Šport > Nogomet
20 ogledov

Pred polnimi tribunami na zmago

Selektor Matjaž Kek si želi ostati zraven. Žurnal24 main
Naša nogometna reprezentanca se bo v sredo ob 20.45 v Ljudskem vrtu proti Slovaški v kvalifikacijah za SP leta 2010 prvič predstavila domačemu občinstvu.
 

Slovaška zvezd(ic)a

Martin Škrtel je 23-letni in 193 centimetrov visoki branilec, ki se je pred nogometom ukvarjal s hokejem na ledu. Pred prihodom v Liverpool je igral za ruski Zenit. Proti Severni Irski je zabil za 1:0. Zelo nevaren je v skok igri.

Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci na Ptuju povedal, da ni treba dosti filozofirati glede na to, da je izbrana vrsta po daljšem času znova pozitivno medijsko izpostavljena, v javnosti pa so od tekme velika pričakovanja. "To na ekipo sicer nalaga določeno breme, ki pa je tokrat pozitivne narave. Zavedamo se, kakšna tekma nas čaka in kdo je naš nasprotnik, čeprav o njem ne želim na dolgo in široko razpravljati. Mi imamo o Slovakih dovolj informacij in se bomo temu ustrezno pripravili," je povedal Kek. Eden od najbolj izkušenih v slovaški izbrani vrsti je 31-letni Marek Mintal . Član Nürnberga je tekmo proti Severni Irski začel na klopi, a je z izkušnjami v veliko pomoč mlajšim fantom.

 

Slovaška zvezd(ic)a

Marek Hamšik z 21 leti spada med največje upe slovaškega nogometa. Član Napolija igra na sredini igrišča. V Italijo je odšel že pri 17 letih, ko je Brescia Slovanu iz Bratislave zanj odštela 500 tisoč evrov. Z Napolijem je lani podpisal petletno pogodbo.

Po njegovem mnenju je vse odvisno od njih samih, kako bodo stali na igrišču in kako bodo odgovorili na določene naloge, računa pa tudi na veliko pomoč polnega Ljudskega vrta, kar je lahko pomemben adut na tekmi. "Sicer lahko gredo takšne tekme v eno ali drugo smer, toda v slovenski reprezentanci bomo storili vse, da tekmo zaključimo s pozitivnim rezultatom," meni slovenski selektor. Kek se je dotaknil tudi zdravstvenega stanja v ekipi in povedal, da sta v ponedeljek z ekipo nekaj časa trenirala tudi oba "poškodovanca" Marko Šuler in Mitja Mörec . Pred tem sta opravila tudi ultrazvok, ki je pokazal, da mišici nogometašev nista načeti, a so se pri Mörecu znova pojavile bolečine, Šuler pa je trening predčasno zaključil, zato Kek za zdaj še ne more zagotovo potrditi, da bosta pripravljena.


Kek bo proti Slovakom lahko računal tudi na usluge proti Poljakom odsotnega Bojana Jokiča. © Saša Despot

 
"Vsi ostali so pripravljeni in vključno z Bojanom Jokićem, ki je na sobotni tekmi odslužil kazen, kandidirajo za enajsterico. Z vrnitvijo Jokića imamo nekaj več manevrskega prostora v primeru neigranja omenjene dvojice, konec koncev pa je tu še Luka Elsner. Kljub temu bomo do zadnjega poskušali oba pripraviti za igro, verjamem pa, da vsaj enega, kar bi nam precej olajšalo težave," je še dejal Matjaž Kek, ki pa ne namerava vpoklicati morebitnih novih igralcev.

Proti Slovakom, ki so v soboto doma zabeležili zmago z 2:1 proti Severni Irski , bodo verjetno nekoliko težje tudi noge zaradi naporne tekme v Vroclavu. Kek je v zvezi s tem povedal, da bo tekma v Mariboru tekaško verjetno še celo bolj naporna kot na Poljskem, čeprav bodo vsaj vremenski pogoji zaradi večernega termina nekoliko boljši. Sicer pa se mu zdi zelo pomembno tudi, kako bo ekipa šla v tekmo mentalno. S Slovaki se Kek, ki prav danes praznuje rojstni dan, ne želi obremenjevati, saj je po njegovih besedah vselej treba pripraviti nekaj različnih taktičnih variant, tako da bodo sposobni odgovoriti na kakršnokoli presenečenje. Ob tem ni pozabil omeniti, kako je njegovo moštvo po njegovem mnenju fenomenalno odreagiralo po prejetem zadetku na Poljskem.

 
 

Najpomembneje je, da igramo na remi, ne pa na zmago. Če bomo igrali na zmago, bomo zagotovo izgubili tekmo. Če bomo igrali na remi, imamo možnosti za zmago. Čakati moramo na priložnosti. Nimamo ekipe, da bi lahko napadali.

Branko Oblak, nekdanji selektor

 
Veliko od tekme pričakujejo tudi nogometaši. "Za nas je najbolj pomembno, da skušamo ponoviti pristop s tekme proti Poljakom. Osebno pričakujem še težjo tekmo, kot je bila sobotna, česar se moramo vsi zavedati, vendar s pravim pristopom lahko dosežemo ugoden rezultat," je dejal Andrej Komac. Vratar Samir Handanovič se sicer še spominja svojega reprezentančnega debija, ko je prav proti Slovakom leta 2004 na gostovanju v Trnavi preprečil, da bi načeli njegovo mrežo (0:0), vendar pravi, da je to povsem nepomembno. "Od spominov se ne da živeti. Razmišljati je treba zgolj o vsaki naslednji tekmi. Sam sem že pozabil tudi na sobotno tekmo, saj moramo biti zdaj osredotočeni zgolj na tekmo s Slovaško," je dejal prvi čuvaj slovenske mreže.


Samir Handanovič je leta 2004 na tekmi proti Slovaški svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. © Boštjan Tacol

 

Zaenkrat je prodanih 7600 vstopnic, zato vsi skupaj verjamejo, da bo Ljudski vrt znova poln, Nogometna zveza Slovenije pa je 500 vstopnic posredovala tudi Slovakom. Pravico na tekmi bo delila norveška trojka na čelu s Sveinom Oddvarjem Moenom .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.