Šport > Nogomet
43 ogledov

Povsod kriza, Arsenal pa podvojil prihodke

Podolski Diaby Montpellier Arsenal Liga prvakov EPA
Prodaje najboljših igralcev iz sezone v sezono razburjajo navijače Arsenala, ki jim gre v nos tudi stiskaštvo trenerja Arsèna Wengerja. Topničarji so v času hude finančne krize kljub vsemu klub, ki je v zadnjem obdobju celo podvojil svoje prihodke, svoje vizije pa ne namerava spreminjati.

Izvrstno finančno zdravje Arsenala vseeno ni bilo "zastonj" - klub je kakšen kos srebrnine nazadnje osvojil leta 2005, naslov angleškega prvaka pa leto prej, medtem pa so ga po zapravljivosti že davno prehiteli Manchester City, Chelsea in ostali novodobni vladarji otoškega nogometa.

"Lahko in bomo si utrli svojo lastno pot do uspeha in se izognili veliko primerom klubov po celi Evropi, ki se trudijo preživeti, potem ko so lovili sanje in zapravljali več, kot so pridelali," je ob objavi rezultatov poslovanja dejal Arsenalov izvršni direktor Ivan Gazidis.

Topničarji, ki so v večinski lasti ameriškega poslovneža Stana Kroenkeja, so kljub minimalnem vložku ostali v vrhu Premier League, v Ligi prvakov pa niso manjkali že 15 let. Po odhodih Samirja Nasrija in Cesca Fàbregasa je klub pred letošnjo sezono zapustil še en zvezdnik, Robin van Persie, kar je znova razjezilo navijače kljub novim 30 milijonom evrov v blagajni.

Bitka za oblast v upravi

Klub je v letu 2012 (do 31. maja) zabeležil 46 milijonov evrov prihodkov, kar je skoraj 19 milijonov več kot v lanskem letu. Samo s prodajo igralcev, Nasrija in Fàbregasa, je klub pridelal 32 milijonov evrov. Vsi niso navdušeni nad to politiko - eden izmed glavnih delničarjev kluba, uzbekistanski miljarder Ališer Usmanov, je že večkrat kritiziral vodstvo zaradi prodaje glavnih zvezd.

Prihodek iz nogometnih dejavnosti je vseeno narasel na 295 milijonov evrov. To je sicer več kot sto milijonov evrov manj od Manchester Uniteda (402 milijona), ki je svojo blagajno obogatil predvsem po zaslugi uspešnega marketinga na tujem trgu (Azija, Združene države Amerike).

Gazidis je še dodal, da bo Arsenal skušal še dodatno povišati prihodke z novim pokroviteljem in opremljevalcem za sezono 2013/14. Trenutno imajo topnilčarji podpisani pogodbi z opremljevalcem Nike in letalskim prevoznikom Emirates.

United je avgusta podpisal sedemletno pogodbo s podjetjem General Motors, ki bo za napis Chevrolet na majicah od leta 2014 dalje odštel 432 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.