Šport > Nogomet
67 ogledov

Preiskava poteka, a policija molči

Slovenska policija sodeluje z varnostnimi organi različnih držav. (Foto: Reuters Žurnal24 main
"Glede na fazo preiskave vam več ne morem potrditi," je dejal tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija, potem ko je potrdil, da so policisti izvedli več zaslišanj v zvezi z domnevnim prirejanjem izidov.
Ustrezni organi na zvezi bodo v skladu s svojimi pristojnostmi obravnavali zadevo, a s strani policije doslej nismo prejeli nikakršnih podatkov in pričakujem, da bodo o zadevi čim prej obvestili nas in javnost. Sicer pa smo na NZS vedno pripravljeni sodelovati z ustreznimi pravosodnimi in policijskimi organi, če bodo kaj potrebovali.
Aleš Zavrl, generalni sekretar NZS

Slovenska policija je v sredo izvedla več zaslišanj v zvezi z domnevnim prirejanjem izidov na tekmah, kjer so nastopali slovenski klubi. Na policiji so s podatki zelo skopi, potrdili pa so, da so preiskavo opravili v več policijskih upravah in da se preiskava nadaljuje.

Kot je povedal tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija, slovenska policija sodeluje z varnostnimi organi različnih držav, potrdil pa je tudi, da gre za sum storitve kaznivih dejanj v Sloveniji. "Glede na fazo preiskave vam več ne morem potrditi," je tipično frazo, ki označuje skopost policijskih podatkov, uporabil Menegalija.

Vse pa kaže, da gre za široko mednarodno akcijo policije, saj ključni akterji v slovenskem nogometu v preiskavo niso vključeni. Na Športni loteriji denimo, ki se ukvarja s športnimi stavami, so potrdili, da o akciji niso bili obveščeni in da doslej s strani policije niso bili zaprošeni za sodelovanje.

Na NZS niso bili obveščeni
Kot je potrdil generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Aleš Zavrl, tudi na Nogometni zvezi Slovenije niso bili obveščeni o preiskavi. "Prav zato ne morem ničesar komentirati. Ustrezni organi na zvezi bodo v skladu s svojimi pristojnostmi obravnavali zadevo, a s strani policije doslej nismo prejeli nikakršnih podatkov in pričakujem, da bodo o zadevi čim prej obvestili nas in javnost. Sicer pa smo na NZS vedno pripravljeni sodelovati z ustreznimi pravosodnimi in policijskimi organi, če bodo kaj potrebovali," je za STA med drugim zatrdil Zavrl.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podobno so se odzvali tudi na Združenju klubov 1. SNL. Predsednik Brane Florjanič je dejal, da je seznanjen le s tem, da so v koprskem klubu kriminalisti opravili informativne pogovore z nekaterimi igralci (neuradno naj bi šlo za Amirja Kariča, Kristijana Polovanca in Mirana Pavlina). "Z drugimi koraki policijske preiskave pa nisem seznanjen. To je tudi po navadi tako. Policija opravlja svoje delo, mi svoje ... Že večkrat smo ali pa ste mediji zaradi domnevnih kaznivih dejanj obtožili določene igralce, pa iz tega ni bilo nič. Tako da tudi zdaj lahko govorimo hipotetično. Če pa se kaj res dokaže, potem bomo ukrepali v skladu z našim pravilnikom," je pojasnil Florjanič.

Doslej je potrjeno le dejstvo, da je preiskava potekala v nogometnem klubu Koper. Sicer pa je bil slovenski nogomet v zadnjem obdobju večkrat omenjen v zvezi z domnevnim krojenjem izidov. Med drugim se je v začetku oktobra v nemškem Bochumu začelo sojenje četverici, odgovorni za krojenje športnih izidov, in na seznamu sumljivih tekem je tudi prvoligaški obračun ptujske Drave in lendavske Nafte izpred nekaj let.

Med osumljenimi klubi sta se pred časom pojavljala tudi ljubljanska Olimpija in Koper. Nekateri mediji omenjajo kot sumljivo tudi tekmo letošnjih kvalifikacij za Ligo prvakov med Koprom in zagrebškim Dinamom. Dodatno težo pa temu dajejo obsežne poletne preiskave na Hrvaškem v zvezi s prirejanjem izidov, med katerimi sta bila priprta tudi dva slovenska nogometaša, ki igrata na Hrvaškem, in seveda preiskava v Kopru. Neuradno naj bi preiskava potekala tudi v Lendavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.