Šport > Nogomet
15 ogledov

Piqué: "Barça si zasluži več spoštovanja"

Pique Barcelona Chelsea Liga prvakov polfinale povratna tekma Camp Nou novinarsk EPA
Pred torkovo polfinalno tekmo Lige prvakov, kjer se bosta na Camp Nouu za vstopnico v münchenskem finalu pomerila Barcelona in Chelsea, je katalonski branilec Gerard Piqué spregovoril na težko pričakovani novinarski konferenci. Tako Piqué kot trener Josep Guardiola sta zavrnila očitke o sporu. Vratar Petr Čech namignil na sestanek z Mourinhom.

"To je zame nova situacija, ker sem navajen igrati. To je odločitev trenerja in jo spoštujem. Meni, da obstajajo drugi igralci, ki lahko odigrajo boljšo tekmo," je na novinarski konferenci pred torkovo tekmo s Chelseajem razlagal Barcelonin branilec Gerard Piqué, ki je ob zadnjih dveh porazih Blaugrane proti Chelseaju in Realu Madridu sedel na klopi, kar je spet obudilo namigovanja, da med njim in trenerjem Josepom Guardiolo nastaja nevaren prepad.

• Guardiola išče "izdajalca" v slačilnici

"Skupaj sva prišla v klub in bila del lepih uspehov. Zaupam vanj in v to, da bo podaljšal pogodbo, ker ima rad ta klub in ne pozna večje strasti, kot je Barça. Dal bi roko v ogenj za to, da bi ostal z nami. Imava zelo dober odnos. Veliko govoriva, čeprav vi menite, da ni tako. Govorila sva v petek, povedal mi je svoje mnenje in to je to. Veliko 'teži', a to mi je všeč." Piqué naj bi vseeno začel torkovo tekmo skupaj z Alexisom Sánchezom in Francescom Fàbregasom, ki so vsi kot rezervisti začeli sobotni "El Clásico".

"Moramo čestitati Madridu, ker so odigrali veliko sezono, na vrhu pa ni zaradi sodnikov, niti zaradi ostalih zunanjih razlogov. Naslednje leto se bomo poskušali vrniti na vrh," se je sobotnega poraza na sicer smeha polni novinarski konferenci še spomnil Piqué. "V tej državi se zelo hitro začne govoriti o koncu nekega obdobja. Menim, da si ta ekipa, ki je osvojila trinajst naslovov v treh letih in pol, zasluži več spoštovanja po porazu na eni tekmi. Treba je počakati, da drugi osvojijo naslove, da se lahko začne govoriti o koncu obdobij. Niti en navijač Barcelone ne dvomi v to ekipo."

Guardiola: "Ne dvomim, da bomo šli v München"

Trener Guardiola je pred torkovo tekmo napovedal, da verjame v to, da se bo skupaj s svojimi varovanci uvrstil v münchenski finale na Allianz Areni, da pa njegovo podaljšanje pogodbe, ki je še vedno v zraku, ni odvisno od rezultata proti Chelseaju. Prav tako je opozoril, da bo morala Barcelona za napredovanje morda zabiti tudi tri gole. Na treningu jih je vzpodbujal bivši član kluba Thierry Henry, ki je po presaditvi jeter prišel na obisk k okrevajočemu rojaku Ericu Abidalu.

"Moje podaljšanje pogodbe ni odvisno od uvrstitve v finale," je povedal Guardiola. "S prve tekme nimamo dobrega rezultata in možno je, da bomo morali zabiti tri gole. To bo tekma, ki bo podobna tisti proti Levanteju ali Madridu, ker je Chelsea fizično zelo močan in dober v protinapadih. Ne bomo imeli veliko priložnosti in potrebno bo izkoristiti tiste, ki se nam bodo ponudile. Navijači zahtevajo, da se zmaguje vsak dan, toda vemo, da vedno stojijo za nami. Ne dvomim, da bomo prišli do Münchna, to mislim od prvega dne, čeprav si mnogi verjetno ne želijo, da bi temu res bilo tako."

O domnevnem sporu s Piquéjem je Guardiola dejal, da ima na voljo veliko število igralcev, in da je na zadnjih tekmah, ko Piqué ni igral, potreboval hitre igralce. O Lionelu Messiju, ki proti Chelseaju še nikoli ni zabil gola, je Guardiola pristavil, da bi bil miren, tudi če ne bi zabil na 27 zaporednih tekmah, saj je v letošnji sezoni zabil že "živalsko veliko" golov, prav tako pa je stopil v bran Cristianu Tellu, ki ga je presenetljivo uvrstil v sobotno prvo postavo:

"Piqué mi je zelo všeč zaradi tega, kakršen je, zaradi ljubezni do življenja, zaradi tega, ker mu je všeč nogomet. Ostalo so moje odločitve. Dovolite mi, da sem zelo miren glede Messija. Tudi, če ne bi zadel na 27 tekmah. V tej sezoni je zabil živalsko število golov. Clásico? Prebral sem veliko vaših kritik in zdi se, da večina misli, da sem se zmotil, ampak odigrali smo dobro tekmo, ustvarili (Real, op. a.) so si malo protinapadov, čeprav je res, da si nismo pripravili veliko priložnosti. Različni upravni odbori so mi dali svobodo, da izbiram igralce. Da bi napadali mene, ne napadajte (Cristiana) Tella. Niste bili pošteni. Poglejte si tekmo. Igral je, da se 'pos**ješ' dobro, ustvaril nam je vse priložnosti."

Čech Di Matteo Barcelona Chelsea Liga prvakov polfinale povratna tekma Camp Nou  | Avtor: EPA EPA

Torres: "Najboljša ekipa ne zmaga vedno"

Ekipa Chelseaja je v ponedeljek zgodaj popoldne pristala na barcelonskem letališču El Prat, zvečer pa je opravila tudi uradni trening na Camp Nouu. Modri bodo z vodstvom 1:0 s prve tekme poskušali preprečiti Barceloni, da bi postala prva ekipa v zgodovini Lige prvakov, ki bi osvojila dva zaporedna evropska naslova. Londončani, ki jih je Barça v polfinalu izločila na poti do svoje tretje krone leta 2009, lovijo svoj prvi naslov v šestem polfinalu v zadnjih devetih letih.

"Jasno je, da je Barcelona korak naprej pred vsemi ostalimi klubi. Uvrstili so se v zadnjih pet polfinalov, in to sploh ni lahko, ampak to je nogomet: najboljša ekipa ne zmaga vedno," je v pogovoru za spletno stran Uefa.com dejal španski napadalec Fernando Torres, ki bo v primeru odsotnosti načetega Didierja Drogbaja vodil Chelseajev napad. "Veliko ljudi, ki igrajo proti Barceloni, misli, da jim moraš ukrasti žogo, ampak sam mislim, da to ni mogoče. Moraš uporabiti druga orožja. Če boš hotel ukrasti žogo, ti to ne bo uspelo, utrudil se boš in tako ustvaril več prostora nasprotniku."

Di Matteo: "Zadeti in omejiti priložnosti"

Trener Roberto Di Matteo je napovedal, da bo skušal Chelsea zadeti, predvsem pa Barceloni preprečiti ustvarjanje priložnosti. Modri so si poleg pohval za dober rezultat na prvi tekmi prislužili tudi nekaj kritik zaradi klasičnega "bunkerja", s katerim so tako kot nekatere ekipe v preteklosti uspeli zadržati valove Barceloninih napadov.

"Imamo 50 odstotkov možnosti za napredovanje. Imamo prednost in vemo, da bo zelo težko, a s tem rezultatom imamo več možnosti kot Barça," je dejal Di Matteo, ki je kot nogometaš Chelseaja leta 2001 neslavno izpadel potem, ko je na Camp Nou z modrimi prinesel še večjo prednost (3:1) in izgubil z 1:5.

"To je preteklost. Naše trenutno moštvo je močnejše od tistega. Spoštujem tiste, ki jim naša igra na prvi tekmi ni bila všeč, a se z njimi ne strinjam. Barcelona si bo ustvarila priložnosti, tako kot proti vsem ostalim ekipam. Želimo zadeti, predvsem pa omejiti njihove priložnosti," je še povedal Di Matteo in dodal, da bo o usodi poškodovanega Didierja Drogbaja odločal zadnji trening.

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Torek ob 20.45:
Barcelona – Chelsea /0:1/

Verjetni postavi:

Barcelona (4-3-3): Valdés; Alves, Piqué, Puyol, Adriano; Busquets, Xavi, Iniesta; Sánchez, Fàbregas, Messi.

Chelsea (4-2-3-1): Čech; Ivanović, Terry, Cahill, Cole; Lampard, Obi Mikel; Meireles, Ramires, Mata; Drogba.

Sodnik: Cüneyt Çakır (Turčija).

/X:Y/ - v poševnicah je rezultat prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.