Šport > Nogomet
21 ogledov

Politika ubija sanje nogometašev

Iraški šport je doživel nov udarec. Žurnal24 main
Selektor iraške izbrane nogometne vrste Adnan Hamad je mednarodno nogometno zvezo Fifa prosil, naj prekliče izključitev Iraka iz mednarodnih tekmovanj.
"To bi ubilo sanje iraških nogometašev," meni selektor iraške nogometne reprezentance Adnan Hamad in dodaja, da je nogomet ena od redkih pozitivnih stvari, ki povezuje ljudi v državi.

Fifa je Irak izključila iz vseh tekmovanj, saj je iraška vlada razpustila nacionalni olimpijski komite in vse športne zveze. "Težko je tako zame kot za igralce, katerih velike sanje so nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2010," je v intervjuju dejal Hamad, ki obžaluje odločitev iraške vlade in dodaja, da ti igralci nikoli več ne bodo imeli možnosti nastopiti na SP. Iraški minister za šport Jasem Mohammed Jaafar je v pogovoru za Reuters že dejal, da vlada ne bo preklicala svoje odločitve. Predsednik Fife Sepp Blatter je svojo odločitev obrazložil kot grozno in obžaluje, da so morali iz kvalifikacij za SP 2010, ki jih bo gostila Južnoafriška republika, izključiti prvake Azije.

Sepp Blater obžaluje odločitev, da je morala Fifa Irak izločiti iz športnih tekmovanj. © Reuters

 

Irak, ki ga stalno pretresata nasilje in vojna, je leta 2007 v finalu azijskega prvenstva povsem nepričakovano z 1:0 slavil zmago nad Savdsko Arabijo. Nogometna pravljica je krasila naslovnice časopisov po vsem svetu, na ulicah glavnega iraškega mesta Bagdada pa se je slavilo v nedogled. Hamad je edini delujoči v iraškem nogometu, ki je nastopil na svetovnem nogometnem prvenstvu. To mu je uspelo leta 1986 v Mehiki. Iračani so upali na uvrstitev na SP leta 2010 in ne podpirajo odločitve vlade. "Ljudstvo verjame, da je nogometna ekipa edina, ki lahko združi državo. Nogometni uspeh je edino, kar nam privabi nasmeh na obraz," še pravi selektor.

Iraška ekipa bo v torek odpotovala v Brisbane ne glede na to, ali bo Irak igral ali ne. Konec teden bi namreč morali igrati kvalifikacijsko tekmo proti reprezentanci Avstralije. Irak trenutno zaseda dno lestvice skupine 1, po slavju na azijskem prvenstvu julija lani pa so zmagali le še enkrat. Hamad kljub temu verjame, da pot v Južnoafriško republiko še ni izgubljena: "Še vedno imamo možnosti, da se kvalificiramo. Moštvo je tega prav gotovo sposobno."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.