Šport > Nogomet
3626 ogledov

Tako je Slovenec potopil Real Madrid

Adrijan Fegic youtube
Danes mineva 39 let od zgodovinskega dne, ko je Rijeka premagala najuspešnejši klub lige prvakov in prejšnjega pokala državnih prvakov. Dva gola je zabil Slovenec.

Štiriindvajsetega oktobra 1984 je na sloviti Kantridi gostoval Real Madrid, tekma takratnega pokala Uefa pa se je vpisalo v zgodovino hrvaškega prvoligaša. Rijeka je namreč pred domačimi gledalci slavila s 3:1, najzaslužnejši za potop španskega velikana pa je bil slovenski napadalec Adrijan Fegic, ki se je proti moštvu, tega so sestavljala slovita imena kot so Chendo, Camacho, Sanchis, Vasquez, Michel, Butrageno, Valdano, Stielike, dvakrat vpisal med strelce.

"Real je bil takrat približno tako zvezdniški kot danes. Camacho, Valdano in mnogi drugi so bili strah in trepet. Mi smo bili dober klub, oni pa nas za razliko od številnih uglednih klubov niso poznali, ampak so nas podcenjevali," je pred leti za 24ur dejal Primorec. "Spomnim se, da se je takrat, preko noči, zame ogrelo več kot deset klubov," je dodal zdaj 67-letni Fegic.

'Cruyff iz Rijeke' je kasneje kariero nadaljeval v Franciji, zaigral je za AS Nancy, FC Limoges in USL Dunkerque, pri prvem ga je vodil sloviti Arsene Wenger, ki je takrat šele začenjal svojo trenersko pot. Na začetku devetdesetih let je Fegic kariero sklenil v ajdovskem Primorju.

Na reškem dvoboju z Realom je sicer zadel za 1:0 in 3:0, Španci pa so ob koncu tekme dosegli častni zadetek.

Za Rijeku so na omenjenem dvoboju zaigrali Mauro Ravnich, Nebojša Malbaša, Boris Tičić, Srećko Juričić, Miloš Hrstić, Borče Sredojević, Nenad Gračan, Adriano Fegic, Dragan Stevanović, Danko Matrljan, Damir Desnica, v igro pa sta vstopila še Davor Radmanović in Nikica Milenković.

Povratni dvoboj je bil farsa v režiji belgijskega sodnika Rogerja Schoetersa, Real je pred 80.000 gledalci na stadionu Santiago Bernabeu premagal Rijeko s 3:0 in napredoval v osmino finala pokala Uefa, ki ga je tudi osvojil.

“Še dobrih 20 minut pred koncem smo držali izid 0:0, potem pa si je sodnik izmislil enajstmetrovko. Za povrh nam je izključil tri igralce, med njimi tudi gluhonemega nogometaša Damirja Desnico. Zaradi ugovarjanja," se je za Primorske novice pred časom spominjal Fegic. Zgodba je takšna: Desnica ni slišal sodnikovega žvižga in dobil rumeni karton, ker ni prekinil igre, kasneje pa je dobil še rdečega zaradi ugovarjanja. Real je nato zabil dva gola.

"Tega sodnika je Uefa suspendirala, a to je bila za nas slaba tolažba. Sam še vrtim film zamujene priložnosti, ki sem jo imel pri izidu 0:0. Vtisi z gostovanja v Madridu so sicer nepozabni: od klubskih vitrin s prestižnimi lovorikami do že tedaj luksuznih slačilnic in seveda same travnate površine. Vedeli smo, kdo nam stoji nasproti, toda bili smo samozavestni,” pravi Fegic.

"Takrat je Real pokazal, da ni močan le na igrišču, ampak tudi zunaj njega. Če ne bi prišli do želene razlike, bi nam verjetno izključili še četrtega igralca," je o tekmi v Madridu dejal Fegicev takratni soigralec Nenad Gračan. Ta je kasneje v karieri igral prav v Španiji, nosil je dres Ovieda. "Ko sem igral tam, sem odšel tudi na pijačo z Butraguenom, Chendom in ostalimi nogometaši Reala. Spominjajo se Desnice, še posebej sramotne izključitve v Madridu. Dobro so se zavedali, kako so nas premagali," je za 24sata.hr ob obletnici zmage na Kantridi dejal Gračan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.