Šport > Nogomet
47 ogledov

''Pokazali bomo svetu, da mislimo resno''

Gianni Infantino EPA
V Ciudad de Mexicu se je začel redni letni kongres Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

"Pokazali bomo svetu, da mislimo resno z reformami, z našim demokratičnim procesom in razvojem nogometa," je v nagovoru ob odprtju kongresa dejal Infantino. Reforme so povezane z omejitvijo mandata predsednika, večjo finančno preglednostjo, omejitvijo izplačil in bolj razpršenim načinom upravljanja in odločanja.

Svetovna nogometna organizacije je soočena s številnimi izzivi, ključni je povezan s povrnitvijo zaupanja po koncu obdobja, ki jo je s številnimi aferami in škandali zaznamovalo vodenje zdaj suspendiranega nekdanjega dolgoletnega predsednika Seppa Blatterja.

V tem sklopu dejanj za povrnitev zaupanja je povezano tudi imenovanje Kanadčana Victorja Montaglianija, predsednika kanadske nogometne zveze, na čelo osramočene Nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), ki je dobila še četrtega predsednika v zadnjih petih letih. Trije Montaglianijevi predhodniki so se morali posloviti s položaja predsednika Concacaf prav zaradi vpletenosti v korupcijske škandale.

Pred začetkom kongresa se je v torek sestal novoizvoljeni svet krovne mednarodne nogometne zveze, ki se je odločil, da bo nadaljeval postopek za izbiro gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo leta 2026. Za svetovni prvenstvi v letih 2018 in 2022 v Rusiji in Katarju obstajajo sumi o kupljenih glasovih.

Prireditelj SP leta 2026 bo znan maja 2020. Države, ki bodo želele organizirati mundial, bodo morale kandidature oddati pred koncem 2018. Oktobra 2016 bo Fifa odločala o številu sodelujočih reprezentanc in formatu tekmovanja.

Fifa tudi o Kosovu in Gibraltarju

Fifa bo na kongresu v mehiški prestolnici odločala tudi o sprejemu dveh novih evropskih članic v svoje vrste, Kosova in Gibraltarja. Kosovska nogometna zveza je ob nasprotovanju Srbije, ki si Kosovo lasti za svoje ozemlje, v začetku maja na kongresu v Budimpešti ob tesnem izidu glasovanja postala 55. članica Evropske nogometne zveze (Uefa).

Britansko čezmorsko ozemlje na jugu Španije Gibraltar, tega si sicer lasti tudi Španija, so članice Uefe v svoje vrste sprejele na kongresu leta 2013 v Londonu. Vse od takrat je Fifa zavračala glasovanje o sprejemu Gibraltarja v Fifo, dokler ni športno razsodišča v Lozani presodilo, da mora Fifa Gibraltarju podeliti polnopravno članstvo. Svet Fife je delegatom na kongresu priporočil, da tako Kosovo kot Gibraltar sprejmejo v svoje vrste.

Če bo Fifa kot svoji novi članici sprejela Gibraltar in Kosovo, se bosta na široko odprla vrata tudi možnostim za nastop teh dveh reprezentanc v septembrskih evropskih kvalifikacijah za SP leta 2018 v Rusiji. Po napovedih je še najbolj realna možnost, da bi Kosovu ponudili mesto v skupini I, skupaj s Hrvaško, Turčijo, Islandijo, Finsko in Ukrajino, Gibraltar pa bi pristal v skupini H, kjer bodo Grčija, Ciper, BiH, Estonija in Belgija. Slovenija bo pot v Rusijo iskala v skupini F z Anglijo, Slovaško, Škotsko, Litva in Malta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.