Šport > Nogomet
24 ogledov

Platini razkril: reprezentančne tekme cel teden

UEFA EURO 2016 žreb EP evropsko prvenstvo Nice Nica UEFA EPA
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je za kvalifikacijski ciklus Eura 2016 napovedal "teden reprezentančnega nogometa", s katerim želi Uefa izboljšati ugled meddržavnih tekem.

"To je bila politična odločitev. Sprejeli smo jo, ker želimo promovirati nogomet državnih reprezentanc. Klubi igrajo skoraj vsak dan v tednu in to je mednarodni nogomet izrinilo na rob soja žarometov. Želimo si, da bi znova prevzel to pozornost," je na novinarski konferenci pred nedeljskim žrebom kvalifikacijskih skupin za Euro 2016 dejal Michel Platini.

Med udeleženci na žrebu v Nici bo tudi Slovenija, ki si bo po štirih letih premora skušala priboriti prvi veliki turnir po SP 2010. Slovenska izbrana vrsta bo v tretjem bobnu skupaj s Turčijo, Izraelom, Srbijo, Norveško, Slovaško, Romunijo, Avstrijo in Poljsko. Slovensko delegacijo v Nici sestavljajo Srečko Katanec, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleš Zavrl in predstavnik za stike z javnostmi pri NZS Matjaž Krajnik.

"Ko sem igral za Saint-Étienne ali Juventus ali za Francijo, ni bilo nikakršnih razlik," je nadaljeval Platini. "Toda reči so se spremenile, zdaj pa je čas, da meddržavni nogomet pridobi na pomembnosti."

Če jim ni všeč ...

Kvalifikacije bodo trajale 13 mesecev, začele se bodo 23. septembra in najuspešnejše izmed 54 članic Uefe se bodo leta 2016 pridružile gostiteljici Franciji na prvem turnirju, ki bo gostil kar 24 ekip. Platini je razkril, da so odločitev o razširitvi s 16 na 24 ekip sprejeli že leta 2008, potrdili pa na kongresu leto kasneje – Anglija, Nemčija in še ena od "velikih" držav naj bi bile proti spremembi.

"Če jim ni všeč, jim ni potrebno sodelovati!" se je na besede nemškega selektorja Joachima Löwa, ki je priznal, da se mu razširitev ne zdi dobra ideja, še šaljivo odzval Platini. Teden mednarodnega nogometa bo pomenil, da bomo namesto 20 in več tekem ob petkih in torkih spremljali od osem do deset obračunov v šestih nočeh med torkom in naslednjim četrtkom (začetki ob 18.00 in 20.45 po srednjeevropskem času).

Na vprašanje, če bo poteza privedla tudi do skoka v številu ločitev, se je Platini smejoč odzval: "Nimam odgovora na to."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.