Šport > Nogomet
50 ogledov

"Pomembne točke, ostalo za pozabo"

slovenija ciper ljudski vrt Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca je v petek zvečer veliko težje od pričakovanj prišla do prvih točk v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2014. Ciprčani so dodobra namučili varovance Slaviše Stojanovića, razen treh točk in dveh zadetkov Tima Matavža pa bo v spominu navijačev ostalo bore malo.

"Odigrali smo solidno tekmo, nadzirali smo jo mi in imeli smo priložnosti, da bi jo zaključili že prej. Iz našega kota smo si jo sami zakomplicirali, ko smo dobili gol iz protinapada, tako da nam mora biti to v opozorilo. Mislim pa, da je bilo nekaj dobrih kombinacij, nekateri igralci so svoje naloge izpolnjevali dobro, tako da bi lahko tekmo že prej suvereno dobili," je po tekmi dejal vratar Samir Handanović.

• Slovenci spet v igri: Ciper pretil do konca

Slovenski kapetan se je v vrata reprezentance vrnil po treh tekmah premora zaradi poškodbe, ko je Slovenija z Jasminom Handanovićem in Janom Oblakom ob dveh porazih in zmagi prejela sedem zadetkov. Mreža Slovenije se je spet tresla, kot zaenkrat na vsaki tekmi pod taktirko selektorja Slaviše Stojanovića, še posebej pa so v oči bodle individualne napake in nezbranost v zadnji vrsti.

"Pri rezultatu 2:0 je tako, ne da glava ni na igrišču, ampak nekako vse jemlješ z 20 odstotki manj. V nogometu pa je tako, da ti majhno 'štopanje' žoge ali kakšen napačen odbitek lahko povzročita preglavice. To nam mora biti v opozorilo tudi za naprej," je nadaljeval vratar milanskega Interja.

"(Marka) Šulerja sem vzpodbujal, ker razumem, da ne igra v svojem klubu. To je posledica neigranja, imaš težke noge, razmišljaš o drugem dotiku žoge in napake se dogajajo. Jaz verjamem vanj in upam, da bo že na naslednji tekmi boljši," je stopil v bran soigralcu, ki so mu gledalci namenili žviže. Zaradi izključitve bo slovenska postava za tekmo v Albaniji šibkejša tudi za kaznovanega Boštjana Cesarja.

"Naša skupina je odprta. Vedno bodo presenečenja. Moramo pogledati in analizirati tekmo Albanije in Islandije, predvsem pa se osredotočiti sami nase in popraviti svoje napake," je še zaključil Handanović.

Iličić: "Zaključek za pozabo"

"Osvojili smo tri točke, ki so bile za nas zelo pomembne. Veseli smo, ampak prihaja že nova tekma proti Albaniji. Po tem porazu bodo verjetno tudi oni malce nervozni, kot smo bili danes mi, ampak vseeno upam, da bomo zmagali in osvojili vse tri točke, ki bi nas ponesle po lestvici navzgor," je po tekmi v Ljudskem vrtu razmišljal nekdanji ljubljenec mariborskega občinstva Josip Iličić.

slovenija ciper ljudski vrt kevin kampl | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Palermov "fantasista" je s svojo predstavo potrdil poročila iz Italije, da se izboljšuje iz kola v kolo, saj je bil tokrat med najaktivnejšimi člani enajsterice, za piko na i in njegov prvi gol v reprezentančnem dresu pa mu je v drugem polčasu zmanjkalo le nekaj centimetrov. Kranjčan je zatrdil, da so bile točke tokrat pomembnejše od končnega vtisa.

"Na predstavo ne bi niti gledal, pomembne so le tri točke. Mogoče smo si na koncu malce zagrenili življenje, ker so po prejetem rdečem kartonu tudi oni začeli napadati. Ne smemo gledati nazaj, prihaja že nova tekma. Mogoče smo del drugega polčasa dobro držali žogo, ustvarili smo si tudi priložnosti, in če bi zadeli takrat, bi bilo konec. Toda to je nogomet, vse se obrne v eni minuti, sekundi. Pomembne so točke, vse ostalo, sploh zadnjih deset minut, pa je bolj za pozabo," je nadaljeval Iličić.

Cvijanović še vedno njegov idol

"Jaz upam, da nam bodo zapravljene priložnosti vrnile že v Albaniji, in da bomo dosegli najmanj dva gola za zmago. Verjetno bo to dovolj, ampak osredotočiti se moramo tudi na obrambo, kajti nocoj smo prejeli res naiven zadetek, kar se ne sme več ponoviti. Do konca bo še težko, ker lahko vsak premaga vsakogar, kar smo spoznali tudi sami. Moramo se osredotočiti le na te tri točke, potem pa imamo še nekaj časa, da se pripravimo na naslednje tekme," je še dodal.

Tekma je bila posebna tudi za trojico debitantov, ki jim je Stojanović namenil prve minute v reprezentančnem dresu. Poleg Kevina Kampla in Dominica Maroha je pred "domačimi" navijači na uradni tekmi debitiral tudi Goran Cvijanović, ki ga je Iličić še za časa igranja pri Mariboru označil za svojega nogometnega idola. Idol Cvijanović je v drugem polčasu zamenjal oboževalca Iličića.

"To sem takrat rekel malce v šali. Goran je dober igralec in verjetno lahko da tej reprezentanci da še veliko. Je še vedno moj idol? Vsekakor," je še pribil Iličić.

Jokić: "Skupina bo odprta do zadnje tekme"

Izključitev klubskega soigralca je pred obračunom z Albanijo obžaloval tudi Bojan Jokić, ki bo v Tirani sestavljal močno spremenjeno zadnjo vrsto, kjer bi po debiju v Mariboru priložnost od prve minute morda lahko dobil celo Maroh.

"Težko bo, ker ni Cesarja, ampak tu so drugi igralci, ki ga bodo skušali nadomestiti. Prav je tako – vsi morajo dobiti priložnost, tudi Cesar jo je moral dobiti, ko je bil mlajši, zdaj pa ima že prek 70 ali koliko nastopov. Vemo, da je v Albaniji vedno vroče, stadion je poln. Mislim, da bo ta skupina odprta do zadnje tekme," je dejal Jokić in se dotaknil tudi nespametno prejetega zadetka na petkovi tekmi.

"Ko smo videli, da nam nasprotnik dovoljuje igrati, smo igrali, morali bi verjetno zadeti večkrat, potem tudi ne bi imeli toliko težav, kot smo jih imeli. Z golom ne bi bilo takšne nervoze. Ko vodiš 2:0 in dobiš gol je mogoče nasprotnik tudi v prednosti, saj lažje izenači, kot da daš ti gol za 3:1. Ponavadi je tako. Potem, ko smo vsi pritiskali, so oni igrali na protinapade," je še zaključil.

Komentarjev 2
  • Mitoka 15:47 13.oktober 2012.

    Bravo naši! Čestitke tudi Slavetu za pogum da je uvrstil Kampla, mali je dober! Važn da mamo 3 točke in da sta Švica in Norveška remizirali, imamo dobre šanse za naprej če premagamo Albanijo v kar ne dvomim.

  • Dixon 15:27 13.oktober 2012.

    Ne bi rekel, da je bila tekma za pozabo. Fantom je treba dati čas, in ne gre vse čez noč. jaz mislim, da so te tri točke še kako pomembne za samozavest in za nadaljne tekme ki pridejo. Mislim, da ...prikaži več bo že v Albaniji drugače. Se strinjam, da fantje še niso uigrani, vendar je v ekipi veliko novincev in da je bil ta prestop v generaciji sicer potreben, vendar se med seboj še ne poznajo dovolj dobro. In to je ključnega pomena. Jaz mislim, da kljub vseemu tekma včeraj ni bila slaba, razen zadnjih 10 minut ko je padla koncentracije. Ni tako zelo lahko igrat proti bunkerju.