Šport > Nogomet
19 ogledov

Porto z lepo prednostjo

Porto je slavil na gostovanju pri Sevillii. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Porto je v prvi tekmi šestnajstine finala Evropske lige v derbiju v gosteh z 2:1 ugnal Sevillio in si priigral lepo prednost pred povratnim obračunom. Napoli in Villarreal sta se razšla brez zadetkov.

Nogometaši Seville so na domačem stadionu na prvi tekmi šestnajstine finala Evropske lige gostili Porto. Rdeče-beli, dvakratni zmagovalci pokala Uefa, so v derbiju kola z 1:2 klonili proti portugalskemu tekmecu, nekdanjemu zmagovalcu Lige prvakov, ki je gotovo eden od favoritov za zmago v tej sezoni.

Dvoboj med Napolijem, ta čas drugouvrščenim moštvom italijanskega prvenstva Serie A, ki še lovi naslov prvaka, in španskim Villarrealom se je na stadionu San Paolo končal brez zadetkov. Sodnik je zaradi prepovedanega položaja prvemu strelcu serie A Urugvajcu Edinsonu Cavaniju gol razveljavil, dvakrat pa sta se njegova poskusa končala z obrambama Villarrealovega vratarja Diega Lopeza. Cavani je do zdaj v italijanskem prvenstvu zbral dvajset zadetkov, v evropski ligi pa pet, a mu še vseeno ni uspelo premagati vratarja četrtouvrščenega moštva španskega prvenstva primera division. Nekdanji italijanski prvaki, ki šele drugič v zadnjih 16 letih spet nastopajo v Evropi, imajo tako pred gostovanjem v Španiji nezavidljivo nalogo, če želijo napredovati. Že zdaj so edino preostalo italijansko moštvo v tem tekmovanju.

Evropski velikan Liverpool si v gosteh pri praški Sparti ni priigral ugodnega izida, saj se je tekma končala brez zadetkov. Kapetan rdečih Steven Gerrard je sicer zaradi poškodbe dimelj izpustil tekmo v češki prestolnici. Trener Kenny Dalglish tako ni okusil slasti zmage. "Mislim, da je izid 0:0 kar pošten za današnjo predstavo," je povedal po tekmi.

Ajax je na gostovanju pri belgijskem Anderlechtu vknjižil visoko zmago (3:0) in si je praktično že zagotovil napredovanje. Za zmagovalce tega tekmovanja leta 1992 so v Bruslju zadeli Toby Alderweireld, Christian Eriksen in Mounir El Hamdaoui. Za gostitelje, ki so tekmovanje osvojili leta 1983, je z bele točke zgrešil Marcin Wasilewski.

Visoko zmago v gosteh je vknjižil tudi Dinamo iz Kijeva, ki je sredi Carigrada proti Bešiktašu slavil s 4:1, med strelce pa se je vpisal tudi nekdanji zvezdnik Milana Andrej Ševčenko. Benfica je doma v Lizboni začetni zaostanek proti Stuttgartu preobrnila v končno zmago z 2:1; gosti so povedli sredi prvega polčasa z golom avstrijskega reprezentanta Martina Harnika, a dva gola Oscarja Cardoza v drugem delu sta Benfici zagotovila zmago. Lech je z golom Artjomsa Rudnevsa z 1:0 odpravil Sporting iz Brage, beloruski Bate Borisov pa se je doma s PSG-jem razšel z remijem (2:2).

Največ zadetkov so gledalci videli v Baslu, ki je doma z 2:3 klonil proti Spartaku iz Moskve, uspešnejši pa so bili Young Boys Bern, ki so z 2:1 premagali Zenit Sankt Peterburg, čeprav je ta prvi povedel.

Glasgow Rangers se je z lizbonskim Sportingom razšel z neodločenim izidom (1:1), prav tako nekdanji klub Milenka Ačimovića Lille, ki je remiziral (2:2) s PSV Eindhovnom, Paok iz Soluna pa je z 0:1 izgubil proti moskovskemu CSKA.

V uvodnih dveh četrtkovih tekmah sta prav tako do zmag prišli gostujoči ekipi; nizozemski prvak Twente je z 2:0 zmagal v gosteh pri Rubinu Kazanu, nemški prvoligaš Bayer Leverkusen pa je "poteptal" ukrajinski klub Metalist Harkov. Čeprav je Bayer ves čas nadzoroval potek tekme v Ukrajini, štirje zadetki ne odražajo ravno realnega razmerja moči na igrišču. Za nemško ekipo je tekmo z golom sredi prvega polčasa odprl Eren Derdiyok, Gonzalo Castro je dodal drugega v 72. minuti, v sodnikovem dodatku pa je dvakrat zadel še Sidney Sam.

Na stadionu Lužniki v Moskvi - tekma je bila iz Kazana prestavljena v rusko prestolnico zaradi slabega stanja tamkajšnjega stadiona in izjemno nizkih temperatur, napovedanih za danes - sta za Twente zadela Luuk de Jong 13 minut pred koncem in Peter Wisgerhof v 88. minuti. Čeprav je imela domača ekipa terensko premoč, ni znala številnih priložnosti spremeniti v zadetke.

Uvodna tekma šestnajstine finala nogometne Evropske lige med solunskim Arisom in Manchester Cityjem se je končala z neodločenim izidom 0:0. Povratna tekma bo 24. februarja na Otoku. Na torkovi tekmi je Aris z remijem zadržal niz neporaženosti na domačih evropskih tekmah, ki traja že 40 let. Najlepšo priložnost je sicer zapravil Edin Džeko, ko je v drugem polčasu s strelom z glavo namučil domačega vratarja Michalisa Sifakisa.

Evropska liga, 1/16 finala, prve tekme:


Aris Solun : Manchester City 0:0

Rubin Kazan : Twente Enschede 0:2 (0:0)
De Jong (77), Wisgerhof (88)

Metalist Harkov : Bayer Leverkusen 0:4 (0:1)
Derdiyok (22), Castro (72), Sam (90, 91)

Anderlecht : Ajax Amsterdam 0:3 (0:1)
Alderweireld (32), Eriksen (59), Hamdaoui (67)

Benfica Lizbona : Stuttgart 2:1 (0:1)
Cardozo (70), Jara (81); Harnik (21)

Bate Borisov : Paris St. Germain 2:2 (1:1)
Bressan (16), Gordeychuk (81); Erdinc (30), Luyindula (89)

Bešiktaš Carigrad : Dinamo Kijev 1:4 (1:1)
Quaresma (37); Vukojević (27), Ševčenko (50), Yussuf (56), Gusev (90/11-m)

Lech Poznan : Sporting Braga 1:0 (0:0)
Rudnevs (72)

Napoli : Villarreal 0:0
RK: Aronica (90/Napoli)

Basel : Spartak Moskva 2:3 (2:0)
Frei (36), Streller (41); Kombarov (61), Dzyuba (70), Ananidze (90)
RK: Shaqiri (78/Basel)

Sevilla : Porto 1:2 (0:0)
Kanouté (65); Rolando (58), Guarin (85)

Glasgow Rangers : Sporting Lizbona 1:1 (0:0)
Whittaker (66); Fernandez (89)

Lille : PSV Eindhoven 2:2 (2:0)
Gueye (6), Melo (31); Bouma (83), Toivonen (84)

Paok Solun : CSKA Moskva 0:1 (0:1)
Necid (29)

Sparta Praga : Liverpool 0:0

Young Boys Bern : Zenit Sankt Peterburg 2:1 (0:1)
Lulić (46), Mayuka (90); Lombaerts (20)
RK: Bistrov (69/Zenit Sankt Peterburg)

Povratne tekme bodo na sporedu 24. februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.