinoma posvetili provokativnim štartom, Benítez pa je na boku še naprej bežal Alvesu, toda večjih nevarnosti ni uspel pripraviti. Santa Cruz je v 34. minuti s strelom z roba kazenskega prostora meril mimo daljše vratnice Jeffersona, ki pa je bil na žogi.

Drugi polčas je Paragvaj začel veliko bolje in po divjem štartu Alvesa za rumeni karton na robu kazenskega prostora je González poskusil z direktnim strelom na prvo vratnico, a je bil Jefferson na mestu. V 57. minuti je zapretil še do tedaj nevidni Nelson Haedo Valdez, čigar poskus pa je po predložku iz kota in strelu z glavo zajadral nenevarno čez prečko.

Dunga se je odzval prvi in iz igre v 61. minuti potegnil Williana, ki ga je zamenjal njegov nekdanji ukrajinski soigralec Douglas Costa. A že čez nekaj sekund bi se lahko Dunga skupaj z Brazilci držal za glavo – po podobni akciji kot ob strelu Valdeza je po kotu ostal sam še rekorder po številu nastopov v paragvajski reprezentanci Paulo da Silva, čigar poskus pa je na golovi črti z zadnjimi močmi ustavil Jefferson, ki se je hitro spreminjal v prvega brazilskega posameznika tekme.

To bi pri Paragvaju lahko postal Benítez, ki je v še enem neustavljivem prodoru v 67. minuti prišel vse do kazenskega prostora Brazilcev, toda preveč odlašal s podajo. Dunga je dve minuti kasneje v igro poslal še drugo napadalno osvežitev v Diegu Tardelliju, ki je zamenjal Firmina. A kot pri prvi menjavi Dunge je tudi druga napovedala težave.

Silva je po visoki žogi v kazenski prostor povsem nepotrebno igral z roko ob Santa Cruzu in zakrivil najstrožjo kazen. González si je žogo namestil na belo piko in v 72. minuti zadel s strelom v desno stran Jeffersona, ki ga je sicer prebral, a bil ob izvrstnem strelu nemočen.

Paragvajci so opravili dvojno menjavo – Raúl Bobadilla je zamenjal Haeda Valdeza, Arando pa je zamenjal Osvaldo Martínez. Brazilci so imeli malce več od igre, toda priložnosti so še naprej nizali le rdeče-beli, strelec González, sicer član Basla, je v 80. minuti znova pobegnil in prišel do strela z desne, ki pa je našel le dobro postavljenega Jeffersona.

Veliko dela je imel na drugi strani tudi Villar, ki je v 82. minuti v zadnjem hipu s skrajnimi močmi odbil preusmerjen strel Coutinha z roba kazenskega prostora. Paragvajci so zadnjo menjavo opravili v 84. minuti, ko je priložnost dobil mladi krilni nogometaš Óscar Romero. Član argentinskega Racinga je že v prvi akcij zlomil Alvesa, toda njegovo žogo v sredino je brazilski obrambi uspelo izbiti.

Obetale so se nove najstrožje kazni, ki so odločile tudi tretji četrtfinale med Argentino in Kolumbijo. Dunga je slabe štiri minute pred iztekom rednega dela Robinha zamenjal z Ribeirom. Večjih priložnosti si ekipi v treh minutah sodnikovega dodatka nista pripravili in tako kot leta 2011 v La Plati so morale o potniku v polfinale odločati enajstmetrovke.

Prvo napako je v drugi seriji storil Ribeiro, ki je sicer poslal Villarja v napačno smer, a zgrešil cela vrata s strelom po tleh. Paragvajci so bili nezgrešljivi, čeprav je bil specialist Jefferson večkrat blizu, Costa pa jim je s strelom čez gol ponudil "match" žogo. Kapetan Santa Cruz je nato šokiral vse in streljal daleč prek vrat, Coutinho pa je vrnil Brazilce v igro.

A to ni bilo dovolj, saj je González še drugič na tekmi zadel z bele točke in izkoristil zadnji peti strel za šokanten preboj v polfinale, kjer torej ne bomo gledali večnega derbija Brazilije in Argentine, temveč ponovitev skupinskega obračuna z letošnje Cope.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.