Šport > Nogomet
20 ogledov

Portsmouth dolžan 120 milijonov

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Portsmouth je razkril svoje finančno stanje. Klub upnikom dolguje približno 120 milijonov funtov, kar presega prejšnje ocene za 40 milijonov, hkrati so britanski davkariji dolžni kar 17 milijonov funtov.

Angleški premierligaš Portsmouth se že dlje časa sooča s hudimi finančnimi težavami. V letošnji sezoni so se zamenjali že štirje različni lastniki, ki pa klubskih financ niso prav nič popravili. Klub jim celo dolguje 38,2 milijona funtov. Zaradi plačilne nediscipline in stečaja jim je angleška nogometna zveza (FA) naložila denarno kazen v višini 1,1 milijona funtov, prepoved kupovanja novih igralcev v januarskem prestopnem roku in odvzela devet točk v ligaškem tekmovanju, kar je pokopalo vse upe za obstanek v premier league. Pred dvema mesecema je klub končal v stečaju.

Hud udarec za klub so tudi dragi nakupi igralcev. Agentom, ki so posredovali pri nakupih, so dolžni skoraj 10 milijonov funtov, samo za posredovanje pri prestopu Lassane Diarraja kar 2,3 milijona. Za prestop Asmirja Begovića v Stoke City so Tottenhamu dolžni milijon, čeprav mladi bosanski vratar sploh nikoli ni nastopil za klub iz severnega Londona.

Portsmouthu angleška nogometna zveza (FA) ni odobrila prošnje za umik prepovedi nastopov v evropskih pokalih. Klub, ki je v velikih finančnih težavah in bo naslednje leto igral v drugi ligi, si je z nastopom v finalu angleškega pokala zagotovil mesto v evropski ligi. V skupni izjavi so predstavniki FA in Premier League zapisali, da "ne bodo obravnavali nobene prepozne prijave ali izdali licence za nastop v evropskih tekmovanjih".

Privrženci Portsmoutha so sicer znani kot zelo zvesti − v lasti imajo tudi deset odstotkov delnic kluba −, vendar bo klubski ugled v njihovih očeh močno padel, saj klub denar dolguje tudi različnim lokalnim podjetjem in ustanovam, med drugim šoli, prodajalcu časopisa in cvetličarni.

Stečajni upravitelj Andrew Androniku je vse upnike povabil na srečanje 6. maja, kjer jim bo predstavil klubski predlog za pogoje vračila denarja. Predlagal naj bi jim le delno povračilo dolga, nekje okrog 25 penijev za funt.

Izvršni direktor Premier League Richard Scudamore meni, da si je klub za trenutno stanje kriv povsem sam. "Če na začetku sezone veš, da boš čez leto dobil med 30 in 50 milijonov funtov, je povsem mogoče, da se organiziraš tako, da ne zaideš v težave, v kakršnih je Portsmouth."

Kljub vsem težavam pa je Portsmouth v polfinalu angleškega pokala z 2:0 premagal Tottenham in se uvrstil v finale, kjer se bo na Wembleyu 15. maja pomeril z londonskim Chelseajem. Ker ta že ima zagotovljeno mesto v Ligi prvakov, se je Portsmouth teoretično uvrstil v drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje, a zaradi finančnih težav nimajo licence za nastop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.