Šport > Nogomet
11 ogledov

Pep še nekaj pokalov stran od največjih legend

Guardiola legenda MARCA Ferguson Reševalni pas/Twitter
Josep Guardiola se pri Bayernu z velikimi koraki bliža dosežkom največjih trenerskih legend. Po številu trofej je že na robu deseterice.

Z zmago na svetovnem klubskem prvenstvu, kjer je Bayern osvojil svojo tretjo medcelinsko trofejo in prvo pod vodstvom Josepa Guardiole, je katalonski strateg še povečal svoj "navdušujoč življenjepis", piše španska MARCA.

Guardiola je s slavjem v Maroku osvojil že 16 pokalov od 22, za katere se je potegoval kot trener bavarskega velikana in prej Barcelone. Če štejemo še njegovo sezono v B-ekipi Barçe, kjer je prav tako osvojil naslov prvaka v četrti ligi, je njegov učinek 17/23.

Sir Alex ima še veliko prednost

Iz rok je izpustil zgolj šest naslovov, nazadnje prav v svoji debitantski sezoni v Nemčiji, kjer je izgubil superpokalno tekmo z Borussio Dortmund (2:4). Na svoj prvi večji naslov kljub vsemu ni čakal dolgo in v evropskem superpokalu sladko ugnal Chelsea starega rivala Joséja Mourinha (po enajstmetrovkah).

"Številka 16 naslovov ga približuje trenerjem, ki so po številu dosegli največ naslovov v zgodovini," pišejo madridski kolegi. "Najboljši je bil v količini in kakovosti mitski Alex Ferguson, ki se je prejšnjo sezono upokojil v Manchester Unitedu, kjer je osvojil vse, tudi dve Ligi prvakov, dve svetovni klubski prvenstvi (ali stari mecdelinski pokal)."

Liga prvakov mu leži

Guardiola je "blizu legende", dodajajo, glede na to, da še ni med prvo deseterico trenerjev po številu osvojenih naslovov, čeprav je profil njegovih zmag mnogo večji od številnih starejših kolegov, potrebno pa je upoštevati njegovih rosnih 42 let in dejstvo, da je iz četrte lige med elito skočil šele leta 2008, ko je prevzel vodenje prvega moštva Barcelone.

"16 naslovov katalonskega stratega bi se lahko v številu še povišalo že v novem letu. V prvem delu leta 2014 bodo v igri najmanj trije najpomembnejši naslovi: Bundesliga, nemški pokal in Liga prvakov. Najbolj elitno evropsko tekmovanje zelo leži Guardioli. V štirih letih, kolikor jih je preživel v Blaugrani, jo je osvojil dvakrat, kar je takšen odstotek, ki ga uvršča med najboljše, zelo blizu legende," so še zapisali pri MARCI.

Redki porazi Josepa Guardiole:

Izpad v osmini finala kraljevega pokala proti Sevilli leta 2010 (1:2 in 1:0):

Izpad v polfinalu Lige prvakov proti Interju leta 2010 (1:3 in 1:0):

Poraz v finalu kraljevega pokala proti Real Madridu leta 2011 (0:1 po podaljšku):

Poraz proti Real Madridu v prvenstvu (1:2) in neuspešna obramba naslova prvaka leta 2012:

Izpad v polfinalu Lige prvakov proti Chelseaju leta 2012 (0:1 in 2:2):

Poraz v nemškem superpokalu proti Borussii Dortmund leta 2013 (2:4):

Komentarjev 1