Šport > Nogomet
38 ogledov

Pep ni "pepček": nemščina že na visokem nivoju

Guardiola Bayern priprave Trentino Mandžukić Ribery Robben ševa pepček rondo Youtube
Priprave Bayerna v Trentinu se počasi bližajo h koncu in trener Josep Guardiola, čigar nemščina naj bi že presegala vsa pričakovanja, se je vključil v "pepčka".

"Rondo" ali "pepček", v jugoslovanski nogometni šoli pa bolj znan kot "ševa", je temelj nogometne filozofije Barcelone, ki jo Josep Guardiola prenaša tudi na svoje nove varovance pri Bayernu.

Na novem posnetku s priprav v Trentinu je namreč razvidno, kako se je Guardiola vključil v "pepčka" z Arjenom Robbnom, Franckom Ribéryjem, Mariem Mandžukićem in Xherdanom Shaqirijem, ob dajanju napotkov in komentarjev pa je švicarskega reprezentanta na njegovo začudenje tudi podučil, da je žoga šla v avt.

Poraz španije nekaj "normalnega"

Guardiolin četrtkov izbruh na novinarski konferenci, kjer je ostro kritiziral ravnanje svojih nekdanjih delodajalcev pri Barceloni, je sicer dvignil veliko prahu v Španiji, nekdanji trener Blaugrane pa je bil veliko bolj spravljiv v pogovoru, ki ga je dan kasneje objavil brazilski športni dnevnik Lance.

"Povsem normalno se mi zdi, da je Španija izgubila (na pokalu konfederacij, op. a.). Fizično so Brazilci prikazali vzorno predstavo, ekipa je bila povsem predana vsaki strateški podrobnosti. Bili so fantastični," je dejal Guardiola, ki je še zatrdil, da je po obdobju nepremagljivosti Španija nekoč pač morala izgubiti, poraz pa po njegovem mnenju ni nič več kot to.

Španija še naprej ena najmočnejših

"Španija računa na mlade talente, ki so spet zmagali na evropskem prvenstvu do 21 let in na svetovnem prvenstvu do 20 let. Verjamem, da je Španija še naprej ena izmed favoritinj na mundialu, še naprej pa je ena najmočnejših na svetu."

Robben Guardiola Bayern trening priprave Trentino | Avtor: EPA EPA
Podobno kot Španiji je Guardiola stopil tudi v bran bivšemu klubu Barceloni, ki so jo njegovi novi delodajalci letos ponižali v polfinalu Lige prvakov in skupaj z Borussio Dortmund, ki je izločila Real Madrid, napovedali tektonske spremembe v evropskem nogometu.

Ob stotih točkah ne moreš biti v krizi

"Ekipa, ki zbere več kot sto točk v španskem prvenstvu, ne more biti v krizi. Barcelona je trpela zaradi poškodb na koncu sezone, ampak kljub temu odigrala izvrstno sezono," je še dodal Guardiola in spregovoril tudi o navezi med novim napadalcem Barçe ter Lionelom Messijem, ki ji je v privatnih pogovorih domnevno napovedal kratek rok trajanja. 

"Barcelona je imela v svoji orožarni vedno brilijantne igralce ... Neymar in Messi sta, brez dvoma, danes dva izmed najboljših igralcev na svetu. Dobro poznam Messija. Je fantastičen igralec in fantastična oseba. Spoznal sem tudi Neymarja, zelo dober fant je. Prepričan sem, da ne bosta imela nikakršnega problema, da bi skupaj igrala za Barço," je še zaključil Guardiola.

V pol leta zna toliko nemščine, kot mnogi v treh

Guardiola je sicer v pol leta dosegel zavidljiv nivo znanja nemščine, ki ga ponavadi doseže učenec sredjevisokega nivoja v treh letih, je med drugim na petkovem srečanju v Barceloni dejala Gabinete Goehe, predstavnica komiteja strokovnjakov za komunikacije, jezik in poslovnega upravljanja.

Goehejeva je na pobudo Miguela Ángela Violána, avtorja knjige Metoda Josepa Guardiole, analizirala prvi novinarski konferenci katalonskega stratega po prevzemu Bayerna. Čeprav je priznala, da je njegova nemščina še "daleč od perfektne", je dodala, da je nivo njegovega znanja "zares visok".

Na prvi novinarski konferenci 25 napak

"V šestih mesecih, to je čas, ki ga je posvetil učenju, se je naučil toliko, kot se ponavadi naučijo na srednje-visokem nivoju v treh letih. Je zelo talentiran učenec v tem pogledu, čeprav je ocena zajemala le njegove govorne sposobnosti, ne pa pisnih in slovničnih," je dejal Violán.

"Na prvi novinarski konferenci imam zabeleženih kakšnih 25 napak. To ni perfektna nemščina, ampak je zelo dobra za osebo, ki se ji je posvetila zgolj šest mesecev," je še dodal avtor ene prvih knjig o katalonskem trenerju.

Ima čut tudi za bavarsko narečje

Guardiola je pri Bayernu pokazal tudi dovzetnost za bavarsko narečje − svojo prvo novinarsko konferenco je namreč začel z "Grüss Gott"' (Bog blagoslovi, op. a.), veliko ambicioznost pa je nekdanji trener Barcelone pokazal tudi z uporabo izrazov, kot je "herausforderung", ki je zelo poseben izraz za cilj.

Njegove vroče četrtkove novinarske konference sicer niso analizirali, se pa po mnenju strokovnjakov že pozna veliko bolj tekoče izražanje, Guardiola pa je suvereno govoril tudi o težkih temah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.