Šport > Nogomet
31 ogledov

Pep na prvem treningu: "To je Barça, gospodje!"

Guardiola Barcelona trening Mini Estadi EPA
V kratkem bo izšla knjiga barcelonskega novinarja Guillema Balaguéja z naslovom Guardiola, drug način zmagovanja, v kateri sodelavec športnega dnevnika AS in televizije Sky Sports razkriva ozadje velikih uspehov Josepa Guardiole na klopi Barcelone. Angleški The Telegraph je objavil nekaj odlomkov, ki opisujejo prvi trening.

Preselimo se v leto 2008. Josep Guardiola je nekaj tednov nazaj tudi uradno postal trener svojega nekdanjega kluba FC Barcelone. Sicer izjemno priljubljeni bivši kapetan je na klop Blaugrane sedel po odhodu Franka Rijkaarda, ki je osvojil dva naslova španskega prvaka in slavil v Ligi prvakov.

Guardiola je po vsega enem letu treniranja Barcelonine B-ekipe, s katero je osvojil naslov prvaka v četrti ligi (Tercera División), prišel v zvezdniško prvo moštvo, od koder je po lastni želji odslovil Ronaldinha in Deca, na poti iz kluba pa je bil tudi Samuel Eto'o, a je Kamerunec vseeno odpotoval na priprave v škotski St Andrews. Tam je Guardiola prvič nagovoril svoje varovance.

"Gospodje, dober dan," je začel Guardiola. "Lahko si predstavljate, kako velika motivacija je zame dejstvo, da sem lahko tukaj in treniram to ekipo. To je največja čast. Ta klub imam rad bolj kot vse. Nikoli ne bom sprejel odločitve, ki bi bila njemu v škodo. Vse, kar bom storil, bom storil zaradi svoje ljubezni do Barcelone. Potrebujemo in želimo si reda in discipline.

Ekipa je šla skozi obdobje, ko vsi niso bili tako profesionalni, kot bi morali biti. Zdaj moramo teči in dati vse od sebe. Del tega kluba sem že mnogo let in zavedam se napak, ki so bile storjene v preteklosti. Branil vas bom do smrti, ampak prav tako lahko rečem, da bom do vas zelo zahteven, kot sem zahteven do samega sebe. Samo to zahtevam od vas.

"To je Barça, gospodje!"

Ne bom vas nahrulil, če boste enkrat slabo podali ali če boste izgubili žogo, ki bi nas stala zadetka, le da bom vedel, da dajete sto odstotkov. Oprostil bom katerokoli napako, ampak ne bom oprostil tega, da ne boste dali svojega srca in duše za Barcelono. Ne zahtevam rezultatov, le predanost. Ne bom sprejel tistih, ki bodo špekulitali glede tega. To je Barça, gospodje, to se zahteva od nas in to bom od vas tudi zahteval. Morate dati vse od sebe.

alex ferguson | Avtor: EPA EPA
Mnogi od vas me ne poznate, zato bomo te dni izkoristili za to, da ustvarimo eno skupino, eno družino. Če ima kdorkoli kakšen problem, sem vedno na voljo, ne samo v športnem smislu, ampak tudi profesionalnem, družinskem, življenjskem. Tu smo, da pomagamo drug drugemu do duševne mirnosti, zato da igralci ne bi čutili napetosti ali ločevanj. Eno smo. Skupaj bomo, ko bo težko. Nič ne bomo izdajali medijem. Ne želim si, da bi kdorkoli začenjal vojne na svoj račun."

Barcelona se je po pripravah na Škotskem uvrstila v Ligo prvakov, potem ko je v kvalifikacijah sicer izgubila povratno tekmo proti Wisłi Kraków (4:0 in 0:1). Novi prvoligaš Numancia je Guardioli na prvi ligaški tekmi sezone zadal nov poraz (0:1), po katerem so Katalonci hitro začeli nizati zmage ter poleg prvenstva osvojili pokal in tretjič v zgodovini kluba še Ligo prvakov.

Sir Alex napisal predgovor

V štirih izjemno uspešnih sezonah je Guardiola skupno osvojil tri naslove španskega prvaka, dva španska pokala, tri španske superpokale, dve Ligi prvakov, dve svetovni klubski prvenstvi in dva evropska superpokala.

Knjiga Guardiola, drug način zmagovanja se sicer začne s predgovorom, ki ga je napisal nihče drug kot legendarni Sir Alex Ferguson, trener Manchestra Uniteda, ki bi po svojem odhodu z Old Trafforda na svojem stolčku bojda najraje videl prav Guardiolo.

Komentarjev 1
  • SAJ 20:16 04.maj 2013.

    Konec maja 2013 bo izšla slovenska izdaja knjige Buillema Balagua. Naslov slovenskega prevoda je Pep Guardiola, Drugačen način zmagovanja. Več o knjigi na spletni strani pepguardiola.si