Šport > Nogomet
22 ogledov

Pred finalom LP: kaznovani želijo amnestijo

Cakir Drogba Ramires Obi Mikel Barcelona Chelsea Liga prvakov polfinale povratna EPA
Združenje nogometnih sindikatov (FIFPro) je v četrtek pozvalo vodilne v Evropski nogometni zvezi (Uefa), naj kaznovanim nogometašem Chelseaja in Bayerna Münchna, ki bi morali zaradi rumenih kartonov izpustiti finale Lige prvakov, dovolijo nastop na Allianz Areni. Uefa je medtem že sporočila, da bo Chelseajev kapetan John Terry lahko dvignil pokal.

Pravila Uefe namreč pravijo, da mora vsak nogometaš, ki je dobil tri rumene kartone v izločilnih bojih, počivati na eni tekmi. Ta usoda je doletela po tri nogometaše Chelseaja in Bayerna Münchna, če seveda ne štejemo kapetana Londončanov Johna Terryja, ki bo od vseh po neumnem udarcu v hrbet nasprotnika še najbolj "zasluženo" počival.

Chelsea je po rumenih kartonih, ki so si jih njihovi nogometaši prislužili na povratni tekmi polfinala proti Barceloni, za münchenski finale ostal brez Branislava Ivanovića, Ramiresa in Raula Meirelesa, Bayern pa Luiza GustavaDavida Alabe in Holgerja Badstuberja, ki so bili kaznovani na sredinem obračunu z Realom Madridom.

Liga prvakov ne pozna milosti

Pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) so pravilo o "amnestiji" uvedli že pred dvema letoma, tako da igralci, ki bi dobili rumeni karton v polfinalu svetovnega prvenstva, ne bi izpustili finalne tekme. Uefa je podobno pravilo nemudoma sprejela tudi za evropska prvenstva, medtem ko so pravila v Ligi prvakov ostala nedotaknjena.

"Vsak, ki stori velik prekršek v polfinalu, bi moral dobiti rdeči karton in izpustiti finale, ampak prekrški, ki se kaznujejo z rumenim kartonom, ne upravičijo resne kazni, ki je izpustiti tekmo svojega življenja," je dejal predstavnik za odnose z javnostjo pri FIFPro Simon Barker. "Denimo Alaba, ki mu je zdrsnilo, žogo pa je dobil v roko. Ni prav, da bi moral igralec izpustiti finale Lige prvakov zaradi nečesa takega."

"Nekateri pravijo, da bo to igralcem samo dalo priložnost, da brcajo skozi celotni polfinale, ampak to je popoln nesmisel. Vsak resen prekršek bi moral pomeniti rdeči karton, kar bi pomenilo, da ne bi smel igrati v finalu," dodaja Barker.

Mikel: "Kartone bi morali izbrisati"

Kmalu po uvrstitvi v finale je Chelseajev vezist John Obi Mikel pozval Uefo, da spremeni pravila suspenza za finalne tekme. Mikel je Barceloninega napadalca Alexisa Sáncheza še obtožil "pretiravanja", češ da je Terryjevo brco izkoristil za njegovo izključitev, podobno pa naj bi rumeni karton izsilil tudi zanj.

"Ja, rumeni kartoni bi se morali izbrisati pred finalom in Uefa bi morala pregledati to pravilo," je dejal nigerijski reprezentant. "Ko greš v finale, si vsak želi videti najboljše igralce. Škoda je, da JT (Terry, op. a.), Ivanović, Meireles in Ramires ne bodo igrali. Prekršek Terryja je bil precej dvomljiv – glede na to, kar sem videl, je bil za rumeni karton. Mislim, da je Alexis (Sánchez) pretiraval. Enako je storil meni. Prislužil mi je rumeni karton."

"Malo sem se ga dotaknil, on pa se je na tleh desetkrat zavrtel. Gotovo je pretiraval. Vsi štirje nogometaši so bili povsem 'sesuti' v slačilnici. Veseli so za ekipo, ampak zelo razočarani, ker ne bodo igrali v finalu. Naslov bomo osvojili zanje," je še dodal Mikel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.