Šport > Nogomet
17 ogledov

Pet razlogov za uspehe Barcelone

Nogometaši Barcelone so v sredo slavili v Valencii, s svojimi navijači pa bodo n Žurnal24 main
Všečna igra, več doma vzgojenih nogometašev, domači trener, vragolije Lionela Messija … in Barcelona je tretjič zapored osvojila naslov španskega prvaka. Tu je pet glavnih razlogov za njihove uspehe.
"Zmagati ligo je bilo res težko. Prve tri četrtine smo bili odlični, v zadnji smo imeli težave z doseganjem zadetkov. Spored tekem je zadnji dve sezoni nečloveški in to se je ob koncu sezone poznalo," je po sredinem slavju (poglejte, kako noro je bilo na La Rambli) dejal Pep Guardiola, ki je v treh sezonah na klopi Barcelone osvojil devet pokalov, 28. maja ima priložnost za desetega. "Še smo lahko boljši in za naslednjo sezono se moramo okrepiti na nekaj igralnih mestih."

1. Konstantnost
Barcelona je dobro podmazan stroj, ki je zgrajen okrog trojice španskih reprezentančnih vezistov – Xavija, Andrésa Inieste in Sergia Busquetsa. Ti so dominantni v posesti žoge. Rivale najbolj frustrira, ko jim ne morejo vzeti žoge. Vseskozi igrajo konstantno dobro in to vodi tudi v konstantne rezultate. Tako so sredi sezone naredil niz 16 zaporednih zmag. Na 36 tekmah so izgubili le dvakrat: jeseni proti Herculesu in pred dnevi z več rezervisti proti Sociedadu. Ob tem so remizirali le petkrat, kar pomeni, da so skupaj izgubili le 16 točk.

2. Ekipa kot eno
Osvojili so že vse, a Pep Guaridola je poskrbel, da so ostali lačni lovorik. Njegov moto v stilu tistega treh mušketirjev "Vsi za enega, eden za vse" za posledico daje, da so prava ekipa, ki si na zelenici neprestano pomaga. Da bi bili res ekipa, so se odpovedali Zlatanu Ibrahimoviću, ki je bil lani pogosto v sporu s trenerjem in raje pripeljali Davida Villo. Pestile so jih poškodbe, pa so vendarle zmogli z le 18 igralci in eno samo okrepitvijo (Ibrahim Afellay). Ko so v obrambi izgubili Erica Abidala (tumor), sta na njegovo mesto vskočila Javier Mascerano ali Busquets. Z izjemo večera pred povratno tekmo Lige prvakov se Guardiola  ni pustil besednim igricam Realovega trenerja Joséja Mourinha.

Najslabši trenutek sezone je bila bolezen Erica Abidala, najlepši pa, ko je okreval.“
Pep Guaridola

3. Messijevi goli
Najboljši igralec na svetu, Lionel Messi, je dal na 36. tekmah Primere 31 golov, skupno pa letos že 52. Mladi 23-letni Argentinec ne pozna utrujenosti in vselej od prve do zadnje minute igra hitro, igrivo in nevarno za gol nasprotnika. Še več: pomaknil se je malo nazaj, večkrat stopil na žogo, organiziral igro in tako tudi podal za 19 golov (največ med vsemi v ligi). Čeprav je doživel številne grde starte nasprotnikovih branilcev, se je uspel izogniti poškodbam.

Ta naslov ima velikansko težo. Osvojili smo ga z veliko trdega dela in predanosti. Postavili smo visok standard. Kot klubski predsednik sem zelo ponosen na naše dosežke. Ponosni so lahko tudi naši navijači. Težko je najti besede, ki bi opisale naše občutke.
Sandro Rosell

4. Solidna obramba
Čeprav se govori, da obramba Barcelone ni tako zelo dobra, pa so na 36 tekmah dobili le 20 zadetkov. Za to pa je zaslužen tudi vratar Victor Valdés, ki se mu nasmiha tretja zaporedna nagrada za najmanj prejetih golov. Dober je tako z nogami kot z rokami. Velik napredek je naredil Gerard Piqué in tako se ni poznala niti odsotnost nekaj časa poškodovanega kapetana Carlesa Puyola. Predvsem pa so branilci znali povesti ekipo v napad, Dani Alves je imel tako kar 14 podaj za gol.

5. El Clásico
Zdi se, kot da je sezono zapečatila že jesenska fantastična igra in zmaga s 5:0 na prvem od petih letošnjih El Clásicov. Sicer so enega izgubili, a tistega daleč najmanj pomembnejega – v finalu Kraljevega pokala. Odkar Barcelono vodi Pep Guardiola, so dobili šest Clásicov, na dveh remizirali in le enega izgubili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.