Šport > Nogomet
28 ogledov

Drugoligaš izločil Spurse, izpad L'poola

Shotton Tevez Stoke City Manchester City pokal FA četrti krog
1/13
Reuters
Manchester City je potreboval gol branilca Pabla Zabalete v 85. minuti, da se je le uspel izogniti morebitnemu ponavljanju tekme s Stoke Cityjem v četrtem krogu pokala FA (1:0). Chelsea si je priboril povratni zmenek s tretjeligašem Brentfordom (2:2), medtem ko je drugoligaš Leeds United izločil Tottenham (2:1). Izpad Liverpoola in gladka zmaga Manchester Uniteda.

Fernando Torres je sedem minut pred koncem rednega dela Chelseaju zagotovil izenačujoči zadetek proti tretjeligašu Brentfordu (2:2). Čeprav ekipi ločita kar dve ligi, pa so bili domači v prvem polčasu bolj nevarni od varovancev Rafaela Beníteza. Prvo in drugo priložnost za Brentford je zapravil Harry Forrester. Vrata modrih je za to priložnost čuval Ross Turnbill, ki je bil prvič premagan v 42. minuti, zabil pa je Marcello Trotta.

Modri so takoj reagirali in v drugem polčasu je v igro vstopil Juan Mata. V 55. minuti je za Chelsea izenačil Oscar, vendar modri kljub zadetku niso uspeli prevzeti nadzora, ampak so se manj kot 20 minut pred koncem rednega dela spet znašli v zaostanku. Turnbill je v kazenskem prostoru podrl Toma Adeyemija, enajstmetrovko pa je uspešno izvedel Forrester. Tretjeligaš prednosti ni uspel zadržati, saj so modri po zaslugi Torresa izvlekli remi.

Dvajsetletna suša Tottenhama se nadaljuje

Presenečenje kroga je pripravil drugoligaš Leeds United, ki je izločil Tottenham (2:1). Spursi so si na začetku obračuna pripravili nekaj obetavnih priložnost, vendar so se v 14. minuti znašli v zaostanku, potem ko je z zavitim strelom Brada Friedela premagal Luke Varney. Nogometaši Tottenhama so se odzvali v napadalnem slogu, a domačega vratarja nikakor niso uspeli premagati. Priložnost za povišanje vodstva je zapravil Ross McCormack, isti nogometaš pa je pot v mrežo našel v 50. minuti in povišal na 2:0 za Leeds. Spursi so znižali po strelu Clinta Dempseyja, ki mu je asistiral Gareth Bale. Varovanci Andrea Villas-Boasa so v zaključku pritiskali, a brez uspeha. Spursi so FA pokal zadnjič osvojili leta 1991.

QPR ublažil blamažo

Queens Park Rangers so bili na domačem Loftus Roadu že pred pravo blamažo. MK Dons, ekipa, ki nikoli ni prišla do četrtega kroga pokala FA, je namreč na igrišču premierligaša vodila že z neverjetnih 4:0.

Domači trener Harry Redknapp, ki več kot očitno na prvo mesto postavlja preživetje v prvi ligi, je glede na zadnjo tekmo v ligi zamenjal kar devet nogometašev in bil za podcenjevalni odnos brutalno kaznovan. Po vodstvu Donsov z 0:4 sta vsaj nekaj časti njegovemu moštvu v zadnjih desetih minutah rešila Jay Bothroyd in Fabio da Silva, nasledniki legendarnega kluba Wimbledon pa so se lahko veselili novega velikega meta.

Kapo dol, klobučarji!

Toda to ni nič v primerjavi s podvigom Luton Towna, ki je potem, ko je v prejšnjem krogu izločil Cardiff City slovenskega reprezentanta Etiena Velikonje, v soboto "skalpiral" tudi prvoligaša Norwich City (1:0).

Prvič po letu 1989 se je tako zgodilo, da je moštvo tako nizkega ranga izločilo člana iz elitne lige. "The Hatters" (klobučarji, op. a.) so tako ponovili podvig Sutton Uniteda, ki je pred 24 leti premagal Coventry City.

Arsenal potreboval Walcotta, Koren izpadel

Manchester United je na domačem Old Traffordu brez težav premagal londonski Fulham. Domači so povedli že v tretji minuti, ko je enajstmetrovko v gol spremenil Ryan Giggs in postavil tudi izid polčasa. Na začetku drugega dela je vodstvo rdečih vragov podvojil Wayne Rooney, le dve minuti zatem je na 3:0 povišal Javier Hernandez. Slednji je nato dodal še en gol, za "kočarje", ki so bili danes zelo slabi, pa je tolažilni zadetek v 77. minuti dosegel Aaron Hughes.

Arsenal je pri Brightonu kljub dvojčku Olivierja Girouda za napredovanje potreboval gol Thea Walcotta v 85. minuti (3:2), tik pred koncem pa se je ponavljanja tekme z Boltonom rešil tudi Everton, za katerega je proti drugoligašu odločilni gol v 90. minuti zabil John Heitinga (2:1).

Chris Dagnall je z edinim golom na tekmi popeljal Barnsley v peti krog tekmovanja proti Hull Cityju upokojenega slovenskega reprezentanta Roberta Korena. Hull, ki je v prvenstvu kar 20 mest nad Barnsleyjem, je sicer prevladoval, na koncu pa so bili gostje tisti, ki so se veselili prve gostujoče zmage v pokalu po kar petih letih. Koren je odigral celo tekmo.

City potreboval gol v 85. minuti, kapetan "out"

Pablo Zabaleta je v izdihljajih tekme proti Stoke Cityju uspel zabiti zmagoviti gol za Manchester City, ki je tako brez ponovljene tekme napredoval iz četrtega kroga pokala FA. Argentinski branilec je iz neposredne bližine pet minut pred koncem rednega dela le uspel zatresti mrežo rdeče-belih, ki so jih aktualni državni prvaki na stadionu Britannia premagali šele prvič na zadnjih sedmih gostovanjih.

Toda vse le ni bilo rožnato v taboru trenerja Roberta Mancinija, ki je moral že v prvem polčasu z igrišča pospremiti šepajočega kapetana Vincenta Kompanyja. Ob poškodbi Belgijca, branilec Kolo Touré je z bratom Yayo na afriškem pokalu narodov, je City večino tekme odigral s tremi igralci v zadnji vrsti. Po prvih informacijah poškodba sicer ni hujše narave.

Bogataši iz Manchestra so si sicer priigrali več priložnosti. David Silva je stresel okvir gola, Glenn Whelan pa je po ostrem prekršku nad Javijem Garcío srečno ostal na zelenici. Rezervni vratar Stoka Thomas Sorensen, bosanski reprezentant Asmir Begović, ki bo februarja gostoval v Ljubljani, je bil na klopi, je dolgo časa kljuboval naletom Cityja, toda na koncu vseeno klonil.

Kmalu potem, ko je Peter Crouch le za las zgrešil vrata po strelu z glavo, sta na drugi strani kombinirala Sergio Agüero in Silva, še en bosanski reprezentant Edin Džeko pa je bolj srečno kot spretno idealno zaposlil Zabaleto, ki je s šestih metrov zabil edini gol na tekmi.

Pokal FA (FA Cup), 4. krog:

Brentford : Chelsea 2:2* (1:0)
Trotta (42), Forrester (73/11m); Oscar (55), Torres (83)

Leeds United : Tottenham 2:1 (1:0)
Varney (15), McCormack (50); Dempsey (58)

Oldham Athletic : Liverpool 3:2 (2:1)
Skrtel (3/ag), Smith (45), Wabara (48); Suarez (17), Allen (80)

Stoke City : Manchester City 0:1 (0:0)
Zabaleta (85)

Bolton Wanderers : Everton 1:2 (1:1)
Sordell (27); Pienaar (18), Heitinga (90)

Brighton & Hove Albion : Arsenal 2:3 (1:1)
Barnes (33), Ulloa (62); Giroud (16, 56), Walcott (85)

Derby County : Blackburn Rovers 0:3 (0:1)
Kazim-Richards (44), Dann (66), Rhodes (71)

Huddersfield Town : Leicester City 1:1* (0:0)
Novak (74/11-m); Wood (82)

Hull City : Barnsley 0:1 (0:0)
Dagnall (70)
Koren (Hull) je odigral celo tekmo.

Macclesfield Town : Wigan Athletic 0:1 (0:1)
Jordi Gómez (7/11-m)

Middlesbrough : Aldershot Town 1:1* (0:0)
Jutkiewicz (83); Hylton (89)

Norwich City : Luton Town 0:1 (0:0)
Rendell (80)

Queens Park Rangers : Milton Keynes Dons 2:4 (0:2)
Bothroyd (83), Fabio (90); Traoré (4/a.g.), Lowe (40), Harley (50), Potter (56)

Reading : Sheffield United 4:0 (2:0)
Hunt (6, 50), Leigertwood (40), McCleary (54)

Manchester United : Fulham 4:1 (1:0)
Giggs (3/11m), Rooney (50), Hernandez (52,66); Hughes (77)

Že odigrano:
Millwall : Aston Villa 2:1 (1:1)
Shittu (27), Marquis (89); Bent (22)
* - tekmo bodo ponovili na stadionu gostujoče ekipe

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.