Šport > Nogomet
692 ogledov

Pogačar po drugem mestu: Seveda ni vse lahko in zabava

Georg Steinhauser; Giro, 17. etapa Profimedia
Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je bil po drugem mestu v 17. etapi dirke po Italiji od Selve do prelaza Brocon (159 km) zadovoljen tako s svojo predstavo kot s tisto ekipe. Po etapi je slovenskim novinarjem na vrhu prelaza Brocon dejal, da se iz dneva v dan bolj veseli konca dirke v Rimu.

Petindvajsetletni slovenski as je danes zaostal le za zmagovalcem in ubežnikom iz Nemčije Georgom Steinhauserjem (EF Education-EasyPost).

Kot je dejal kolesar s Klanca pri Komendi, niso računali na šesto zmago na Giru. "Zelo zadovoljni smo lahko s celo ekipo. Od starta je bil res zahteven klanec. Pobegnilo je deset kolesarjev, sami pa smo računali, da bomo po spustu v glavnini vsi iz naše ekipe, a so imeli kolesarji DSM-firmenicha drugačne načrte," je uvod ocenil Tadej Pogačar.

Med etapo je vladal kaos zaradi narekovanja ritma. Najbolj vztrajni so bili pri ekipi DSM, a je tudi te okrcal Pogačarjev moštveni kolega Rafal Majka. Poljak jim je žugal, naj nadaljujejo na čelu skupine najboljših, ko so prvič ujeli ubežnike, a tega niso želeli.

"Dirkanje je bilo takšno, da niti nismo vedeli, kaj se dogaja," je priznal Pogačar, nato pa je z ostalimi spremljal, kako se je od skupine najboljših ob prvem prečkanju prelaza Brocon odlepil kasnejši zmagovalec.

"Steinhauser je res izjemno napadel in prišel sam do cilja, zato kapo dol njemu," je pristavil Pogačar, ki je še drugič na tem Giru zasedel drugo mesto, a ob tem ugnal najbližje zasledovalce.

V skupnem seštevku ima namreč zdaj 7:42 minute naskoka pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe) in 8:04 pred Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

"Zagotovo je bila danes ena težjih etap na Giru, vreme pa je ni napravilo nič lažje. Nekaj moči smo lahko prihranili, ker nismo narekovali ritma. Je pa DSM naredil težko dirko tako navzgor kot navzdol. Vseeno nismo bili preveč na vetru, kar je super," se je na etapo še enkrat ozrl Pogačar.

Sam je povišal ritem v zadnjih kilometrih, a ni zavestno lovil vodilnega kolesarja. "Nisem šel ravno v lov (za Steinhauserjem, op. p.). Ineos je narekoval močan ritem, Daniel Martinez pa je poskusil z napadom. Potem sem si rekel: 'Nič, poskusim še malo dodati'. Na koncu sem šel na svoj tempo in se v zadnjih 500 m lepo zapeljal do cilja," je dodal Pogačar.

O njem je z izbranimi besedami govoril tudi zmagovalec etape. "On je legenda, že zdaj je legendaren kolesar. Je zelo močan in zame je velika čast, da lahko dirkam ob njem in da lahko kdaj zmagam. Čestital mi je za prikazano. Presenečen sem bil, da je v nedeljo sploh poznal moje ime med kraljevsko etapo. Lepo je, ko lahko z njim kramljam za odrom za zmagovalce," je dejal 22-letni Nemec.

Slovenski as letošnji Giro in vse obveznosti dojema zelo pozitivno: "Moraš si to vzeti kot nekakšno zabavo. Seveda ni vse lahko in zabava, a treba je gledati na vse s pozitivne plati, tako vse medijske obveznosti kot pritiske in vse to preživeti pozitivno. Bližje kot smo Rimu, bolj sem vesel."

Čuti tudi odgovornost, da se pokaže v rožnati majici in dokaže, da si jo zasluži. "Odgovornost rožnate majice je zelo velika, malenkost manjša kot na Touru rumena. Vseeno imaš vse medije na sebi, vsi govorijo o tebi. Moraš pokazati majico, jo braniti. Je dodaten stres, a jo je obenem zelo lepo nositi," je za konec pogovora s slovenskimi novinarji na dirki dejal 25-letni Pogačar.

Preostala Slovenca na sta bila danes v ozadju. Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) je za zmagovalcem zaostal 32:16 minute in zasedel 89. mesto, medtem ko je bil Domen Novak (UAE Team Emirates) 106. z zaostankom 41:36 minute. V skupnem seštevku je Tratnik 40., Novak pa 72.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.