Šport > Nogomet
30 ogledov

Po Moyesu Giggs; prihaja Van Gaal?

Moyes Everton Manchester United Premier League Anglija liga prvenstvo EPA
Vodstvo angleškega nogometnega velikana Manchester Uniteda je po desetih mesecih odpustilo trenerja Davida Moyesa.

50-letni Škot David Moyes se v čevljih slovitega predhodnika Alexa Fergusona ni znašel, Manchester United je šele sedmi na prvenstveni lestvici, izpadel pa je tako iz domačih pokalnih tekmovanj kot iz Lige prvakov.

Moyesova zadnja tekma na čelu Uniteda je bila proti njegovemu nekdanjemu delodajalcu Evertonu. Ta je zmagal z 2:0 in po tem je postalo jasno, da rdečim vragom prvič po letu 1995 ne bo uspelo priti na mesta, ki vodijo v Ligo prvakov. Man Utd namreč po 11. porazu za temi zaostaja 13 točk.

Začasno Giggs in Butt, kasneje Van Gaal

Razlogov za predčasno prekinitev sodelovanja (pogodba je Škota s klubom vezala še za naslednjih pet sezon), naj bi bilo več. Lastnike Uniteda, ameriško družino Glazer, skrbi izpad dohodka zaradi manj odigranih tekem, saj se rdečim vragom najverjetneje ne bo uspelo uvrstiti niti v Evropsko ligo. Ekipa je ob tem potrebna temeljite prenove, klubska uprava pa okrog 200 milijonov evrov, ki bodo namenjeni za okrepitve, ne želi zaupati Moyesu, ki se v lanskem poletnem prestopnem roku ni pretirano izkazal. 

Po poročanju otoških medijev bosta United začasno vodila Ryan Giggs in njegov nekdanji soigralec Nicky Butt. Stavnice namigujejo, da je prvi kandidat za novega glavnega trenerja kluba z Old Trafforda Nizozemec Louis van Gaal, med kandidati pa naj bi bil tudi strateg dortmundske Borussie Jürgen Klopp.

Klopp že zanikal selitev

Ime nemškega stratega se je v angleških medijih kot prvo omenjalo, takoj ko je postalo jasno, da se z Old Trafforda poslavlja nekdanji trener Prestona in Evertona. Vodstvo Uniteda naj bi kontaktiralo Kloppove zastopnike, nekateri pa so poročali tudi o tem, da bo Klopp preklical svojo nedavno odločitev, da še naprej ostane za krmilom Borussie.

Že pred dnevi je visokorasli Nemec zavrnil možnost prihoda na klop Barcelone. Nemški mediji špekulirajo, da bo Klopp prej ali slej vodil nemško reprezentco. Joachim Löw naj bi se poslovil najkasneje po EP 2016, morda pa že po letošnjem svetovnem prvenstvu.

"Manchester United je velik klub in zelo dobro poznam njihove sijajne navijače. Toda moja posvečenost Borussii Dortmund in njenim ljudem je nezlomljiva," je za Guardian povedal Klopp.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.