Šport > Nogomet
88 ogledov

Pedofilska afera še naprej pretresa Anglijo

paul stewart Profimedias
Angleški nogomet pretresa pedofilska afera, zato je nacionalno združenje za preprečevanje nasilja nad otroki (NSPCC) odprlo anonimno telefonsko številko za prijavo spolnih zlorab in pomoč žrtvam, ki je v prvem tednu zabeležila več kot 860 klicev.

Številka, ki jo podpira tudi angleška nogometna zveza, ponuja podporo vsem, ki so se srečali s spolno zlorabo kot otroci, samo v prvih dveh urah pa se je nanjo obrnilo 50 klicateljev. "Osebje, ki pomaga na telefonski številki, je policiji oziroma socialnim službam v prvih treh dneh predalo 60 primerov," je sporočilo združenje NSPCC.

Pedofilsko afero v Angliji je razkril Andy Woodward, sicer nekdanji nogometaš nižjeligaških klubov, nato pa se je oglasil še Paul Stewart, nekdanji angleški reprezentant, ter Steve Walters. O spolnih zlorabah v nižjih kategorijah je za angleške medije spregovorilo še več nekdanjih nogometašev, ki naj bi jih spolno zlorabljali trenerji v mlajših kategorijah.

Stewart, ki je trikrat oblekel dres angleške izbrane vrste, igral pa je tudi za Manchester City, Tottenham in Liverpool, je v pogovoru za BBC dejal, da je bilo takšnih primerov v angleškem nogometu še več. "Upam, da jih ni bilo toliko kot v primeru Jimmyja Savila, vendar mislim, da jih je bilo zagotovo več kot sto," je ob razkritju škandala dejal 52-letni Stewart.

Savile, nekoč priljubljeni televizijski voditelj, naj bi v 40 letih spolno zlorabil kar 300 mladoletnic, kar so odkrili šele po njegovi smrti. Zdaj pa se je izkazalo, da je bilo telefonskih klicev na anonimno številko za pomoč žrtvam v prvih dneh trikrat več, kot jih je bilo v primeru serijskega pedofila Savila.

Telefonsko linijo podpira tudi kapetan angleške nogometne reprezentance in ambasador združenja NSPCC, Wayne Rooney. "Grozno je, da je nekaj mojih kolegov doživelo takšno zlorabo, ko pa so le hoteli igrati nogomet, šport, ki ga tako oni kot jaz ljubimo," je dejal Rooney in dodal: "Pomembno je, da se žrtve zavedajo, da lahko o tem spregovorijo, da lahko prosijo za pomoč, da jim ni treba trpeti v tišini."

Vsaj 20 nogometašev je za spolne zlorabe obtožilo Barryja Bennella, ko je desetletja z začetkom v sedemdesetih letih deloval pri klubih Crewe Alexandra, Manchester City in Stoke City, njegov primer je predmet petih ločenih policijskih preiskav.

Predsednik angleške nogometne zveze Greg Clarke je afero že označil za "največjo krizo v angleškem nogometu, kar jih pomni".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.