Šport > Nogomet
167 ogledov

Policija vdrla v prostore nemške nogometne zveze

nemška nogometna zveza Epa
Nemška nogometna zveza (DFB) je znova osumljena finančnih nepravilnosti.

Nemške oblasti so zaradi suma utaje davkov opravile temeljit pregled prostorov Nemške nogometne zveze (DFB) in več hišnih preiskav, v katerih je sodelovalo več kot 200 pripadnikov policije.

Opravili so hišne preiskave pri šestih aktualnih in nekdanjih uradnikih zveze. Ti so osumljeni, da so v letih 2014 in 2015 utajili za 4,7 milijona davkov z lažnim prikazovanjem izvora denarnih sredstev, domnevno pridobljenih s strani oglaševalcev.

"Sodeč po prvih izsledkih obstaja utemeljen sum, da so obtoženi z zavestnimi davčnimi mahinacijami zvezi DFB pridobili nezakonitne finančne ugodnosti," je v uradni izjavi sporočilo tožilstvo iz Frankfurta.

Šesterice osumljenih poimensko niso izpostavili, prav tako niso razkrili njihovih funkcij znotraj organizacije.

Nemška zveza je bila finančnih nepravilnosti osumljena že v povezavi z organizacijo svetovnega prvenstva 2006. Nemški časnik Der Spiegel je DFB takrat obtožil, da je imela na strani sredstva za plačilo glasov, s katerimi je Nemčiji zagotovila organizacijo mundiala.

Jedro nemške preiskave naj bi bilo deset milijonov švicarskih frankov (6,7 milijona evrov), ki naj bi si jih DFB sposodila od pokojnega Roberta Louis-Dreyfusa, v času, ko je bil direktor Adidasa. Denar naj bi bil namenjen azijskim delegatom sicer 24-članskega izvršnega odbora Fife, Nemci naj bi si z denarjem zagotovili ustrezno število glasov. 

Nemčiji je Fifa leta 2000 dodelila organizacijo prvenstva 2006, pri čemer je Južno Afriko premagala z 12 glasovi proti 11, pri čemer se je en delegat vzdržal glasovanja. Po omenjenih obtožbah je nekdanji prvi mož DFB Wolfgang Niersbach zatrjeval, da je Nemčija 10 milijonov frankov imela kot polog za pridobitev večjega posojila v višini 250 milijonov frankov (170 milijonov evrov).

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.