Šport > Nogomet
12 ogledov

Prandelli vpoklical junaka Italije iz 2. lige

Cristiano Doni Atalanta EPA
V času, ko se Italija bori z izbruhom novega stavniškega škandala (v soboto je svoj del krivde priznal nedavno aretirani Cristiano Doni), je na Apeninskem polotoku pravi junak postal nogometaš drugoligaša Gubbia Simone Farina, ki se ni pustil podkupiti. Za nagrado ga je na priprave vpoklical selektor reprezentance Cesare Prandelli.

"Da, vedel sem, da bodo vplivali na tekmo Atalanta - Piacenza. Tudi sam sem s tem soglašal in sem stavil. Podobno je bilo na tekmi z Ascolijem. A vse sem delal sam, nisem član nobene organizacije," je časnik La Gazzetta dello Sport citiral 38-letnega Cristiana Donija. Nogometaš, ki se je po nekaj dneh pripora v petek srečal z odvetnikom, je še posebej poudaril, na klub pri tem ni sodeloval. Na tekmah iz prejšnje sezone, o katerih je govoril Doni, je Atalanta premagala Piacenzo s 3:0, z Ascolijem pa igrala neodločeno 1:1.

V Italiji so pred dnevi aretirali 16 športnikov in funkcionarjev, ki naj bi bili vpleteni v mrežo prirejanja izidov in stavniških goljufij. Donija je avgusta italijanska nogometna zveza prav zaradi sumov prirejanja tekem že kaznovala s triinpolletno prepovedjo nastopanja (kazen je sicer zgolj simbolična, saj ne igra več), njegovemu nekdanjemu klubu - Atalanta se je v tej sezoni uvrstila v Serie A - pa so za kazen določili šest točk odbitka.

Poštenost se izplača: Farini trening z reprezentanco!

Nogometaš italijanskega drugoligaša Gubbia Simone Farina je v časih, ko povsod opozarjajo na nevarnost stavniških goljufij in prirejanja izidov, postal italijanski športni junak, njegovo poštenost pa je na svoj način nagradil tudi selektor Italije Cesare Prandelli, ki je 29-letnika povabil na priprave reprezentance.

Farina bi pravzaprav moral zasloveti že prejšnji mesec, ko so mu ponudili 200.000 evrov, da bi vplival na izid pokalne tekme med Ceseno in Gubbiem. Nogometaš je poskus podkupovanja prijavil policiji. Njegovo dejanje je prišlo na dan šele zdaj, ko so v Italiji aretirali 16 osumljenih sodelovanja v nečednih poslih, povezanih s stavami. Kot poročajo italijanski mediji, je bil v vlogi tistega, ki bi moral Farino z denarjem prepričati v sodelovanje, nekdanji soigralec iz mladinskih let pri Romi Alessandro Zamperini, ki je po policijski preiskavi tudi končal v priporu.

"Gre za način, da se mu zahvalimo za to, kar je naredil. Ne gre le za pogum, pokazal je veliko notranjo moč. V nižjih ligah so takšna dejanja redka in zdaj ga ne smemo pustiti samega," je branilca Gubbia pohvalil selektor Prandelli. Farina je odbil znesek, ki več kot dvakrat presega njegovo plačo. Čeprav ga ne bo v reprezentanci na tekmi, pa bo Farina na pripravah užival vse tisto, kar sicer dobijo italijanski reprezentanti. Prandelli ga bo na priprave povabil najverjetneje na prijateljsko tekmo z ZDA 29. februarja. "Tehnično gledano ne gre za vabilo v reprezentanco, toda šteje sporočilo," še meni Prandelli.

Najnovejša poteza Prandellija po svoje niti ni posebno presenečenje, saj italijanski selektor sistematično gradi kult reprezentance, potem ko so se Azzurri nič kaj častno poslovili z lanskega svetovnega prvenstva. Po novem selektor z disciplinskimi ukrepi kaznuje tudi klubske izpade svojih zvezdnikov, pred kratkim pa je ekipa trenirala na igrišču, odvzetem kalabrijski mafiji N'drangheti, s čimer je želel simbolično pokazati odločenost v boju z organiziranim kriminalom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.