Šport > Nogomet
806 ogledov

Predsednik s prstom pokazal na krivca za Messijev odhod

joan laport Epa
Barcelona se je kljub vzajemni pripravljenosti za podpis nove pogodbe morala odpovedati Lionelu Messiju.

Predsednik Barcelone Joan Laporta je pojasnil, da med glavne razloge za neuspešno podaljšanje sodelovanja z Lionelom Messijem šteje napačne strateške odločitve in nezavidivljivo finančno situacijo kluba, ki se že dlje časa utaplja v dolgovih.

Argentinec je bil sicer kariero pripravljen nadaljevati v Barceloni, kjer bi pristal tudi na znižanje plače, a so mu to preprečile ekonomskem in strukturne ovire.

lionel messi Konec pogajanj Šport Brat bogatega lastnika razglasil prihod Messija

"Klubske številke so zasktbljujoče," je razpad pogajanj z nogometašem, ki je v dveh desetletjih postal sinonim za klub, povedal predsednik katalonskega ponosa.

"Podedovali smo katastrofalno stanje. Naš račun za plače znaša 110 odstotkov celotnega prihodka. Klub se je vodilo na strahoten način. Glede plač nimamo nobenega manevrskega prostora. Upoštevati moramo pravila finančnega fair-playa. Imamo zvezane roke. Številke so slabše, kot je bilo prikazano in kot smo predvidevali na podlagi uradnih izračunov," je dodal.

protest | Avtor: Epa Epa

Laporta je ob imenovanju glavnega krivca s prstom pokazal na vodstvo elitnega španskega prvenstva, kritičen pa je bil tudi do dogovora med ligo in ameriškim investicijskim skladom CVC, ki je za 10-odstotni delež v La Ligi odštel slabe tri milijarde dolarjev.

"Pričakovali smo več fleksibilnosti. Drugi klubi zahtevajo, da se pravila upoštevajo, in to moramo spoštovati. Ne moremo zastaviti pol stoletja televizijskih pravic, da bi zadostili pravilom finančnega fair-playa. Tega nisem pripravljen storiti. To je klub s 122-letno zgodovino in je večji od vsakega posameznika, četudi gre za najboljšega igralca na svetu."

joan laporta | Avtor: Epa Epa
"Veseli smo, da je bil Messi naš nogometaš, vendar nas dogovor z njim ne zanima več. Barcelona je nad vsakim posameznikom in treba jo je zaščititi. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči. Zdaj je treba obrniti nov list. Prepričan sem, da smo lahko uspešni še naprej," je dejal Laporta.

Poudaril je, da je bil Messi pripravljen svoje zahteve prilagoditi situaciji kluba, a dogovora vseeno ni bilo mogoče skleniti. "Vse je naredil, da bi ostal. Že to, da je želel ostati, je bilo zelo pomembno. Osebno sem zelo razočaran, vendar vem, da smo sprejeli odločitev v dobro kluba. Za seboj je pustil izjemno zapuščino. Pisal je zgodovino. Upam, da bomo lahko zdaj začrtali novo ero. Prinesel nam je veliko veselja, uspehov in zgodovinskih trenutkov. Večno mu bomo hvaležni. Nočem dajati nobenega lažnega upanja, da je preobrat še mogoč. Z Messijem račun za plače znaša 110 odstotkov našega prihodka, brez njega 95," je še pojasnil Laporta.

Barcelona se je poleti okrepila s Sergiom Agüerom, Ericom Garcio, Memphisom Depayem in Emersonom Royalom, vendar presednik ni prepričan, ali bo lahko vse štiri okrepitve registriral za nastope v sezoni 2021/2022. "Upam, da ne bo težav. Po naših izračunih jih bomo lahko registrirali," je upajoče dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.