Šport > Nogomet
16 ogledov

Policija pričakuje dolgo noč

Dunaj je eno od najbolj multietničnih mest v Evropi. Turki kot drugi najštevilčn Žurnal24 main
Zmagovalec obračuna med Hrvaško in Turčijo na Dunaju se bo v polfinalu EP v nogometu pomeril z Nemčijo. Policija se boji pretiranega slavja oziroma prehude žalosti poražencev.
 

Preberite še ...

Nemčija kot prva v polfinale

Med drugo četrtfinalno tekmo med Hrvaško in Turčijo bodo glavno mesto Avstrije nocoj preplavile največje navijaške množice na letošnjem prvenstvu. Policija pričakuje več kot sto tisoč turških navijačev in nič manj hrvaških. Zaveda se, da bo po tekmi sledila dolga noč in ne skriva strahu pred pretiranim slavjem zmagovalcev oziroma "utapljanju" žalosti poražencev.

Tri medsebojne tekme sta skupno odigrali Hrvaška in Turčija. Ob eni zmagi Hrvatov je bilo dvakrat neodločeno. © Sportnet

 
 

Bilić : Terim 1:0

Hrvati in Turki so na EP debitirali leta 1996 in med seboj odigrali tudi otvoritveno tekmo. Kot igralec je za Hrvaško takrat nastopal Slaven Bilić, medtem ko je turški selektor Fatih Terim tudi takrat opravljal enako funkcijo kot jo danes. Boljši so bili Hrvati z 1:0, ki so se uvrstili v četrtfinale, Turki pa so bili na vseh treh tekmah v skupini poraženi.

Na napad z napadom
Selektor hrvaške reprezentance Slaven Bilić je izpostavil, da so Turki v prvih treh tekmah pokazali dva stila igre – napadalni in noro napadalni. "Odločilni zmagi Turkov nista presenečenji, zmagali so zaradi močnega pritiska, ki so ga vršili, pa tudi sreča jih je spremljala," je dejal Bilić in dodal, da so igro Turčije do podrobnosti preučili: "Pripravili smo se na vse, ključno pa bo, kako se bomo odzvali na njihov pritisk. Kakorkoli že, menim, da smo boljše moštvo." A bolj kot na nasprotnikovo se Bilić ozira na svojo igro. "Ne bomo spreminjali načina igre in ne bojimo se tekmecev. Pomembno je, da se ne povlečemo, tem več jih moramo nenehno napadati," je še povedal Bilić, ki je v dvomih le glede tega, ali naj nastopi z enim napadalcem kot proti Nemčiji in Poljski ali morda z dvema, kar je bil slučaj na tekmi z Avstrijo . Nastop poškodovanega Daria Srne naj prav tako ne bi bilo več vprašanje, bržkone pa bo nared tudi Ivan Rakitić , medtem ko sta Dario Knezević in Igor Budan že zapustila reprezentanco.

Luka Modrić je najboljši mož čete Slavena Bilića. © Reuters

 
Luka Modrić, mali genij
Prvi igralec v hrvaški izbrani vrsti je brez dvoma Luka Modrić , čigar tržna vrednost se ocenjuje na 21 milijonov evrov. Igra z obema nogama, natančno podaja, ima dober pregled, dribling ... Vse te odlike niso ušle niti bogatim tujim klubom. Najbolj so se zanj zavzemala angleška moštva, dirko pa je dobil Tottenham . Največ nastopov za Hrvaško je zbral Dario Šimić (99), najboljši strelec pa je s 16 goli še en Dario Srna.

 

Romanje na Dunaj

Zaradi tekme na Dunaju se pričakuje več hrvaških navijačev, ki bodo pri tem prečkali Slovenijo. Največ gneče se pričakuje na mejnih prehodih Gruškovje in Šentilj.

Zdesetkani Turki
Še več težav z igralskim kadrom ima Fatih Terim . Prvi vratar Volkan Demirel je dobil prepoved igranja na dveh tekmah, v Braziliji rojen Mehmet Aurelio pa bo moral počivati zaradi dveh rumenih kartonov. Zaradi poškodbe je prav tako do konca prvenstva odpisan eden od strebrov obrambe Emre Gungor , medtem ko so zaradi poškodb zelo vprašljivi še kapetan Emre Belozoglu, Tumer Metin in Servet Cetin. "Ne morem mimo dejstva, da se vzpenjamo iz tekme v tekmo, tudi poškodbe nas ne bodo vrgle iz tira," pa je kategoričen turški selektor Fatih Terim.

To je turški prodajalec kave. © Reuters

 
Prodajalec kave - Nihat
Nihat Kahveci (tržna vrednost 12 milijonov evrov) je z dvema goloma proti Čehom največji "krivec", da se je Turčija uvrstila v četrtfinale. Njegovo ime književno pomeni prodajalec kave, a bolj kot kavo prodaja zadetke. Do zdaj jih je v 58 nastopih v dresu Turčije dosegel 17, največ med vsemi. Večkrat je turški dres oblekel le vratar Reçber Rüştü (116).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.