Šport > Nogomet
12 ogledov

Pirlo razkril: Pep ga je hotel v Barçi, pogovor ob vinu

Pirlo Brescia vinograd vinska klet vinarna vino kozarec kozarci Reševalni pas/Twitter
Odlomek iz avtobiografije italijanskega vezista Andree Pirla razkriva, kako je bil član Juventusa pripravljen "na vseh štirih" priti v Barcelono, kjer si ga je želel njen nekdanji strateg Josep Guardiola.

Angleški dnevnik The Guardian je na svoji spletni strani (www.theguardian.com) objavil odlomek iz avtobiografije Andree Pirla, ki nosi naslov Mislim, torej igram. Vezist Juventusa je spregovoril o svojih bogatih izkušnjah v svetu nogometa in igranju za oba milanska mestna rivala, prav tako pa se je dotaknil tudi zanimanja iz tujine, kamor sta ga skušala zvabiti Chelsea in Real Madrid.

Leta 2006 je bil na Bernabéuu zagret njegov rojak Fabio Capello, a je Italijan nato osvojil prvenstvo brez reprezentanta, štiri leta kasneje pa ga je skušala dobiti tudi Barcelona. Pirlo je v knjigi, ki so jo nedavno prevedli v angleški jezik, razkril, kako ga je 25. avgusta 2010 v svojo pisarno povabil takratni trener Barçe Josep Guardiola, potem ko je z AC Milanom po izvajanju enajstmetrovk izgubil prijateljsko tekmo za pokal Joana Gamperja.

Z Nesto derbiji Barça – Barça

"Takoj za kolesom je PlayStation najboljši izum vseh časov. Odkar obstaja, sem bil vedno Barcelona, razen kratkega obdobja, ko sem izbiral Milan," se začne objavljeni odlomek Pirlove knjige. "Ne morem z gotovostjo reči, koliko namišljenih tekem sem odigral v zadnjih letih, a gotovo približno štirikrat toliko, kolikor sem jih v resničnem življenju."  

Pirlo je imel podobno kot Sebastjan Cimerotić pri Lecceju (derbije je igral z Mirkom Vučinićem) svojega večnega nasprotnika – Alessandra Nesto –, s katerim sta po zajtrku v Milanellu igrala od 9. do 11. ure, nato pa še po treningu do 16. ure, je razkril vezist Juventusa. Vedno sta igrala z Barcelono in razmišljala celo, da bi "ugrabila" Josepa Guardiolo, a je Pirla katalonski strateg, tako kot on nekdanji član Brescie, prehitel s povabilom po omenjeni tekmi za pokal Joana Gamperja na Camp Nouu.

"Ibrahimović tiktakajoča časovna bomba"

"Začel mi je govoriti o Barceloni, češ da je to svet zase, perfekten stroj, ki je praktično izmislil samega sebe," je zapisal Pirlo. "Bil je eleganten do konca, tako kot njegovo govorjenje. Rekel mi je: 'Že zdaj smo zelo močni, res si ne bi mogel želeti nič boljšega, toda ti bi bil smetana na torti. Iščemo vezista, ki bi se menjal s Xavijem (Hernándezom), (Andrésom) Iniesto in (Sergiem) Busquetsom, to bi bil ti. Imaš vse atribute, da bi igral v Barceloni, enega še posebej: si igralec svetovnega kova.'"

Pirlo se je v knjigi spominjal, da so po tekmi vsi lovili Zlatana Ibrahimovića, ki da je bil "tiktakajoča časovna bomba, norec, ki ga je navil njegov agent (legendarni Mino Raiola)". K menjavi okolja so ga nagovarjali člani Milana, medtem ko je nekaj prijateljev Šveda iz Barcelone napadalca seveda nagovarjalo, naj ostane.

Rdeče vino vedno dober začetek

"Rad bi igral na San Siru v ekipi z Ronaldinhom," se Ibrahimovićevih besed spominja Pirlo. "Trener tukaj sploh ne govori z menoj. V zadnjih šestih mesecih sva govorila dvakrat. Ni bilo skrivnosti  Guardiola je hranil svoje besede zame. Izkoristil je priložnost, ko je bila pozornost usmerjena na Ibrahimovića in ne nanj, povabil me je v svojo pisarno. Ko sem prišel iz slačilnice, sem opazil enega od njegovih prijateljev iz otroštva in bližnjega pomočnika, ki me je čakal. Njegova vloga se je v tisti noči spremenila v skrivnega agenta v natikačih, toda Manel Estiarte je bil v prejšnjem življenju najboljši igralec vaterpola vseh časov. Šele drugi človek v zgodovini, ki je bil sposoben hoditi na vodi. 'Andrea, pridi z menoj. Trener te želi videti.' 

Stežka sem ga prepoznal brez plavalne čepice, nato pa sem ga še enkrat premeril in zavohal klor. 'OK, vamos.' Ni mi bilo treba reči dvakrat. Šel sem notri. Soba je bila lepo opremljena, na mizi je bilo nekaj rdečega vina. 'To je vedno dober začetek,' sem zamomljal sam pri sebi. Na srečo me trener, ki mu je zavidal ves svet, ni slišal. Njegov način govorjenja je podoben mojemu – recimo, da ni ravno tenor. 'Udobno se namesti, Andrea,' je začel z italijanščino, ki je bila praktično perfektna ..."

Guardiola je Pirla v naslednjih minutah tako zapeljal, da se je Italijan začel spraševati, ali ga je "PlayStation posrkal vase v paralelni svet", katalonski trener pa da je bil kot "lutkar z nekakšno uročeno roko". Pristavil je še, da bi Sandro (Nesta) "umrl od ljubosumja", če bi slišal za njun pogovor.

Priplazil bi se na vseh štirih

"Tako kot v primeru Real Madrida (v bistvu še bolj kot v primeru Real Madrida) bi se v Barcelono priplazil na vseh štirih. V tistem času so bili najboljša ekipa na svetu – kaj bi še lahko rekel? Njihovega sloga nogometa dolgo časa ni bilo videti, vse majhne podaje 'na prvo' in potem skorajda nora sposobnost ohranjanja posesti. Njegovo pisarno sem zapustil omotičen. Skoraj zadnji sem prišel na Milanov avtobus, toda nihče ni opazil. Z nosovi na oknih so številni igralci opazovali sceno, ki se je odvijala zunaj. Radovedni in navdušeni so opazovali, kako je Ibrahimović hodil po robu. Na eni strani Barcelona, ogenj, ki je ugašal. Na drugi Milan, iskra, ki se je spreminjala v plamen," je še zapisal Pirlo.

"Bila sva namenjena v različni smeri, Ibrahimović in jaz. Svet je vedel za njegovo situacijo, toda ničesar o moji. Če bi omenjeni prvi kontakti postali prava ljubezenska zgodba, bi postal član zares velikega kluba in pristal v novem izzivu. To bi mi bilo všeč, zelo. Pogovori so trajali nekaj časa, Milan se ni vdal. Verjetno bi se vedno končalo tako. Takrat so še vedno mislili, da imajo vse moje sposobnosti, zato so me obdržali, ne da bi se zapletli v popolna pogajanja. Bile so besede, kratki pogovori, malce gor in dol, toda nič konkretnejšega. Imel bi se za srečneža, če bi me treniral Guardiola, ker res pusti pečat na ekipah. Zgradi jih, oblikuje jih, vodi jih, okara jih, neguje jih. Naredi jih velike. Popelje jih na višji nivo, na mesto, ki je nad nogometom. Ibrahimović je mislil, da ga je užalil, ko mu je rekel 'filozof', toda če malce pomislite, je bil to v bistvu lep kompliment."

Pirlo je po opisani epizodi odigral še eno sezono za Milan, kjer se mu je pridružil tudi Ibrahimović, leta 2011 pa je podpisal za Juventus, kar ima še vedno za najboljšo odločitev v karieri, ker je "potreboval spremembo". Z belo-črnimi bo tudi letos po vsej verjetnosti osvojil naslov v Serie A, ima tudi vse možnosti, da nastopi v domačem finalu Evropske lige. Pirlova družina v okolici Brescie sicer že več let prideluje vino, italijanski maestro pa je že pred časom razkril, da se namerava po koncu kariere preizkusiti v tem zanimivem poklicu ...

Andrea Pirlo – umirjen, kot je lahko le on, pripoveduje o vinarstvu:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.