Šport > Nogomet
10 ogledov

'Potrebujemo drastične ukrepe'

udovic01_bot_spo_190208
1/32
Žurnal24 main
Komentar po tekmi Olimpije in Maribora je za Žurnal24 podal Sašo Udovič. Pravi, da kljub zmagi Maribor v sredo na pokalni tekmi ne bo v prednosti. Preberite, kaj meni o izgredih.

Po končanem sobotnem derbiju med Olimpijo in Mariborom smo se pogovarjali z nekdanjim soustvarjalcem slovenske nogometne pravljice – Sašom Udovičem. Poleg same tekme in stanja v slovenski nogometni ligi je nekdanji napadalec slovenske reprezentance pokomentiral tudi dogajanje izven nogometnega igrišča.

Tokratni derbi ni postregel s preveč atraktivno igro, kako vi komentirate videno na igrišču?
Derbi je vsaj po borbenosti in po prikazanem, vsaj po mojem mnenju, upravičil status derbija. Igra je bila dovolj kvalitetna. Tekma je bila izjemno pomembna za oba nasprotnika, zato na taki tekmi ne moremo pričakovati preveč atraktivne igre. Odločajo malenkosti in tako je tudi danes odločil trenutek nepazljivosti Olimpijinih igralcev.

To je prvi poraz Olimpije pod vodstvom Roberta Pevnika, Maribor pa tudi ni blestel v dosedanjem poteku lige. Vas je končni izid kaj presenetil?
Niti ne, saj je na derbijih vedno možno vse in tako je tekma tudi potekala. Vemo da je sedem minut pred koncem Maribor z golom Tavaresa rešil tekmo, ampak prej je imela tudi Olimpija svoje priložnosti, tako da so to zelo nepredvidljive tekme. Domači teren ne igra tako pomembne vloge, tako da mene izid ni presenetil. Je pa bila Olimpija pred to tekmo vsaj v psihološki prednosti.

Kakšen mislite, da bo razplet PrveLige v prihodnjih tednih? Ali se bo Maribor vendarle povzpel na mesta, kjer smo ga videvali v preteklih letih?
Čeprav vijolice cvetijo bolj spomladi, pa mislim, da bo Maribor našel neko notranjo moč in se bo do konca jeseni dvignil iz vseh teh težav, ki so se dogajale, tudi z navijači. Mislim, da je Maribor plačal davek igranja v Evropi in da trenutno stanje na lestvici ni realno stanje kvalitete ekipe. Maribor je tudi aktualni prvak in mislim da bo do zime začel dohitevati vodilni dvojec. Na to kažejo tudi današnji rezultati, Koper je igral neodločeno, Rudar je izgubil. Je pa tudi res, da trenutni zaostanek ni majhen, pričakujem pa, da bo Maribor zmanjšal to razliko. Prvenstvo še definitivno ni končano.

Do kam pa mislite, da lahko poseže Olimpija?
Olimpija je zelo nepredvidljiva ekipa, vemo, da so začeli slabo, nato so se zelo hitro dvigovali in nanizali same dobre rezultate. Danes so sicer izgubili, vendar menim, da so na mestu, ki jim tudi po kvaliteti pripada. Je pa vse možno, saj sem prepričan, da Rudar in Koper ne bosta držala kontinuitete, ki sta jo imela do sedaj. Sicer sta si naredila dokaj veliko razliko, vendar v nadaljevanju prvenstva pričakujem bolj izenačen boj in približanje ekip vodilnemu dvojcu.

Kako bi komentirali izgrede, brez katerih ne mine praktično noben derbi med Mariborom in Olimpijo?
Ne vem, kdo je bil kriv in za kaj je točno šlo, malo sem spremljal po poročilih, ampak dejstvo je, da to zelo negativno vpliva na šport in nogomet. Udeleženi sta bili obe navijaški skupini, tako Dragonsi, kot tudi Viole in vse skupaj je zelo negativno.

Bi morali v Sloveniji tudi razmisliti o kakšnem navijaškem zakonu?
V to sem prepričan. Vemo, da so imeli Angleži ogromne probleme s tem, učinkovito so jih rešili na drastičen način, ampak to je povezano tudi s samimi finančnimi zmožnostmi oziroma infrastrukturo, saj so v Angliji povsod prisotne kamere in je že samo odkrivanje izgrednikov precej lažje. Sem pa prepričan, da bi morali tudi v Sloveniji narediti korak naprej v odkrivanju in sankcioniranju takih izgredov. Bojim se, da bo vedno huje. Videli smo tudi, kaj se je pred kratkim zgodilo v prvenstvu BiH in od teh izgredov do tragedije je res majhen korak, tako da mislim, da se bo večina strinjala, da tukaj potrebujemo drastične mere in drastične ukrepe.

Naslednji spopad Maribora in Olimpije sledi že naslednji teden, ko se bosta pomerila v osmini finala pokala. Ali po zmagi v prvenstvu dajete prednost Mariboru tudi na pokalnem obračunu?
Ne, absolutno ne. Sicer gre za ista nasprotnika, vendar je povsem druga tekma. Pri teh tekmecih je seveda vse možno, pokal je pa zaradi tekem na izpadanje tako in tako nepredvidljiv. Motivacija bo pri obeh zopet na visokem nivoju in mislim da so možnosti na obeh straneh enake.

Za koga ste navijali na današnji tekmi?
Navijal sem pa za Olimpijo. Sem Ljubljančan in sem igral za Olimpijo. Sicer spoštujem Maribor, ampak navijam za Olimpijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.