Šport > Nogomet
48 ogledov

Predsednik Atlética: Se bo Barça ubila?

Cerezo Gonzalez Manzano Cobo Vicente Calderon La Peineta stadion EPA
Predsednik madridskega Atlética Enrique Cerezo je za katalonski radio RAC1 dejal, da bo Barcelona, če proti njegovemu moštvu na zadnji dan prvenstva ne bo imela več možnosti za naslov, igrala zgolj za zabavo.

"Če Barça ne bo igrala za nič, kaj bo storila? Se bo ubila? Tvegala, da se njeni igralci poškodujejo ob koncu sezone? Verjamem, da bodo, če ne bodo igrali za nič, odigrali tekmo za zabavo," je za oddajo El món a RAC1 dejal Enrique Cerezo, izjave predsednika Atlético Madrida pa je prenesla Europa Press.

Kalkuliranje pred infarktnim zaključkom prvenstva in famozni kovčki z denarjem za "motivacijo" različnih ekip že zdaj pretresajo državo. Atlético ima kljub nedeljskemu porazu pri Levanteju (0:2) vse v svojih rokah in potrebuje le še štiri točke z domačega obračuna proti Málagi in gostovanja pri Barceloni.

Nimajo denarja za v kovček

Brez realnih možnosti nista niti oba velikana – Katalonci upajo na zdrs večnega rivala Real Madrida, ki je po porazu Atlética zapravil izjemno priložnost za morda odločilno približanje na domači tekmi z Valencio (2:2). Cerezo je z dobršno mero ironije odgovoril tudi na namig, da bo Atlético poskušal s kakšnim "kovčkom" motivirati igralce Elcheja, ki v naslednjem kolu gostijo Barço.

"Rekel vam bom eno stvar in ne vzemite jo kot šalo: če bi imeli denar, bi morda pomislil na motiviranje Elcheja," je dejal predsednik finalista Lige prvakov in zatrdil, da govorice o razprodaji najboljših posameznikov ekipe ne bodo vplivale na zbranost.

Vroča razprava med Tebasom in Rubialesom

"Zaradi komentarjev, ki niso točni, si ne želimo, da bi nas destabilizirali. Ni nikakršnega dogovora med Diegom Costo in Chelseajem," je pristavil Cerezo. Vodstvo španske lige (LFP) je v ponedeljek potrdilo urnik predzadnjega kola, v katerem bo večina tekem na sporedu 11. maja ob 19. uri.

"Maletas", kovčki, ki v Španiji predstavljajo nagrade drugih klubov svojim kolegom, ki jim z zmago nad direktnimi nasprotniki pripomorejo v lovljenju lastnih ciljev, so postali vroč predmet razprave. Javno sta se udarila tudi novi predsednik La Lige Javier Tebas in predsednik sindikata nogometašev (AFE) Luis Rubiales.

"Prejemanje denarja prepovedano in resno kaznivo"

"Zakaj ne bi vzeli darilca za zmago?" se je nespametno pred tekmo Levanteja z Atléticom pošalil nogometaš Rubén García. Besede mladega krilnega nogometaša so sprožile plaz komentarjev, ki so še eksponentno poskočili po Levantejevi nedeljski zmagi.

Diop Levante Atletico Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Levantejev igralec Rubén mora vedeti, da je prejemanje denarja za zmago na tekmi prepovedano in resno kaznivo," je tvitnil predsednik LFP Tebas. Rubiales je po drugi strani za televizijo Canal Plus dejal, da se sindikat zavzema za legalizacijo tovrstnih bonusov, ki bi jih lahko tako bolj transparentno nadzirali.

Rubiales: Vsako leto nastane debata

"Rubén je izjemen fant, ki ga dobro poznam," je dejal Rubiales, nekdanji branilec Levanteja, Xereza in Hamilton Academicala. "Tudi sam je rekel, da je bila njegova izbira besed morda napačna, želel je reči le, da gredo po zmago, če pa ti povrh vsega nekdo želi dati darilo ... Če ni negativnega vedenja na igrišču, lenosti in brezbrižnosti ali nameščanja tekem, v čem je težava? To bi nadzirali in preprečili goljufanje davkarije, bilo bi transparentno. Moramo se usesti in pogovoriti. Smo v demokraciji, ni treba, da to postane težava. Vsako leto nastane debata, ko se ekipe borijo za naslov, obstanek ali tisoč drugih reči. Stvari je treba narediti čim jasnejše.

Rubiales je na vprašanje, ali je tudi sam kot igralec kdaj dobil podobno "darilo", priznal, da ga tovrstno motiviranje s strani drugih klubov ni motilo.

Bolje pogovor o kovčkih kot o nameščanju tekem

"Jaz sem šel kot igralec vedno na zmago, seveda pa me ni motilo, če mi je kdo želel dati manjšo nagrado – brez težav," je pristavil. "Menim, da moraš biti inteligenten pri vsem tem. Kar moramo storiti, je, da to reguliramo. Najpomembneje za profesionalca je, da je profesionalen, da gre vedno na igrišče in da vse od sebe. Lahko zmagaš ali izgubiš, a greš nazaj v slačilnico z vedenjem, da si dal vse od sebe. Menim, da je dobro, da se zdaj pogovarjamo o tem, ne o nameščanju tekem. To je občutek, ki ga imam."

Strokovnjak za športno pravo Tebas, ki je lanskega aprila, ko je prevzel novo funkcijo, napovedal boj z največjimi težavami španskega nogometa, je že večkrat spregovoril tudi o težavah pri boju z nameščanjem tekem na Iberskem polotoku, kjer je večkrat krožilo tudi ime Levanteja.

Tebas je pred kratkim celo objavil knjigo z naslovom El fútbol no es así (Nogomet ni takšen), v katerem je dramatiziral takšne in drugačne težave v eni od najuspešnejših lig Evrope. Tvitnil je še, da Rubiales ne razume pomembnosti vprašanja: "Obžalovanja vredni komentarji Rubialesa, predsednika AFE, zaradi samega časa objave, in ker ne razume globine teh težav."

Španska liga, pari in razpored 37. kola:

Sobota ob 20.00:
Villarreal – Rayo Vallecano

Ob 22.00:
Levante – Valencia

Nedelja ob 17.00:
Athletic Club – Real Sociedad

Ob 19.00:
Atlético Madrid – Málaga
Celta Vigo – Real Madrid
Elche – Barcelona
Espanyol – Osasuna
Getafe – Sevilla
Granada – Almería
Real Betis – Real Valladolid

Komentarjev 1
  • vzev 15:13 05.maj 2014.

    Samo je pa trenutni razplet eden boljših za Real. Če Barcelona res nebi imela več možnosti za prvaka bi sigurno na zadnji tekmi zanalašč izgubila, da nebi bil prvak Real. Toda sedaj temu ne more biti več tako. Če vsi ...prikaži več tri klubi zmagajo naslednjo tekmo (Real naslednji dve tekmi) bodo točke Atletico Madrid 91, Real 89 in Barcelona 88. Ker če Barcelona zmaga je lahko prvak v primeru, da Real zadnjo tekmo izgubi ali igra izenačeno, to pa pomeni, da se bo rabila zadnjo tekmo potruditi. Seveda pa še ima vedno najboljšo možnost Ateltico