Šport > Nogomet
19 ogledov

Predsednik Atlética: Finale tudi na Bernabéuu

Courtois Chelsea Atletico London Liga prvakov polfinale EPA
Vratar Atlética Thibaut Courtois je bil glavna zvezda treninga madridskega Atlética v Londonu, kjer je po treh letih prvič preizkusil zelenico "domačega" stadiona. Eden Hazard in John Terry bosta nared, Petr Čech ne, trdi José Mourinho.

Po navadi ni nič čudnega, ko se igralec pojavi na stadionu kluba, v čigar lasti je, na dan drugega polfinala Lige prvakov med Chelseajem in Atlético Madridom hudomušno poroča španski dnevnik Marca.

Vsa pozornost je bila namreč znova usmerjena v 21-letnega vratarja rdeče-belih Thibauta Courtoisa, čigar (ne)igranje zaradi lastništva londonskega kluba je bilo nekaj časa vprašljivo, a je Belgijec po dogovoru za zaprtimi vrati odigral celo prvo tekmo na stadionu Vicente Calderón.

Zadnja ovira svojim delodajalcem

Tokrat je šel še "korak dlje" in na Stamford Bridgeu v dresu Atlética treniral prvič, odkar ga je leta 2011 kupil Chelsea. Navijači modrih bodo videli vratarja, ki naj bi predstavljal prihodnost kluba, a Courtois bo imel nevsakdanjo nalogo – matičnemu klubu preprečiti boj za drugi naslov v Ligi prvakov v treh sezonah, piše Marca.

Courtois je bil enkrat že usoden za "penzionerje", ko je predlani ob začetku svoje druge posoje v Madridu pomagal Atléticu do evropskega superpokala. Kluba se še pogajata za njegovo četrto posojo, madridski delegat Miguel Ángel Gil naj bi se prav na dan tekme sestal z odposlanci lastnika Chelseaja Romana Abramoviča, da bi bil dogovor sklenjen čim prej. Toda José Mourinho, mojster zakulisnih igric, se ne bo vdal kar tako, še poročajo španski mediji.

Proti Chelseaju še nepremagan

"Prav nič mu ni bilo všeč, da je Courtois nasprotnik na dveh tekmah takšne pomembnosti. Znano je, da zasebni dogovor med obema kluboma znaša tri milijone evrov na tekmo, v zameno za ta znesek pa lahko Atlético igra z Belgijcem. Uefa je posredovala in jasno sporočila, da tovrstnih klavzul ne priznava," še poroča Marca.

Courtois naj bi bil kljub medijskemu trušču povsem miren, po prihodu iz Genka in odhodu na prvo posojo k Atléticu pa je odigral že več kot sto tekem. Madridska številka 13 proti svojemu matičnemu klubu ni dobila še niti enega gola.

Terry: Ne morem zagotoviti, da bo to navdušujoča tekma

"On je zvezda, zato ga je Chelsea kupil," je Courtoisa na novinarski konferenci pohvalil kapetan domačega moštva John Terry. "Ne morem zagotoviti, da bo to navdušujoča tekma, toda pričakujem, da bodo lahko navijači na koncu z nami proslavljali zmago. Vem, da so našo ekipo kritizirali zaradi načina, kako smo igrali, toda za igralca so pomembne zmage. Nič ne more nadomestiti tega občutka."

Torres Chelsea Atletico Liga prvakov polfinale | Avtor: EPA EPA
Mourinho je pred tekmo napovedal, da bosta nared tako Terry kot Chelseajev igralec sezone Eden Hazard. Portugalec je še razkril, da vratar Petr Čech kljub šokantni vrnitvi na treninge z ekipo ne bo nared. Čecha je Mourinho po prvi tekmi v Madridu namreč odpisal do konca sezone, a se je češki vratar skupaj s Terryjem in Hazardom presenetljivo pojavil na fotografijah zadnjega treninga pred odhodom. Hazard je bil odsoten vse od povratne tekme s Paris Saint-Germainom v četrtfinalu, ki ga je zapustil poškodovan.

Liga prvakov mu še nekaj dolguje

"Pripravljen je. Moja izbira pa je, če bo začel ali ne, a je pripravljen," je na novinarski konferenci dejal Mourinho in potrdil, da bo Terry v prvi postavi. Dolgoletni kapetan modrih je lahko slišal pravo odo iz ust Portugalca, ki je prepričan, da mu Liga prvakov še "nekaj dolguje", potem ko je Terry izpustil finale leta 2012 v Münchnu, štiri leta prej pa v Moskvi zapravil mitsko najstrožjo kazen.

"Moj kapetan igra na enaki ravni, kot je igral takrat, ko sem zapustil Chelsea leta 2007, tako preprosto je to. Sedem let kasneje spet igra na svoji najboljši ravni. Pošteno je povedati to. Prav tako je pošteno reči, da ljudje, ki ga obkrožajo, ljudje, ki igrajo na njegovi levi in desni ter pred njim, prav tako igrajo fantastično. Njegovo sodelovanje z (Garyjem) Cahillom je fantastično in ljudje, ki delajo skupaj na enakih položajih, opravljajo fantastičen posel. Res sem vesel, da vidim igralca, kakršen je on, šest ali sedem let kasneje nazaj na enaki ravni," je dodal Mourinho.

"Menim, da si zasluži več, kot mu je Liga prvakov dala do zdaj. Izgubil je nekaj polfinalov v posebnih okoliščinah. Izgubil je tudi finale, prav tako v posebnih okoliščinah. Zmagal je v finalu v posebnih okoliščinah, ker ni mogel igrati. Menim, da mu Liga prvakov še nekaj dolguje. Seveda, da bo začel jutri. Seveda. Čech? Jasno je, da mu njegovo stanje ne dovoljuje, da bi igral, toda sporočilo ekipe je sledeče: vsi so tu in si želijo opraviti dober posel, toda njegovo stanje mu, jasno, ne daje nikakršnih možnosti."

Cerezo: Če Real hoče, lahko igramo tudi na Bernabéuu

Vedno navihano razpoloženi Atléticov predsednik Enrique Cerezo je pred povratno tekmo polfinala priznal, da bi imel za nasprotnika v finalu raje Bayern, a da bi bilo lepo igrati tudi madridski derbi za evropski naslov, kar bi se zgodilo prvič v zgodovini tekmovanja. V finalu Lige prvakov namreč še nikoli nista igrali ekipi iz istega mesta.

"Nisem gledal tekme Real Madrida. Bil sem na večerji pri Chelseaju," je dejal Cerezo. "Raje bi videl, da bi v finalu dobili Bayern, ker imamo z njimi neporavnane račune. Toda zmagal je Madrid in prišel naprej. Tudi njih smo 'prebrali' v zadnjih tekmah, in če izločimo Chelsea, nas čaka zelo lep madridski finale v Lizboni. Z njimi smo že igrali veliko finalov, če želijo, bomo igrali na Bernabéuu. Mourinho ali Simeone? Sta dva trenerja, o katerih pravijo, da lahko igrata na bolj ali manj podoben način. Mourinho je velik trener, toda Simeone je najboljši na svetu."

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Ob 20.45:
Chelsea – Atlético Madrid /0:0/

Verjetni postavi

Chelsea: Schwarzer; Ivanović, Terry, Cahill, Azpilicueta; Luiz, Ramires; Schürrle, Oscar, Hazard; Eto'o.

Atlético: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Luís; Tiago, Suárez, Koke, Arda; García, Costa.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija).

/X:Y/ – v poševnicah je izid prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.