Šport > Nogomet
38 ogledov

Platini o Blatterju: "Napadel je Evropo"

Platini Beckenbauer Uefa nagrada München EPA
Michel Platini je predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppa Blatterja obtožil napadanja evropskega nogometa, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) pa je obenem še branil Uefino odločitev organizacije evropskega prvenstva leta 2020 po celotnem kontinentu. Prav to odločitev je Blatter pred dnevi kritiziral.

Ostre besede je Michel Platini izrekel za nemško revijo Kicker v še neobljavljenem intervjuju, ki bo luč sveta ugledal v četrtek. Platini, aktualni predsednik Uefe, ki bo proti Seppu Blatterju za predsednika Fife po vsej verjetnosti kandidiral leta 2015, se je tako ostro odzval na nedavne kritike Švicarja, ki je dejal, da bo organizacija Eura 2020 po celotnem kontinentu turnirju vzela dušo.

Čeprav nekdanji francoski nogometaš zagotavlja (tudi v omenjenem intervjuju), da se "povsem dobro" razume z Blatterjem, so ga kritike prvega moža Fife več kot očitno precej zmotile. Blatter se je poleg kritik spomnil podobnega "pancelinskega" predloga, ki naj bi mu ga za svetovno prvenstvo leta 2010 dal pokojni libijski voditelj Moamer el Gadafi, a ga je Blatter po lastnih besedah gladko zavrnil. Platini je pojasnil, da so obe odločitvi sprejeli po dolgem dialogu, za idejo pa naj bi glasovalo 52 od 53 članic Uefe.

"Pri Uefi so vsi večji projekti, kot Euro 2020 ali finančni fair play, plod dolgotrajnega dialoga in kolektivnih odločitev, ki jih sprejmejo vsi vpleteni. Nisem prepričan, da je polkovnik Gadafi delal tako. Prav nasprotno - menim, da smo mi zgled za dobro vodenje. Napad na Euro 2020 bi bil lahko usmerjen tudi v predsednika Uefe, ampak v resnici je to napad na 52 od 53 evropskih nogometnih institucij," je v omenjenem intervjuju povedal Platini.

Ne moreta se strinjati v vsem

"Vsi imajo pravico do mnenja pri projektih Uefe. Nimam težav s tem in spoštujem mnenje vsakega, tudi, seveda, tega gospoda Blatterja, s katerim se - ne glede na to, kar sem prebral na nekaterih mestih -, povsem dobro razumem. Najin odnos je ostal cel, čeprav se seveda v vsem vedno ne moreva strinjati. Kar lahko rečem o Euru 2020 je preprosto to, da smo imeli dolge pogovore z vsemi vpletenimi, na koncu pa je 52 od 53 predsednikov navdušeno podprlo ta novi koncept, ki bo Euro 2020 naredil za prvi Euro z deljeno odgovornostjo in solidarnostjo - v očeh mnogih inovativen in vizionarski projekt."

To pa ni prvič v zadnjih mesecih, da so med Fifo in Uefo poletele ostre puščice. Blatter je nedavno v Johannesburgu dejal, da skuša Uefa blokirati njegov proces reform, s katerimi želi organizacijo narediti bolj transparentno in manj dovzetno za korupcijo. V intervjuju za španski dnevnik AS je tudi dejal, da je edini, ki je še proti tehnologiji v nogometu, ravno Platini.

Uefa je januarja zavrnila predlog omejitve mandata članom izvršnega odbora za dve leti, Blatterja pa kot predsednika Fife pozvala, da naj odsluži vseh 12 let predsedovanja, namesto predloga o zmanjšanih osmih letih, ki jih je sestavila reformna ekipa.

Evropske zveze niso konzervativne

"Vse evropske zveze enoglasno podpirajo več kot tri četrtine reform, ki jih je predlagala Fifa. Tistih redkih, ki niso dobile stoodstotne podpore, morda niso imele zveze z dobrim vodenjem (ker so bile povezane zgolj s športno-političnimi zadevami) ali pa preprosto niso bile dovolj natančne ali jasne," je še dodal Platini.

"V vsakem primeru je smešno obtožiti evropske zveze konzervativizma, ker so one same začele ta proces reform in so sestavile številne predloge reform."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.