Šport > Nogomet
9 ogledov

Pred finalom: ob žvižgih himni konec tekme?

Real Madrid Aguirre Perez sprejem naslov prvakov pokal pokrajinska vlada EPA
Pred petkovim finalom španskega pokala med Barcelono in Athleticom Bilbaom se odgovorni v španskem nogometu spet pripravljajo na morebitno žvižganje himni, ki je finalno tekmo obeh nasprotnikov zaznamovalo že leta 2009. Predsednica madridske pokrajinske vlade je celo pozvala k prekinitvi tekme in igranjem pred praznimi tribunami.

"Žaljenje zastave in himne sta prestopka po kazenskem zakoniku. To ne sme biti dovoljeno in zato bi, po mojem mnenju, tekmo morali odpovedati in jo odigrati za zaprtimi vrati na drugem kraju," je v intervjuju za radio Onda Cero dejala Esperanza Aguirre, predsednica madridske pokrajinske vlade in članica konservativne stranke Partido Popular.

Pred petkovo finalno tekmo na madridskem stadionu Vicente Calderón, kjer se bosta tako kot leta 2009 pomerila Barcelona in Athletic Bilbao, se odgovorni namreč spet pripravljajo na praktično neizbežno žvižganje španski himni, ki se je uresničilo tudi pred tremi leti v Valencii, na španski državni televiziji TVE pa so zvok nato naknadno izrezali.

"To je prvenstvo Španije. Ta pokal predstavlja predsednika republike, ko smo imeli republiko, (generala Francisca, op. a.) Franca, ko je bil Franco in zdaj pokal njegovega veličanstva kralja, ampak to je španski pokal," je še pristavila Aguirrejeva. Medtem je predsednik španskega kongresa Jesús Posada možnost prekinitve finala že zavrnil.

Katalonci pozivajo k "žvižgom za neodvisnost"

V debato so se vključili tudi člani Barcelone, predsednik Sandro Rosell in branilec Gerard Piqué. Rosell je izrazil upanje, da bodo lahko navijači katalonskega kluba "svobodno izražali svoje občutke", medtem ko je Piqué pristavil, da so v državi trenutno resnejši problemi kot žvižganje himni na tekmi pokala.

"Želimo si le odigrati to tekmo, osredotočamo se na zmago v finalu. Navijači se bodo vedli spoštljivo, ampak imajo pravico, da izražajo svoje občutke," je na torkovi novinarski konferenci dejal Piqué. "V tej državi so tudi večje težave. Moramo uživati v finalu in se osredotočiti na zmago, drugi ljudje pa se morajo osredotočiti na druge reči."

Separatistična katalonska skupina Catalunya Acció pred tekmo na svoji spletni strani poziva navijače, naj z žvižgi pokažejo svoje neodobravanje do Španije. "Žvižgajte za jezik, za svobodo, žvižgajte za volitve, žvižgajte proti kraji in žvižgajte za novo katalonsko državo," se glasi njihov slogan pred tekmo v Madridu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.