Šport > Nogomet
1317 ogledov

Petarda v mreži 'slovenskega kluba', Zagrebčani izpadli

Olivier Giroud
Favoriti so si večinoma zagotovili napredovanje. Izpad klubov s slovenskimi nogometaši.

Dinamo iz Kijeva, zanj zaradi bolezni tokrat ni mogel zaigrati slovenski reprezentant Benjamin Verbič, je bil ponižan na domači zelenici. Ukrajinci so si po porazu z 0:3 v Londonu želeli preobrat proti Chelseaju, a so bili pred domačimi gledalci povsem nemočni. Modri so tokrat slavili s 5:0 in se tako s skupnim izidom kar 8:0 prebili v četrtfinale.

V glavnem mestu Ukrajine je blestel francoski napadalec Olivier Giroud, ki v angleškem prvenstvu praviloma ne dobiva pravih priložnosti. A Francoz je še enkrat pokazal, da zna biti še kako nevaren v napadu, s tremi zadetki proti Dinamu pa se je prepričljivo prebil na prvo mesto strelcev v Evropski ligi. Skupno je do zdaj zabil devet zadetkov. Tokrat je mrežo domačih načel že v peti minuti, kasneje pa je dodal še zadetka za 2:0 in 4:0. Vmes se je ob koncu prvega polčasa med strelce vpisal še Marcos Alonso, v zaključku tekme pa je Giroud še lepo asistiral pri zadetku 18-letnega Calluma Hudsona-Odoija.

V popoldanskih tekmah sta si napredovanje sicer zagotovila še Napoli in Valencija. Red Bull Salzburgu proti Italijanom ni pomagala niti zmaga s 3:1, tretji zadetek so Avstrijci dosegli v sodnikovem dodatku drugega polčasa, prvi dvoboj v Neaplju se je namreč končal s 3:0 za Napoli.  Prvi gol za Salzburg je sicer dosegel izraelski reprezentant Munas Dabbur, ki ga bo 21. marca na prvi kvalifikacijski tekmi za EP 2020 od blizu spoznala tudi slovenska reprezentanca.

Bolj odprto je bilo vprašanje o tem, ali bo med osmerico najboljših napredoval Krasnodar, ali Valencia. Domači, ki so na prvi tekmi v gosteh izgubili z 1:2, so v polno zadeli v 85. minuti ter bili na poti v četrtfinale zaradi doseženega zadetka v gosteh. A nato je netopirje v 93. minuti rešil Goncalo Guedes.

Arsenal dopolnil angleške uspehe

Sijajna dva tedna za angleški nogomet je dopolnil še šesti klub iz velike šesterice. Po Manchester Cityju, Manchester Unitedu, Tottenhamu in Liverpoolu, ki so se prebili v četrtfinale lige prvakov, se je Chelseaju med osmerico najboljših v evropski ligi pridružil še Arsenal. Ta je na prvi tekmi v Franciji sicer izgubil z 1:3 pri Rennesu, a je pred domačimi gledalci na stadionu Emirates že v prvih 15 minutah izničil prednost Bretoncev.

Pierre-Emerick Aubameyang | Avtor: Profimedia Profimedia

Že v peti minuti je mrežo gostov načel Pierre-Emerick Aubameyang, isti igralec pa je nato asistiral tudi pri zadetku mladega Ainsleyja Maitland-Nilesa, ki je pozabljen ostal na drugi vratnici. Gabonec je bil pred podajo vsaj na meji prepovedanega položaja. Po zaostanku so nekoliko boljše zaigrali tudi Francozi, ki so v nadaljevanju prvega polčasa zatresli tudi vratnico.

Sredi drugega polčasa je Aubameyang še enkrat zadel, po lepi akciji je izkoristil močno in natančno podajo Seada Kolašinca, okroglo usnje je le še moral potisniti v prazen gol. Afričan je imel kasneje še dve izjemni priložnosti, a je slabo udaril po žogi, ko je bil sam pred tekmečevim vratarjem.

Slovo Slovencev

Slab dan za 'slovenske klube' sta nadaljevala tudi Samir Handanović in Petar Stojanović. Prvi je z Imterjem po remiju brez zadetkov na prvi tekmi gostil Eintracht Frankfurt, Nemci pa so nekdanjemu slovenskemu reprezentančnemu vratarju gol zabili že v uvodnih minutah dvoboja. Črno-modri so za napredovanje tako potrebovali dva zadetka, a nato v nadaljevanju tekme niso našli poti do mreže tekmeca.

Benfica je gostila zagrebški Dinamo. Na Hrvaškem, vsaj v severnem delu države, je sicer v zadnjih tednih vladala nogometna vročica, apetiti po zmagi na prvi tekmi z 1:0 pa so bili veliki. Portugalci so pred domačimi gledalci dolgo poizkušali priti do izenačenja, v 71. minuti pa je Jonas z roba kazenskega prostora natančno nameril za 1:0. S tem rezultatom se je krenilo v podaljške.

Benfica | Avtor: Profimedia Profimedia

V četrti minuti nadaljevanja igre pa je Benfica povišala prednost. Z močnim udarcem je s precejšnje oddaljenosti zadel Ferro, do konca prvega podaljška pa sta se pripetili še dve pomembni zadevi. Naprej je rdeči karton dobil Stojanović, slovenski reprezentant je nekajkrat zamahnil proti sodniku in tako pokazal svoje nezadovoljstvo z odločitvijo, nemški delilec pravice pa mu je najprej pokazal en rumeni karton, po novem zamahu pa še drugega. Le minuto kasneje je izjemno od daleč zadel še Španec Alejandro Grimaldo. V drugem podaljšku bi Benfica proti številčno oslabljenemu Dinamu lahko še povišala razliko, vendar je ostalo pri 3:0.

Odločilni gol v 119. minuti

Tekma med Villarrealom in Zenitom je bila hitro odločena, saj so Španci, ki so si lepo zmago priborili že v Rusiji, na začetku drugega polčasa že povedli z 2:0. Rusi so kasneje le ublažili poraz.

Nora tekma pa je bila odigrana v Pragi. Po 90 minutah dvoboja med Slavijo in Sevillo je bil na semaforju izpisan rezultat 2:2, s tem pa sta kluba ponovila izid s prvega medsebojnega obračuna. Nato so v podaljšku povedli Andaluzijci in vse je kazalo na njihovo uvrstitev v četrtfinale. Vendar se Pražani niso vdali, najprej so na 3:3 izenačili v 102. minuti, odločilni zadetek za preboj Čehov v nadaljevanje tekmovanja pa je padel v 119. minuti. 

Slavija Praga | Avtor: Profimedia Profimedia

Evropska liga, osmina finala, povratne tekme:

Dinamo Kijev : Chelsea  0:5 (0:3)  /0:3/
Giroud 5., 33., 59., Alonso 45., Hudson-Odoi 78. 

RB Salzburg : Napoli  3:1 (1:1)  /0:3/
Dabbur 25., Gulbrandsen 65., Leitgeb 92.; Milik 14.

Krasnodar : Valencia  1:1 (0:0)  /1:2/
Suleljmanov 85.; Guedes 93. 

Arsenal : Rennes  3:0 (2:0)  /1:3/
Aubameyang 5., 72., Maitland-Niles 15.

Benfica : Dinamo Zagreb  3:0* (0:0)   /0:1/
Jonas 71., Ferro 94., Grimaldo 105.

Inter : Eintracht Frankfurt  0:1 (0:1)  /0:0/
Jović 6.

Slavija Praga : Sevilla  4:3* (1:1)   /2:2/
Ngadeu-Ngadjui 15., Souček 47./11-m, van Buren 102., Traore 119.; Ben Yedder 43./11-m, El Haddadi 54., Vazquez 98.

Villarreal : Zenit  2:1 (1:0)  /3:1/
Moreno 29., Bacca 47; Ivanović 91.

* - podaljšek 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.