Šport > Nogomet
17 ogledov

Portugalci prvič favoriti proti Nemcem

Raymond Domenech kljub polemikam ostaja na čelu francoske reprezentance. Žurnal24 main
Padel je zastor nad uvodno fazo evropskega nogometnega prvenstva. V bobnu je ostalo še osem moštev, z nami pa je potek tekmovanja pokomentiral nekdanji reprezentant Sašo Udovič.
 

Preberite še ...

Ermin Šiljak po prvih osmih tekmah
Marijan Pušnik komentira drugo kolo

Trinajsto evropsko nogometno prvenstvo se je prevesilo v sklepni del. V igri ostaja še osem ekip, vsaj za zdaj pa izrazitih presenečenj še nismo videli. Izpad aktualnih evropskih prvakov Grkov je presenetil le redke, precej bolj pa je razočarala Francija , ki je na prvem "post-zidanovem" turnirju doživela pravi potop in predčasen izpad iz nadaljevanja tekmovanja. Videli smo kar nekaj razburljivih tekem (Nizozemska–I talija, Turčija–Češka …) pa tudi nekaj sila povprečnih, pri čemer je prednjačila skupina B, v kateri smo videli kar nekaj nogometnih uspavank. V celoti gledano se na letošnjem prvenstvu vendarle igra boljši nogomet kot pred štirimi leti na Portugalskem , s čimer se strinja tudi naš sogovornik Sašo Udovič . "Kar se same kakovosti tiče, je težko reči, v vsakem primeru pa letos gledamo bolj dinamičen in spektakularnejši nogomet kot pred štirimi leti. Ekipe manj kalkulirajo, kar je seveda dobro za nogometne navdušence," je na začetku pogovora za zurnal24.si povedal Udovič.

Udoviča so še posebno razočarali Grki, ki so po njegovem mnenju poskušali z dekadentno igro ponoviti uspeh izpred štirih let. © Boštjan Tacol

 
 
 

Francozi so že leto ali dve v krizi. Mladi sicer prodirajo, a to ni to, nekateri starejši igralci pa se še vedno niso poslovili. To, kar smo videli, je bilo nekaj najslabšega z njihove strani v zadnjih desetih letih.

Sašo Udovič

 
V četrtfinale so se uvrstile vse evropske nogometne velesile z izjemo Francije, ki je skupinski del tekmovanja sklenila z bledim remijem proti Romuniji in dvema prepričljivima porazoma proti Nizozemski in Italiji. Francoski nogomet je po slovesu Zinedina Zidana zajela medgeneracijska kriza, že tako zahteven preskok pa je še dodatno otežil selektor Raymond Domenech , ki je že v sami zasnovi sestavil povsem neuravnoteženo moštvo. "Francozi so že leto ali dve v krizi. Mladi sicer prodirajo, a to ni to, nekateri starejši igralci pa se še vedno niso poslovili. To, kar smo videli, je bilo nekaj najslabšega z njihove strani v zadnjih desetih letih," meni Udovič in tako kot tudi večina Francozov glavni razlog za slabe izide vidi v selektorju Domenechu. "Domenech je slabo kadroval, saj mu ni uspelo najti prave hierarhije v moštvu. Večkrat smo slišali in brali, da se igralci prepirajo med seboj, in več kot očitno ta kohezija med mladimi in starimi ni delovala," dodaja Udovič.

Karim Benzemá se je ob nepravem času pojavil kot znanilec preporoda francoske reprezentance. © Reuters

 
Odhod Zidana je za seboj pustil precej hujše posledice, kot je bilo mogoče pričakovati. Celo igralci, kot je Franck Ribery , ki naj bi v reprezentanci zavzel njegovo mesto, so priznavali, da moštvu manjka pravi vodja, slabo pa so igrali tudi še zadnji "relikti" zlate generacije s konca devetdesetih (Thuram, Makelele, Henry), ki so na letošnjem evropskem prvenstvu odpovedali. "Imel sem čast igrati proti Zidanu in njihovi zlati generaciji in na lastni koži sem okusil, za kakšnega igralca gre. Ampak ni bil edini. Tudi igralci, kot so bili denimo Petit, Desailly, Blanc in drugi, so bili sposobnejši od današnjih. Dejstvo je, da je bil Zidane veliki 'lider', in nenazadnje je bil prav on pred dvema letoma najzaslužnejš za to, da se je Francija uvrstila v finale svetovnega prvenstva," je povedal Udovič. Meni tudi, da je Domenech poleg tega naredil napako z obetavnim Karimom Benzemájem , ki je bil kljub mladosti postavljen v samo ospredje. "Benzemá je dober igralec, vendar se mora še kaliti. Verjetno je vzrok za slabe igre tudi ta, da ga je Domenech na vsak način poskušal izpostaviti in iz njega narediti zvezdo, kar pa mu ni uspelo."

Udoviča je najbolj navdušil portugalski branilec Pepe. © Reuters

 
 
 

Pepeja bi posebej izpostavil, je pa pri Portugalcih tako, da razni 'Pepeji' in 'Ronaldi' pretijo z vseh strani.

Sašo Udovič

 
Francozi gor ali dol, v četrtfinalu nas čaka cela vrsta nogometnih poslastic. Že danes zvečer se bosta v Baslu pomerili Portugalska in Nemčija , na tej tekmi pa se bo po Udovičevem mnenju zgodil zgodovinski precedens. "Po mojem mnenju bo prvič v zgodovini evropskih in svetovnih prvenstev Portugalska favorit proti Nemčiji. Nemci me niso prepričali, a vseeno je proti njim težko igrati. V vsakem primeru je v tem obračunu Portugalska favorit," meni Udovič, medtem ko zmagovalca obračuna med Španijo in Italijo ne more napovedati. "Zelo težka tekma. Italijani se skozi šivankino uho prebijejo naprej in ko so enkrat skozi, gredo lahko tudi do konca. Tudi letos bi lahko bilo tako," je povedal Udovič, ki Hrvaške še ne vidi v družbi največjih nogometnih velesil. "So zelo dobra reprezentanca, vendar vseeno še niso na tej ravni. Skupina jim je bila pisana na kožo in tudi proti Turkom imajo po mojem mnenju več možnosti. Vseeno pa menim, da se v finale ne bodo uvrstili."

 

Preberite še ...

Španija prepeva Villa maravilla

Za konec smo se dotaknili še posameznikov. Prvi zvezdniki turnirja (Ronaldo, Torres, Ballack ..) so v skupinskem delu igrali dobro, a imajo nedvomno še rezerve. Udoviča je najbolj prijetno presenetil portugalski branilec Pepe . "Glavni zvezdniki so potrdili kakovost. Mene osebno je pozitivno presenetil Pepe. Dokazal je, zakaj je standarden član začetne enajsterice Reala iz Madrida. Ob obrambi je zmožen tudi izletov naprej in to me je res navdušilo. Pepeja bi posebej izpostavil, je pa pri Portugalcih tako, da razni 'Pepeji' in 'Ronaldi' pretijo z vseh strani," je pogovor sklenil Udovič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.