Šport > Nogomet
247 ogledov

Pred 37 leti je Poljud zapel v Titovo čast

Hajduk Split Crvena zvezda Poljud smrt Tita Youtube
Pred 37 leti se je zgodil eden najbolj presuljivih dogodkov na športnih prizoriščih bivše Jugoslavije.

4. maja 1980 je v Ljubljani izdihnil Josip Broz Tito. Prebivalstvo Jugoslavije je po njegovi smrti na različne načine počastilo umrlega voditelja, eden najbolj znamenitih dogodkov pa se je zgodil v Splitu.

Na tamkajšnjem Poljudu sta prvenstveno tekmo igrala domači Hajduk in beograjska Crvena zvezda. Ko je malce po 15. uri prišlo obvestilo o Titovi smrti, je sodnik prekinil tekmo, nogometaši so stopili skupaj, celoten stadion pa je zapel pesem Druže Tito mi ti se kunemo.

"Cela država je žalovala, reakcija nas nogometašev pa je bila v tistem trenutku povsem naravna. Ko je bila tekma prekinjena, smo bili vsi tiho, nekdo je jokal. Odšli smo v slačilnico in na TV gledali novice o Titovi smrti. Nato smo hitro zapustili Split," je o dogodku dejal takratni vratar Crvene zvezde Živan Ljukovčan.

Pretresenost ljudi ob smrti maršala je opisal tudi legendarni nogmetaš Hajduka Zlatko Vujović: "Povedali so nam ob polčasu. Zbrali smo se na centru in sodnik je prekinil tekmo. Sprva tišina, nato se je slišal ženski jok. Po tekmi sem na ulicah videl veliko zbeganih ljudi. Prešinilo me je, kdo bo po Titu vodil našo državo."

 
Komentarjev 1
  • goldhorn 09:23 05.maj 2017.

    Škoda da ni izdihnil že leta 41.