Šport > Nogomet
21 ogledov

Prašnikar: Bistvenega napredka v igri nisem videl

Bojan Prašnikar bo še eno leto sedel na klopi Rudarja. (Foto: EPA) EPA
Po dveh zmagah Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 smo se pogovarjali z nekdanjim selektorjem Bojanom Prašnikarjem, ki nam je razkril svoje videnje obeh obračunov.

Kakšen je vaš splošni vtis po dveh zmagah slovenske nogometne reprezentance proti Albaniji in Cipru?
Uresničila se je velika želja, dobili smo šest točk. A treba je vedeti, da smo igrali proti Albaniji, ki je v našem rangu, in proti Cipru, ki je slabši od nas. Rezultatsko sta bili srečanji uspešni, a ne gre zanemariti, da smo imeli predvsem na prvi tekmi velike težave. Na srečo Albanci niso bili dovolj konkretni. Tudi na Cipru smo imeli težave v drugem polčasu. Lahko rečemo, da je bil ključni mož pri teh dveh zmagah Samir Handanović.

Ste glede na prejšnje obračune v igri Slovenije videli kaj drugačnega? Kakšen pozitiven premik?
Na igrišču se v primerjavi s prejšnjimi tekmami ni spremenilo kaj bistvenega, le to, da smo bili zdaj čvrstejši v obrambi. Nismo prejeli zadetka, a k temu je poleg dobrega zapiranja ekipe veliko prispeval Handanović.

Nastopa v Braziliji nas bo morda stal slab start v kvalifikacije. Kako gledate na to?
Pri Slaviši Stojanoviću se je prvič zgodilo, da je imel selektor praktično eno leto časa, da pripravi ekipo, da najde udarno enajsterico. To ni bilo opravljeno, zato smo te kvalifikacije začeli slabo tako v rezultatskem kot igralnem smislu.

Kaj menite o vrnitvi Milivoja Novakovića v reprezentanco?
V Sloveniji pač moramo vedno vpoklicati najboljše, nimamo širokega izbora vrhunskih igralcev, da bi lahko eksperimentirali z mladimi nogometaši. Milivoje Novaković je gotovo eden izmed ključnih mož, na Cipru je rešil tekmo. V vsakem primeru je zelo pomemben igralec v tej ekipi.

Josip Iličić, ki je na Cipru zabil svoj prvi reprezentančni gol, do zdaj v dresu Slovenije ni blestel tako kot na italijanski klubski sceni. Vaš komentar?
Iličić počasi prihaja do zrelosti v igri. Upam, da ga bodo v bodoče tudi poškodbe bolj obšle. Njegova kakovost seveda ni sporna, a do zdaj res ni kazal tega, česar je sposoben. Upam, da ga bo ta gol dvignil. Na Cipru je svojo nalogo opravil, naj bo tako tudi naslednjič.

Bojan Prašnikar je zgolj eden od štirih tujih trenerjev v Bundesligi. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V zadnjih obračunih je dobro igral Kevin Kampl. Vidite še kakšnega mladega igralca, ki bi lahko prevzel vodilno vlogo v izbrani vrsti?
Veliko drugih rešitev ne vidim, treba bo rotirati obstoječi kader. Ti dve tekmi nista bili najvišje merilo tega, kdo je nosilec reprezentance. Obe tekmi smo morali dobiti. Če ne premagaš Albanije doma in Cipra v gosteh, ne smeš razmišljati o svetovnem prvenstvu. Kevin Kampl je za to reprezentanco definitivno prava osvežitev, čeprav še ne bi rekel, da je nosilec moštva. Ti dve tekmi sta bili za takšno oceno vendarle malce lažji od tistih dveh, ki še sledita.

Kaj pa fantje v mladi reprezentanci (U21)?
Razvoj mlade reprezentance ne gre v pravo smer. Vidi se, da je zelo malo fantov naredilo preskok v člansko reprezentanco, in tako ne moremo računati na to, da bodo ti fantje zapolnili kader, če še pri kategoriji U21 ne dosegajo vrhunskih rezultatov.

Napoved za oktobrski tekmi proti Norveški in Švici?
Že zdaj je bila osvojitev šestih točk obveza, in če želimo na svetovno prvenstvo, bo tako tudi oktobra. Igrali bomo sicer proti precej močnejšima nasprotnikoma, vendar pa imaš v nogometu vedno možnost. Izgubiti nimamo več kaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.