Šport > Nogomet
0 ogledov

Poljaki čakajo na svojem Bežigradu

Čehi se pred tekmo s Slovenijo najbolj bojijo Milivojeta Novakoviča. Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto začela pot proti Južni Afriki leta 2010. V Wrocłavu bo lovila zgodovinsko prvo zmago proti Poljakom.
 

Preberite še

Bojan Prašnikar pred tekmo s Poljsko
Marko Šuler: S Poljaki po tleh
Robert Koren po enem letu spet v ekipi

Že znano dejstvo, da Slovenija na treh tekmah proti poljskim "biało-czerwonim" (belo-rdečim) še ni zmagala, v soboto ne bo imelo nobene teže. To bo tekma z neprimerno večjim vložkom kot prejšnji trije prijateljski obračuni. Remi ali morda celo zmaga bi bil za slovenske trigije velik uspeh in idealna popotnica za nadaljevanje.

Na treh tekmah proti Poljakom slovenska izbrana vrsta še ni zmagala. Še več, zabila ni niti gola. Z rdeče-belimi so leta 1996 prvo tekmo remizirali v Lodzu (0:0), nato pa dvakrat zapored izgubili z 0:2 (Varšava 98 , San Fernando 04 ). © Sportnet

 
Poljski Bežigrad
Prizorišče bo Wrocław , četrto največje poljsko mesto, z nekaj več kot 600 tisoč prebivalci. Ti imajo sicer mnogo raje košarkarsko kot nogometno žogo (košarkarski klub Slask), temu primeren pa je tudi nogometni objekt. Na prvi pogled še najbolj spominja na staro bežigrajsko "legendo", le da se na olimpijski stadion kluba Atlas lahko nagnete kakih 35 tisoč vročekrvnih Poljakov, ki bodo za evropsko prvenstvo leta 2012 v mestu dobili povsem nov stadion. Domačini gredo v tekmo brez kaznovane trojice (vratar Artur Boruc, branilec Dariusz Dudka in vezist Radoslaw Majewski), ki so v že večkrat omenjeni noči zapustili reprezentančni hotel in se odšli zabavat, a nizozemski maček Leo Beenhakker si že tako belih las ne namerava dodatno beliti. Moštvo bo verjetno postavil podobno, kot na zadnji prijateljski tekmi proti Ukrajini (0:1), v postavitvi 4-4-1-1 pa bi priložnost spet lahko dobil neugodni brazilski Poljak Roger Guerreiro . Brazilec se je z lepimi preigravanji izkazal že na letošnjem evropskem prvenstvu. V zadnji vrsti bo poleg nezamenljivega Marcina Zewlakowa bržkone začel Bartosz Bosacki , branilec Lecha Poznana, ki je na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Nemčiji zabil edina zadetka za Poljake, in to ob zmagi nad Kostariko z 2:1.

Bojan Jokić (v ospredju) bo zaradi rumenih kartonov izpustil tekmo (nazadnje je manjkal proti Dancem, 6. februarja). Namesto njega bo na levi strani obrambe igral Mišo Brečko, potem ko je na zadnji tekmi proti Hrvatom igral v vezni vrsti. © Gregor Katič

 
Birsa je pripravljen
Pred tekmo ima slovenski selektor Matjaž Kek le eno dilemo bo začel Andraž Kirm ali Valter Birsa ? Drugi imajo mesto v prvi enajsterici bolj ali manj zagotovljeno, nekaterih pa zaradi trenutne forme (Milivoje Novaković, Marko Šuler) ne more zamenjati niti vsemogočni nogometni bog. Birsa v Sochauxu sicer še vedno igra manj, kot bi si morda želel, a pravi, da je na vrnitev v prvo enajsterico prvič po dveh tekmah pripravljen: "Mesto krila mi ne bi smelo delati težav, saj na podobnem mestu igram v klubu. Sem maksimalno pripravljen," je dejal za Žurnal24 . "Igralci seveda radi igramo cele tekme, da lahko formo nato le še pilimo. Zdaj je to malce težje, a s pravo voljo in miselnostjo se da tudi to popraviti," je dodal. S selektorjem, tako Birsa, niso uigravali posebne taktike, pravi, da so uigravali sami sebe in doda: "Nima smisla postavljati neke posebne taktike proti Poljakom, če vemo, da smo sposobni odigrati dobro tekmo in vsiliti naš način igre. Poskušali bomo osvojiti vse tri, minimalno pa bi me zadovoljila tudi ena točka. Pokazali bomo, da lahko tudi mi spravimo to reprezentanco malo višje, kot je zdaj."  In kaj nekdanji nogometaš Gorice pričakuje od gostovanja na Poljskem: "Poskušali bomo osvojiti vse tri točke, minimalno pa bi me zadovoljila tudi točka," je dejal. V soboto bo vse jasno.

Na Poljskem bo jasno, kaj lahko in česa ne zmorejo naši fantje v novem kvalifikacijskem ciklusu. Kek ne gleda nazaj, samo naprej. © Saša Despot

 
Slovenija ima zgodovinsko veliko težav z reprezentancami, kot so Poljska, Slovaška, Češka. Selektor Matjaž Kek je razložil: "To so številke in nekatere stvari, ki so v določenih trenutkih zanimive predvsem za vas medije. Slovenija je že dokazala, da lahko igra proti državam z vzhoda, nenazadnje smo velik uspeh dosegli v Romuniji in znali igrati dobro tudi proti drugim reprezentancam. Jaz nazaj ne bom gledal, gledam samo naprej." In kaj pomeni dejstvo, da bodo Poljakom manjkali trije kaznovani igralci? "Boruc niti ni branil na zadnji pripravljalni tekmi, kolega Leo Beenhakker ima tako velik izbor kakovostnih igralcev, da večjih težav ni. Takšni igralci, ki potem dobijo priložnost, so lahko na koncu še nevarnejši. Toda to so njihove težave, naj se z njimi ukvarjajo oni sami, pa naj to ne zveni bahavo. Oni imajo svoje težave, mislim, da imajo dovolj dobrih igralcev, da sestavijo dobro ekipo in tega se zavedam." Kako pa bo rešil probleme v vezni vrsti. Spet s Komcem in Žlogarjem ? "Odkar ni več Mileta (Ačimovića), imamo težave z zvezno vrsto. Poskušali bomo še naprej iskati kombinacijo, ki bi bila močnejša v kreaciji in predvsem pri teku sposobna slediti igri, kar je v sodobnem nogometu zelo pomembno. Brez teka se ne da nič, tudi tukaj sem nekaj stvari v Mariboru pogrešal," je pred 15. tekmo na slovenski klopi dejal Kek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.