Šport > Nogomet
17 ogledov

Po 125 letih odkrili ime strelca prvega ligaškega gola

Borussia Dortmund Bayern Liga prvakov finale London Wembley EPA
Angleški raziskovalec Robert Boyling je končal 125-letno iskanje strelca prvega ligaškega zadetka v zgodovini nogometa. Ime mu je James Kenyon Davenport.

Konec je 125-letnega misterija, ki je razvnemal strasti na Otoku, kjer se niso mogli zediniti okoli tega, kdo je strelec prvega ligaškega v angleški ligi. Robert Boyling je v novi knjigi dokončno razrešil vse dvome in v legendo spremenil člana Bolton Wanderers Jamesa Kenyona "Kennyja" Davenporta.

Prve ligaške tekme na svetu so bile na sporedu 8. septembra leta 1888, ko se je v Angliji ob približno istem času začelo pet tekem, med njimi tudi tista med Boltonom in Derby Countyjem. Ker letos mineva 125. obletnica tekmovanja, v čast kateri je Wembley še drugič v nekaj letih gostil finale Lige prvakov, so bili raziskovalci odločeni, da najdejo strelca prvega zadetka.

Oglas spremenil vse

Dolgo časa je namreč veljalo, da je "mrežo prvič zatresel" (mrež na golih takrat še ni bilo) nogometaš Aston Ville Gershom Cox, ki je na tekmi z bližnjesosedskimi rivali Wolverhampton Wanderers premagal lastnega vratarja, a je Boyling ob preiskovanju arhiva odkril prelomen dokument.

V enem izmed časopisov je namreč zasledil oglas, ki je tekmo med Villo in Wolves "prestavil" za pol ure, s 15.00 na 15.30, tekma v Boltonu pa se je po znanih podatkih začela 15 minut kasneje (ob 15.45), kjer je Davenport zadel po vsega dveh minutah.

Niti približno se ni zavedal pomembnosti

Coxov avtogol je padel po 31 minutah tekme v Birminghamu, zato ni mogel pasti pred četrto uro popoldne. Misterija je bilo tako enkrat za vselej konec.

"Vsi v Boltonu točno vedo, kdo je bil Kenny Davenport − fant delavskega razreda, ki je bil vesel, da se preživlja z nogometom in da lahko nastopa za svojo državo," je dejal avtor knjige Mark Metcalf. "Mislim, da se ni niti približno zavedal, kako pomemben je bil njegov zadetek."

Taylor: "To so kot egipčanske grobnice"

Bolton je tako spisal novo pomembno stran v zgodovini otoškega nogometa, saj so njegovi člani zabili tudi prvi gol v finalu pokala FA leta 1923 na Wembleyju. Začetek letošnje ligaške sezone bo tako še posebej slavnosten, potem ko se bo med seboj pomerilo šest od dvanajstih ustanovnih članov lige, ki bodo brcali s posebej za te tekme izdelano žogo.

Lee Chung-Yong Čung Jong Cung Kevin Davies gol zadetek veselje proslavljanje sla | Avtor: Reuters Reuters
"To so kot egipčanske grobnice, rešili smo manjši misterij," je dejal Gordon Taylor, predsednik sindikata nogometašev PFA in nekdanji krilni nogometaš Boltona, ki je Metcalfu pomagal pri raziskovalnem delu za njegove prejšnje knjige. "Izjemno bi bilo, da bi pri Boltonu naredili plaketo."

Povsem druga igra

Bolton je kljub zgodovinskemu zadetku Davenporta tekmo izgubil (3:6), Davenport pa je sicer zabil še en gol na obračunu, ki se je zaradi zamude nasprotne ekipe (nič neobičajnega za tisti čas) začela 15 minut kasneje, a vseeno dovolj "zgodaj", da se je vpisala v zgodovino.

Nogomet je bil takrat povsem drugačen šport, dodajajo pri BBC. Igralci na majicah niso imeli številk, v golih ni bilo mrež, trener pa prav tako ni mogel računati na menjave. Sodnik, ki je stal ob stranskem avtu, je bil tako časomerec kot posrednik med dvema predstavnikoma ekip, če je slučajno prišlo do spora.

Prvi zadetek iz ofsajda?!

Novinarji so le stežka poročali o dogodkih na zelenici, velikokrat so namreč sedeli daleč od dogajanja, spremljali pa so nogometaše, ki jih niso še nikoli niti spoznali. Ker na dresih ni bilo številk, igrišča pa so bila velikokrat povsem blatna, v poročilih tekem mnogokrat manjka kar nekaj strelcev.

Časopis Cricket and Football Field je zgodovinski gol Davenporta opisal kot "a fine goal" (lep zadetek, op. a.). Se pa nekatere reči niso spremenile, še dodajajo pri BBC, saj je pisec prispevka v omenjenem časopisu dejal, da je Davenport zadetek zabil kljub neuspešnim protestom nasprotne ekipe zaradi domnevnega prepovedanega položaja.

Na dan tekme moril Jack Razparač

Vstopnice so se za tekmo v Boltonu prodajale po 2,5 penija (30 centov), dodatek pa so morali gledalci nameniti za vstop na tribuno. Povprečna cena sezonske vstopnice je znašala nekje med petimi šilingi (29 centov) in eno gvinejo (1,2 evra). Pet tisoč gledalcev na tisti tekmi je bilo razočaranje za organizatorje.

Na dan Davenportovega zadetka so sicer policisti v londonskem Whitechapelu odkrili telo umorjene Annie Chapman, druge žrtve Jacka Razparača. Davenport se je Boltonu leta 1883 pridružil iz ekipe Gilnow Rangers in za Wanderers igral osem sezon.

Uresničitev sanj sekretarja Astona Ville

V premierni sezoni angleške lige je bil nezamenljiv član ekipe, dvakrat pa je nastopil tudi za reprezentanco Anglije. Po upokojitvi se je za njim izgubila vsaka sled, znano je le, da je preminil leta 1908, ko je imel 46 let.

Sezona 1888/89 je bila uresničitev sanj sekretarja Astona Ville Williama McGregorja, ki je 2. marca 1888 v pismu večim klubom predlagal ustanovitev organiziranega tekmovanja. Profesionalizacijo so legalizirali leta 1885, do McGregorjeve iniciative pa nogomet ni poznal strukture, ki bi klubom pomagala pri razvoju.

Pikes Lane zdaj naselje

Ligaški nogomet je vzcvetel in koncept se je razširil po celem svetu, angleška liga pa se 125 let kasneje imenuje Premier League, ki je najbolj gledano in finančno najmočnejše nogometno ligaško tekmovanje na svetu.

Bolton bo na eni izmed omenjenih posebnih tekem ob 125. obletnici že ta vikend gostoval pri Burnleyju, čigar stadion Turf Moor je eden redkih, ki je preživel na originalni lokaciji. Bolton denimo svoje tekme zdaj igra na stadionu Reebok, Pikes Lane, kjer je Davenport zabil mitski zadetek, pa so zapustili že leta 1895, ko so se preselili v Burnden Park, kjer so ostali 102 leti.

Pikes Lane so že pred mnogo leti porušili in nadomestili z vrstnimi hišami, prebivalci okoliških ulic pa bodo lahko zdaj s ponosom razlagali, da je na zelenici nekje globoko pod asfaltom nekoč hodil strelec najslavnejšega gola v zgodovini angleškega nogometa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.