Šport > Nogomet
22 ogledov

Pred 16 leti je Real Barçi vrnil s 5:0

Lionel Messi in Lassana Diarra Žurnal24 main
Pisalo se je leto 1902, ko sta Real Madrid in Barcelona prvič odigrala tekmo, ki so jo kasneje poimenovali El Clásico. Ko je pred 17 leti Barcelona zmagala s 5:0, ji je Real leto kasneje vrnil z enako mero.

Največja rivala, dva od največjih in najbogateljših klubov na svetu, Real Madrid in Barcelona, bosta v naslednjih 18 dneh odigrala štiri medsebojne tekme. V 109 letih sta moštvi odigrali 209 uradnih tekem, tako imenovanih El Clásicov. Z 85 zmagami proti 82 Barcelone je uspešnejši Real, a v zadnjem obdobju je boljši katalonski klub, ki je prvo letošnjo tekmo v Primeri dobil s 5:0. 42 tekem se je končalo brez zmagovalca, skupaj pa so zabili prek 680 golov. To soboto sledi druga letošnja tekma v Primeri, morda odločilna za prvaka, nato pa bosta ekipi igrali še finale španskega pokala (20. aprila) in dve tekmi polfinala Lige prvakov (27. aprila in tretjega maja). To je prava priložnost, da se spomnimo nekaj najbolj nepozabnih El Clásicov v zgodovini. S pomočjo agencije Reuters smo izbrali naslednjih pet.

13. maj, 1902 – Real Madrid : Barcelona 1:3
Katalonski klub je dobil prvi dvoboj s kastiljskim in to je bil začetek velikega rivalstva. Šlo je za tekmo v čast novookronanemu španskemu kralju Alfonsu XIII. na madridskem stadionu Hipodromo. Enega od zadetkov Barcelone je dal ustanovitelj kluba Švicar Joan Gamper.

21. junij, 1936 – Real Madrid : Barcelona 2:1
Manj kot mesec pred začetkom španske državljanske vojne je Real prvič v finalu španskega pokala premagal Barcelono. V razdeljeni državi so le dva meseca kasneje Frankove sile izvedle atentat na takratnega predsednika Barcelone, Josepa Sunyola.

23. november, 1960 – Barcelona : Real Madrid 2:1
Na čelu z Alfredom di Stefanom je Real med letoma 1956 in 1960 dobil pet evropskih tekem proti Barcelonu, konec leta 1960 pa je prvi evropski skalp le uspel tudi Kataloncem. Šlo je za tekmo osmine finala. Na prvi je bilo 2:2, nakar je na Nou Campu domača ekipa zmaga s 2:1.

20. januar, 1994  - Barcelona : Real Madrid 5:0
Nizozemska legenda Barcelone Johan Cruyff je leta 1992 ekipo prvič popeljal do evropskega naslova, takratna dominanca nad Realom pa je bila kronana leta 1994, ko so na Nou Campu slavili s kar 5:0. Hat-trick je dosegel Brazilec Romario. Leto kasneje je Real vrnil z enako mero.

2. maj, 2009 – Real Madrid : Barcelona 2:6
Vrhunec premoči Barcelone v zadnjih letih je bila zmaga s 6:2 v sezoni 2008/2009, ko je ekipa pod taktirko Pepa Guardiole osvojila vse. Francoz Thierry Henry in Argentinec Lionel Messi sta dala vsak po dva zadetka, zadela pa sta tudi branilca Španca Carles Puyol in Gerard Pique.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.