Šport > Nogomet
28 ogledov

Po drami naprej BVB, Arsenal in Milan, šov Neya

Gonzalo Higuain Napoli Udinese
1/67
EPA
Tudi 12 točk v neverjetnem razpletu skupine F ni bilo dovolj za Napoli, ki se kljub zmagi nad Arsenalom poslavlja od Lige prvakov (2:0). Naprej tudi Borussia Dortmund. Milan zdržal z desetimi proti Ajaxu (0:0). Hat-trick Neymarja za Barcelono proti Celticu (6:1).

Samo visok poraz z 0:3 bi Arsenalu zaprl vrata v osmino finala Lige prvakov, morda je tudi zato trener Arsène Wenger od prve minute rahlo premešal prvo enajsterico, kjer ni bilo igralca sezone Aarona Ramseyja in njegovega pribočnika v zvezni vrsti Jacka Wilsherja. Oba sta proti Napoliju začela na klopi.

Čeprav so topničarji zdržali jalovo obstreljevanje domačih v prvem polčasu, bi se reči na stadionu San Paolo kmalu razpletle še kako tragično. Vseeno je po evrogolu Gonzala Higuaína njegov nekdanji soigralec iz Madrida José Callejón zadel prezpozno, da bi lahko še bolj resno ogrozil napredovanje Londončanov, ki so zaradi zmage lanskih finalistov Borussie Dortmunda pri Marseillu padli na drugo mesto najbolj izenačene skupine F.

Napoli morda z Mariborom

Tudi 12 točk tako ni bilo dovolj za Napoli, ki bo eden možnih nasprotnikov Maribora ob morebitnem četrtkovem napredovanju Štajercev v šestnajstino finala Evropske lige. Sinje modri so izpadli zaradi gola Kevina Grosskreutza v 87. minuti (in slabših rezultatov na medsebojnih tekmah), ki je začel delirij rumeno-črnih navijačev na mitskem stadionu Vélodrome (2:1).

Higuaín je v 73. minuti pod Vezuvom začel pravo norišnico, Arsenal je do tedaj namreč brez večjih težav držal 0:0, Callejónov gol v sodnikovem podaljšku pa je bil premalo. Topničarji so se še 14. zapored uvrstili v izločilne boje Lige prvakov in dobrih 15 minut zdržali tudi brez izključenega vezista Mikela Artete, ki je dobil nepotreben drugi rumeni karton globoko na nasprotnikovi polovici.

Kaznovani za preračunljivost

Olivier Giroud je imel v prvem polčasu najlepšo priložnost gostov, ko je njegov poskus z levico ustavil rezervni vratar Rafael Cabral. Južnjaki praktično niso pretili, zato jim je priložnost ponudil kar londonski vratar Wojciech Szczesny, ki je izbijanje poslal točno na glavo Higuaína, a nesojeni član topničarjev ni mogel meriti natančneje.

S prihodom domačina Lorenza Insigneja je na San Paolu tudi zares začelo "pokati", najprej je Pablo Armero streljal točno v Szczesnyja, Higuaín pa je z dobrega položaja streljal prek vrat. Argentinec je za vodstvo vseeno uspel zadeti po dvojni podaji s Callejónom, po kateri je iz obrata izvrstno zadel za 1:0.

Po izključitvi Artete se je Napoli navidez zadovoljil z minimalno zmago, vedoč, da bi ob remiju Dortmunda napredoval. To se je na koncu maščevalo preračunljivim sinje modrim, ki so po zadetku Grosskreutza začeli s furioznim naletom, a je bil gol Callejóna po izvrstni podaji Insigneja na koncu premalo.

Olympique Marseille Borussia Dortmund Liga prvakov Grosskreutz | Avtor: EPA EPA

Grosskreutz rešil Lewandowskega in BVB

Dortmund je z igralcem več čakal na pozen zadetek lokalnega junaka Grosskreutza, potem ko je Souleymane Diawara izničil vodilni gol Roberta Lewandowskega iz četrte minute. Dimitri Payet je na Vélodromu v 34. minuti dobil drugi rumeni karton in moral z igrišča za prvo francosko ekipo v zgodovini, ki je skupinski del zaključila brez ene same točke.

Brez številnih članov prve postave na obeh straneh je Lewandowski po dolgi podaji pobegnil obrambi in z lepim spodkopanim strelom matiral domačega vratarja. Marseille je izenačil deset minut kasneje, ko je Diawara z glavo v mrežo pospravil žogo po strelu Saberja Khalife, podajo pa je gostujoči vratar in novi nemški reprezentant Roman Weidenfeller ocenil povsem napačno.

Marco Reus je po izključitvi Payeta v drugem polčasu stresel okvir gola, BVB pa kljub prevladi ni zmogel zadeti. Lewandowski je zgrešil tudi prazen gol, ko je že preigral vratarja, a ga je pred besom številnih privržencev "knapov" v domovini rešil Grosskreutz, čigar strel po tleh je po odboju končal v mreži in rešil lanskoletne poražene finaliste tekmovanja.

Milan preživel z enim manj, Neymarjev šov

Poškodovanega Valterja Birse ni bilo v ekipi AC Milana, ki je na odločilni tekmi za napredovanje v osmino finala gostil starega evropskega rivala Ajax. V skupini H je morala Barcelona še potrditi prvo mesto na domači tekmi s Celticom, kjer je od prve minute namesto razglašenega Andrésa Inieste začel Sergi Roberto, "lažna devetica" pa je ob odsotnosti Lionela Messija in Cesca Fàbregasa novi zvezdnik kluba Neymar.

Pred tekmo v Milanu je prišlo do hudih spopadov, v katerih je bilo ranjenih več navijačev Ajaxa. Enega so v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico San Carlo. Pri večini poškodb gre za vbodne rane, po centru mesta pa so med obema skupinama navijačev letele tudi steklenice in ostali predmeti. Tri navijače Ajaxa je policija aretirala tudi zaradi poskusa ropa enega izmed kioskov.

Ko so se reči končno preselile na zelenico, je bilo od prve minute na San Siru moč videti zgolj goste, ki bi lahko povedli že v šesti minuti. Obramba Milana je ob kotu povsem pozabila na Christiana Poulsena, danski reprezentant pa je z glavo zatresel vratnico nepremičnega soimenjaka Christiana Abbiatija.

Z enim manj v "bunker"

Slednji je moral biti na mestu tudi po poskusu Davyja Klaassna, v 22. minuti pa so se reči še poslabšale za rdeče-črne. Riccardo Montolivo je po dvoboju s Poulsenom dobil direkten rdeči karton iz žepa Howarda Webba in svoje soigralce pustil na cedilu. Povratnika Stephana El Shaarawyja je trener Massimiliano Allegri nemudoma zamenjal s še enim vezistom Andreo Polijem.

Milan je morda celo bolje zaigral z enim manj in brez večjih težav zdržalj do polčasa, tudi v nadaljevanju pa jih je reševal najizkušenejši član – vratar Abbiati. Slednji bi bil sicer nemočen, ko je dobrih 15 minut pred koncem rednega dela po akciji rezervista Kolbeinna Sigthorssona meril Viktor Fischer, a je poskus slednjega zletel za las mimo gola. Srčni utrip se je na San Siru ustavil tudi pri zadnjem strelu na tekmi, ko bi lahko Klaassen zadel za napredovanje, a je bil v kazenskem prostoru nenatančen in veselili so se rdeče-črni. 

Barcelona Celtic Liga prvakov Neymar | Avtor: EPA EPA

Piqué hitro "odklenil" Celtic

Barcelona je doma proti Celticu, ki jo je nerviral na zadnjih nekaj medsebojnih tekmah, tokrat hitro povedla. Neymar je že v enem prvih napadov padel v kazenskem prostoru v skoku ob Mikaelu Lustigu, pripravil pa tudi priložnost Xaviju Hernándezu, ki je kapetan pred vratarjem Fraserjem Forsterjem po dolgem oklevanju ni izkoristil. 

Katalonci so vseeno povedli že v sedmi minuti, ko je Alexis Sánchez po lepem preigravanju streljal v Forsterja, žogo pa je pod prečko za 1:0 poslal branilec Gerard Piqué. To je bil zgodovinski 1000. gol za njegov klub v mednarodnih tekmovanjih.

Neymarju se je prvi zadetek med evropsko elito še kar izmikal in čeprav Barcelona ni nizala priložnosti, je povsem prevladovala. Tokrat izvrstni (in obriti) Piqué je z dobrim pritiskom začel akcijo tudi za drugi gol, ko je po desni pobegnil Neymar in v sredini z novo asistenco zaposlil Pedra Rodrígueza za drugi gol večera.

Neymar odprl evropski račun

Barça je na odmor po eni boljših predstav zadnjih tednov odšla s kar tremi zadetki naskoka. Za 3:0 je prvi evropski gol le uspelo zabiti tudi brazilskemu zvezdniku Neymarju, ki je izkoristil nesebično podajo Martína Montoye tik pred vratarjem Forsterjem in mirno zatresel prazno mrežo. 

Neymar je po fantastični kombinaciji zabil še drugi gol večera kmalu po začetku drugega polčasa. Akcijo je začel Roberto, ki je našel Neymarja, slednji pa Xavija. Stari mojster je Brazilcu vrnil žogo s peto, Neymar pa je z levico neubranljivo zadel v zgornji kot škotskega gola. Forster bi moral kmalu še enkrat po žogo v mrežo, a je uspel s skrajnimi močmi ubraniti prosti strel Xavija.

"Golaço" za hat-trick

Izjemno predstavo je Neymar v 58. minuti kronal z verjetno najlepšim zadetkom, odkar je v razvpitem prestopu pred letošnjo sezono okrepil katalonskega velikana. Neymar je med nogama preigral in osmešil robustnega Efeja Ambrosa, njegovega strela za hat-trick pa na golovi črti ni uspelo ustaviti enemu od branilcev.

Neymar je imel na nogi tudi šesti gol Blaugrane v norem večeru, ko je ostal povsem sam pred vratarjem, ga preigral, nato pa se komično zapletel s Pedrom in mu predal žogo, ki se je od bloka odbila prek vrat. Po "maniti" je na 6:0 povišal še rezervist Cristian Tello, ki je Forsterja srečno premagal po zaslugi konkretne spremembe smeri žoge po strelu z roba kazenskega prostora.

Celtic je tolažilni gol zabil po podaji s strani, ko je povsem sam ostal in z glavo zabil Giorgios Samaras, takoj v naslednjem napadu pa je nov zadetek rešil rezervni vratar domačih José Manuel Pinto. Neymar je igrišče zapustil ob stoječih ovacijah, Barça pa je prepričljivo potrdila prvo mesto v skupini pred drugouvrščenim Milanom.

Zenit naprej kljub sramoti na Dunaju, Porto izpadel

Na preostalih tekmah je Chelsea zgolj po zaslugi avtogola doma ugnal Steauo (1:0) in osvojil prvo mesto, z modrimi pa v osmino finala potuje še Schalke 04, ki je na neposrednem obračunu za napredovanje doma premagal Basel (2:0). Na Stamford Bridgu je kot najstarejši nogometaš vseh časov v Ligi prvakov debitiral legendarni avstralski vratar Mark Schwarzer (41 let).

Atlético Madrid je z goloma Raúla Garcíe in Diega Coste še drugič ugnal Porto in že dolgo ne tako slabe Portugalce poslal iz tekmovanja (2:0), kamor je kljub visokemu porazu z Austrio napredoval Zenit (1:4). Rusi so prva ekipa, ki je napredovala z vsega šestimi točkami, njihovo kislo podobo pa so v slovenski soseščini še pokvarili nasilni navijači z divjanjem po stadionu.

Liga prvakov, skupinski del, 6. krog:

Skupina E

Chelsea : Steaua 1:0 (1:0)
Georgievski (10/a.g.)

Schalke 04 : Basel 2:0 (0:0)
Draxler (51), Matip (57)
RK: Ivanov (32/Basel)

Lestvica: 1. Chelsea 12 točk*, 2. Schalke 10*3. Basel 8, 4. Steaua 3. 

Skupina F

Marseille : Borussia Dortmund 1:2 (1:1)
Diawara (14); Lewandowski (4), Grosskreutz (87)
RK: Payet (34/Marseille)

Napoli : Arsenal 2:0 (0:0)
Higuaín (74), Callejón (90)
RK: Arteta (76/Arsenal)

Postavi

Napoli: Rafael; Maggio, Fernández, Albiol, Armero; Džemaili, Behrami; Callejón, Pandev (od 57. Insigne), Mertens; Higuaín. Na klopi: Colombo; Uvini, Britos, Cannavaro, Inler, Zapata.

Arsenal: Szczesny; Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Gibbs; Flamini, Arteta, Rosický (od 74. Monreal), Cazorla (od 68. Ramsey), Özil; Giroud. Na klopi: Fabiański; Vermaelen, Wilshere, Walcott, Bendtner.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

Lestvica: 1. Borussia Dortmund 12 točk*, 2. Arsenal 12*, 3. Napoli 12, 4. Marseille 0.

Skupina G

Atlético Madrid : Porto 2:0 (2:0)
García (14), Costa (37)

Austria : Zenit 4:1 (1:1)
Hosiner (44, 51), Jun (48), Kienast (90); Keržakov (35)

Lestvica: 1. Atlético 16 točk*, 2. Zenit 6*, 3. Porto 5, 4. Austria 5.

Skupina H

AC Milan : Ajax 0:0
RK: Montolivo (22/Milan)
Birse (Milan) ni bilo v ekipi zaradi poškodbe.

Postavi

Milan: Abbiati; De Sciglio, Zapata, Constant, Bonera; Muntari, Montolivo, De Jong, Kaká (od 81. Mexès); Balotelli, El Shaarawy (od 24. Poli). Na klopi: Coppola, Zaccardo, Nocerino, Emanuelson, Matri.

Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Moisander, Blind, Denswil; Poulsen (od 46. Hoesen), Schöne, Serero (od 80. Van der Hoorn); Fischer, Krkić (od 72. Sigthorsson), Klaassen. Na klopi: Vermeer, Ligeon, Andersen, De Sa.

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

Barcelona : Celtic 6:1 (3:0)
Piqué (7), Pedro (40), Neymar (44, 48, 58), Tello (72); Samaras (88)

Barcelona: Pinto; Montoya, Piqué, Mascherano, Adriano; Xavi, Busquets (od 73. Song), Roberto; Pedro, Sánchez (od 63. Tello), Neymar (od 81. Dongou). Na klopi: Oier; Puyol, Alba, Iniesta.

Celtic: Forster; Matthews (od 82. Stokes), Ambrose, Van Dijk, Lustig; Biton (od 70. Commons), Brown, Ledley, Samaras; Boerrigter, Pukki (od 46. Mulgrew). Na klopi: Załuska; Fisher, Baldé, Atajić.

Sodnik: Sergej Karsev (Rusija).

Lestvica: 1. Barcelona 13 točk*, 2. Milan 9*, 3. Ajax 8, 4. Celtic 3.
* – v osmini finala

Komentarjev 1
  • reDa_04 12:15 12.december 2013.

    to Kičo članek kot se šika