Šport > Nogomet
19 ogledov

Pellegrini šokiral pred Barço: City je glavni v mestu

Manchester City Barcelona Liga prvakov osmina finala Toure ustnice
1/13
EPA
Vezist Manchester Cityja Yaya Touré je pred torkovim srečanjem z nekdanjimi delodajalci iz Barcelone zatrdil, da ne obžaluje odhoda s Camp Noua. Trener Manuel Pellegrini udaril z izjavo, da je City zdaj glavni v mestu.

"Ne obžalujem odhoda. Nekateri ljudje si morda mislijo, da sem prišel iz drugih razlogov, ampak tam sem bil že tri leta in osvojil sem vse, kar sem lahko, tako da nisem mogel osvojiti ničesar več. City je nov izziv," je na ponedeljkovi novinarski konferenci pred torkovo tekmo osmine finala Lige prvakov dejal Yaya Touré.

Vezist Manchester Cityja in nekdanji član Barcelone, poleg tega pa kot reprezentant Slonokoščene obale afriški nogometaš leta 2013, je ob prihodu s Camp Noua postal najbolje plačani nogometaš na Otoku z 250.000 funti tedenske plače.

Do naslova z dvema ekipama

Touré je bil del nepozabnega moštva Josepa Guardiole, ki je serijsko osvajalo pokale doma, po Evropi in svetu, tudi leta 2009 proti Afričanovemu zdajšnjemu mestnemu tekmecu Manchester Unitedu v rimskem finalu Lige prvakov. Vezist Slonokoščene obale je po odhodu sicer napovedal, da bi mu nekega dne dišal povratek v staro jato, a ne preden mu s Cityjem ne uspe postati del izbrane skupine nogometašev, ki so Ligo prvakov osvojili z dvema različnima ekipama.

"Odkar sem prišel k Cityju, sem bil vedno v vrhu. Osvajal sem naslove tukaj in dobil nekaj posamičnih priznanj, tu sem zelo srečen. Ko sem prišel sem, je bil to zame pravi čas za selitev. Menim, da imamo igralce in ekipo za zmago v Ligi prvakov. To bi mi bilo všeč, da bi še enkrat osvojil Ligo prvakov, če pa nam to ne uspe letos, menim, da nam lahko uspe v prihodnosti," je dodal Touré. 

Kritikom: "Neumne reči"

"Včasih kritiki nimajo prav in jaz počnem tisto, kar si od mene želi trener," je poslal sporočilo tistim, med njimi je bil tudi nekdanji vezist Liverpoola in Cityja Dietmar Hamann, ki so v preteklosti znali kritizirati njegov slog igre.

"Ko izgubimo, rečejo, da smo najslabša ekipa, še posebej pa, da sem slab jaz. Ko zmagamo, sem najboljši v ekipi. Včasih te razočara, ko slišiš takšne neumne reči, ampak na meni je, da izpolnim navodila trenerja in grem naprej. Škoda, da smo že zdaj dobili Barcelono, verjetno so še zdaj najboljša ekipa na svetu. Ampak lahko jih premagamo, res se že veselim vrnitve na Camp Nou in igranja tam, ker so bili navijači do mene vedno fantastični."

Stari znanci na igrišču in na tribuni

Tekma bo združila kar nekaj nekdanjih sodelavcev in znancev, ne le ob zelenici. Touréju sta se namreč na stadionu Etihad pridružila nekdanja direktorja Barcelone Ferran Soriano in Txiki Begiristain, dva od ključnih mož nekdanje garniture padlega predsednika Joana Laporte, tudi Manuel Pellegrini, trener Cityja, pa ni bil kot trener Villarreala, Real Madrida in Málage nikoli daleč od Camp Noua.

Manchester City Barcelona Liga prvakov osmina finala Pellegrini trener | Avtor: EPA EPA
Umirjeni Čilenec je v ponedeljek presenetil z izjavo, da je City po njegovem mnenju večji klub od mestnega tekmeca Uniteda. Za 60-letnega stratega nenavadno provokativno je tako odgovoril na vprašanje, ali bi zmaga Cityja nad Barcelono spremenila prepričanje, da je United večji klub iz Manchestra.

"V tej sezoni v Manchestru le en klub  naš"

"Če gledamo samo to sezono, je v Manchestru le en klub – naš," je dejal Pellegrini. "City je zdaj v glavnem večji klub, čeprav zadnjih let prav tako ne smemo pozabiti. Naši navijači so lahko v tej sezoni srečni. Še vedno smo v štirih tekmovanjih, uživajo v tem, ko gledajo našo igro, kako zabijamo gole, in želimo si osvojiti vsa tekmovanja, v katerih nastopamo. Seveda razumem, kje je bil ta klub še pred 15 leti, v tretji ligi, in kje je zdaj. Ampak lahko premagamo Barcelono v tem krogu in izpademo v naslednjem, nismo še dosegli vseh ciljev."

Pellegrini je zatrdil, da Barcelona zanj ni le Lionel Messi, potem ko je Argentinec na zadnji ligaški tekmi z Rayem Vallecanom postal najboljši strelec v zgodovini španske lige skupaj z Raúlom Gonzálezom, presegel pa je tudi legendarnega rojaka Alfreda di Stéfana.

Niso le Messi, toda ...

"Niso samo en posameznik, ki mu je ime Lionel Messi," je še povedal Pellegrini. "So drugačna ekipa od tiste, ki je pred tremi leti osvojila Ligo prvakov, to je gotovo, ampak še vedno imajo velike igralce. Z njimi lahko igramo na en način, tako, kot smo igrali vso sezono. Ne moremo spremeniti našega sloga za soočenje z njimi, čeprav ko igraš proti Barceloni, moraš v obzir vzeti tudi Messija. So prvi v španski ligi, v finalu španskega pokala in še vedno ena od najpomembnejših ekip na svetu z najboljšim nogometašem na svetu. Jutri se nam tukaj res obeta izjemna tekma."

Kakšna škoda, da v postavi Cityja ne bo prvega strelca Sergia Agüera. Argentinec je zabil dobršen del 117 golov sinjemodrih v vseh tekmovanjih letošnje sezone, natančneje 28, Pellegrini pa je potrdil, da si še ni dovolj dobro opomogel po poškodbi prepone, ki jo je utrpel prejšnji mesec.

Blanc pozoren na proste strele Leverkusna

Trener Paris Saint-Germaina in nekdanji francoski selektor Laurent Blanc je pred drugo torkovo tekmo z Bayerjem Leverkusnom priznal, da bo nizki PSG v nevarnosti, ko bodo "farmacevti" izvajali proste strele in kote. Na Bayer Areni Blanc pričakuje večjo posest svojih varovancev, medtem ko Nemcem napoveduje igro na protinapade.

"Standardne situacije bodo ključne na tej tekmi, a ne bodo edine," je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal Blanc. "Imajo zelo atletsko ekipo. Menim, da nam manjka nekaj višine. Ne bomo se mogli boriti z njimi v zraku, ker igralci PSG čez noč ne bodo zrasli za deset centimetrov. Če ne bomo nadzirali tekme, če jih ne bomo prisilili, da se prilagodijo našemu slogu, bo prevladala njihova filozofija s hitrimi protinapadi in standardnimi situacijami. In trpeli bomo."

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

Torek ob 20.45:
Bayer Leverkusen – Paris Saint-Germain
Manchester City – Barcelona

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.