Šport > Nogomet
44 ogledov

Pet besed, ki jih Ranieri vedno izgovori

Claudio Ranieri Leicester City EPA
Nogometaši Leicestra so do naslova angleškega prvaka prišli pod taktirko trenerja, ki so ga številni odpisali.

Nogometaši Leicester Cityja so po ponedeljkovem remiju med Chelseajem in Tottenhamom (2:2) senzacionalno postali prvaki Premier League, na angleški prestol so se zavihteli prvič v svoji 132-letni zgodovini.

Podvig, ki je presenetil svetovno športno javnost, jim je uspel pod vodstvom izkušenega, a ne vedno dovolj cenjenega trenerja Claudia Ranierija.

Italijan je po koncu pretekle sezone, ko je Leicester v zadnjih kolih z nekaj presenetljivimi zmagami prišel do obstanka v ligi, zamenjal Nigela Pearsona. Slednjega je na nek način "odnesel" njegov sin James, ki je na azijski turneji po sezoni (skupaj s še dvema soigralcema) objavil rasistično obarvan posnetek spolnega občevanja s tajsko prostitutko. 

Nekaj dni po incidentu se je Nigel Pearson sprl s klubskim vodstvom in dobil odpoved, na njegovo mesto pa je sedel 64-letni Rimljan Ranieri.

Eden najboljših igralcev v zgodovini Leicestra in sedaj priznani analitik Gary Lineker (95 golov na 194 tekmah) je izbiro kluba označil za "nenavdihujočo". Še kako se je zmotil, kar je nekaj mesecev kasneje tudi odkrito priznal.

Šel je obiskat mamo

Ranierijeva zgodba je znova pokazala, da včasih stvari enostavno stečejo, ko se ob pravem času na pravem mestu pojavi pravi človek.

Rimljan, ki je igral za Romo in Palermo, je imel pred prihodom na stadion King Power za seboj pestro trenersko kariero: Cagliari, Napoli, Fiorentina, Valencia, Atlético Madrid, Chelsea, Parma, Juventus, Roma, Inter in Monaco, so klubi, ki jih lahko vodijo le renomirani trenerji in Ranieri gotovo ve, kako se stvarem streže.

Ranieri je že po nedeljskem remiju Leicestra pri Manchester Unitedu (1:1), ko je postalo jasno, da mora Tottenham zmagati pri Chelseaju, če želi še ostati v igri za naslov, dejal, da tekme med londonskima kluboma ne bo gledal.

Razkril je, da se bo, kot pravi Italijan, za dan ali dva odpravil na obisk h svoji mami. Ko je sodnik Mark Clattenburg v ponedeljek zvečer označil konec tekme na Stamford Bridgu, je bil Ranieri na letalu na poti na Apeninski polotok. 

"Bodite pametni"

Eden od zvezdnikov (če mu lahko tako rečemo) Leicestra Riyad Mahrez je medijem razkril pet besed, ki jih Ranieri svojim varovancem pove pred vsako tekmo: "Bodite pametni, vi ste lisjaki," nogometašem sporoči Italijan in se tako naveže na vzdevek Leicestra, čigar navijači so v teh dneh v sedmih nebesih. 

"Ranieri je samo enkrat kričal na nas. Na polčasu tekme proti Newcastlu. On je skoraj vedno nasmejan, na treningih nas vedno razvedri. Ko pa je dan tekme, takrat postane resen. Včasih ga dražimo in mu povemo kakšno šalo, toda ko je tekma, je povsem resen. On se nikoli ne preda," je o svojem trenerju dejal Mahrez, za katerega se po odličnih predstavah v letošnji sezoni zanima tudi Barcelona.

Claudio Ranieri Leicester City | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • nostradamus 12:21 03.maj 2016.

    cestitke povsem zasluzeno so prvaki

  • lucija.cestnik 11:38 03.maj 2016.

    Ta punca s Tajske da dobi premijo za naslov, isto k igralci.