Šport > Nogomet
32 ogledov

Pep: Čutim žalost, spremljala me bo vse življenje

Guardiola Bayern München Werder Tito Vilanova Barcelona
1/20
EPA
Nogometni svet je po smrti nekdanjega člana in trenerja Barcelone Tita Vilanove čakal na odziv Josepa Guardiole, ki je z Bayernom dan po izgubi najboljšega prijatelja na najotožnejši tekmi kariere premagal Werder.

"Želel bi se spomniti na njegovega očeta Joaquína, njegove mame Mari Rose, njegove žene Montse ... Želim izraziti najgloblje sožalje njegovi družini. Čutim žalost, ki me bo spremljala vse življenje," je po zmagi nad Werderjem (5:2) v nemški ligi čustveno dejal Josep Guardiola, ki je skupaj z nogometnim svetom v žalovanju ob smrti Tita Vilanove.

Njegov nekdanji pomočnik in najtesnejši prijatelj, s katerim je nato močno ohladil odnos po odhodu v New York, medtem ko je Vilanova nadaljeval njuno izročilo in vodil Barcelono, je v petek v bolnišnici izgubil boj z rakom. Vilanove so se z minutami molka spominjali na tekmah po celotni Španiji in drugod po Evropi, s črnimi trakovi in minuto molka so spomin na Katalonca počastili tudi igralci Bayerna.

Želela osvojiti cel svet

"S Titom preživeti toliko let v tem poklicu in toliko let prijateljstva je bila izjemna izkušnja. Poznala sva se od 12. ali 13. leta. On mi je pomagal. V Münchnu sem zaradi najinega skupnega dela, veliko sva se naučila skupaj. Želela sva osvojiti cel svet in na koncu sva ga osvojila. To so težki časi za njegovo družino," je po verjetno najbolj grenki zmagi v karieri še povedal Guardiola.

Dnevnik AS medtem poroča o izjemni tišini, ki je okolico stadiona Camp Nou zajela vse od objave novice. Tisoče navijačev se je po tem, ko so to storili vsi igralci in člani strokovnega štaba, vpisalo v žalne knjige, pred stadionom pa se nabira na stotine vencev in sporočil podpore.

"Niti enega glasu se ni slišalo v vrsti potrpežljivih navijačev, ki so se včeraj prišli poklonit trenerju," poroča AS. Barcelona bo še globoko v žalovanju nocoj odigrala tekmo 35. kola pri Villarrealu slovenskega reprezentanta Bojana Jokića. Tudi na stadionu El Madrigal se obeta čustvena minuta molka.

Bartomeu: Ne skrbi za zelenico

Predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu je v odprtem pismu zapisal, da je bil Vilanova vzor za vse, ob sožalju družini pa je še pristavil, da je pokojni oče dveh otrok v boju z rakom dal "življenjsko lekcijo". V pripisu mu je član vodstva, pod katerim je Vilanova dobil tudi priložnost za samostojno trenersko pot, še obljubil, da bodo zelenico še naprej negovali tako, kot mu je bilo všeč.

"Tito ni prenehal skrbeti za Barço niti v najtežjih trenutkih svojega osebnega boja z boleznijo. V prvi osebi sem doživel kako je do zadnjega trenutka pomagal klubu s svojimi nasveti. 'To moramo storiti ... Želiš, da ti pomagam, da narediš to?' mi je rekel še pred nekaj dnevi," je zapisal Bartomeu.

"Tito nas je zapustil, toda gotovo nas bo spomin nanj naredil bolj človeške in boljše 'barceloniste'. Zaradi tega, zaradi njegovih dosežkov kot trener, toda predvsem zaradi vzora kot osebe, ki je bila del naše zgodovine in bo večna referenca. To pismo želim zaključiti z zahvalo njegovi ženi Montse, njegovima otrokoma Carloti in Adriàju, zaradi načina, na katerega ste skrbeli za Tita. Tudi vi boste za večno v srcih 'barcelonistov'. In hvala tebi, Tito, za vse, kar si nam dal. Hvala, ker si nas naredil močnejše. P. S. – ne skrbi, še naprej bomo na zelenico pazili tako, kakor si želel."

Tito Vilanova Barcelona pentlja žalost, zelenica napis | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.